Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος τους, την αυτοπεποίθηση, την αντιληπτή επιθυμία, το άγχος, τις αλλαγές της διάθεσης και τα ζητήματα των σχέσεων.
Μια προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στις βιολογικές αιτίες της μειωμένης σεξουαλικής δραστηριότητας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως οι εξάψεις, η διακοπή του ύπνου, η ξηρότητα του κόλπου και η επίπονη σεξουαλική επαφή.
Αυτή η νέα μελέτη περιελάμβανε περίπου 4.500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Πριν από την έναρξη της ετήσιας εξέτασης, περίπου οι μισές από τις γυναίκες ήταν σεξουαλικά ενεργές, αλλά υπήρξε μείωση σε όλους τους τομείς της σεξουαλικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου. Η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν λιγότερο συχνή, όχι τόσο ευχάριστη και πιο άβολη.
Ο κύριος λόγος για τη μη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν η έλλειψη συντρόφου, κυρίως λόγω χηρείας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν συχνά για τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα συμπεριλάμβαναν: την κατάσταση υγείας του συντρόφου και τη σεξουαλική δυσλειτουργία του, τα προβλήματα υγείας της γυναίκας όπως τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Διάβασε επίσης: Τι είναι η προεμμηνόπαυση; 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Οι πιο συχνοί λόγοι που αναφέρθηκαν για τη χαμηλή λίμπιντο ήταν: τα προβλήματα των σχέσεων και τις αντιλήψεις της γήρανσης. Μόνο το 3% των γυναικών στη μελέτη περιγράφει θετικές σεξουαλικές εμπειρίες και μόνο το 6% ζήτησε ιατρική βοήθεια για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου στο Menopause, το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS).