Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται όταν ένας άνδρας δυσκολεύεται να επιτύχει ή να διατηρήσει μια στύση αρκετή για σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό το πρόβλημα είναι πιο συχνό από ό,τι νομίζεις και αφορά περίπου το 52% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών. Αρκετοί άνδρες βιώνουν παροδικά τέτοιες δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένοι, αγχωμένοι ή υπό την επήρεια αλκοόλ.
Στους νεότερους άνδρες, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται πιο σπάνια και συχνά σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Με την πάροδο του χρόνου, οργανικές αλλαγές, όπως προβλήματα με την καρδιά, υπέρταση ή κατάθλιψη, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνισή της.
Τι να κάνεις αν δεν του σηκώνεται;
Αν παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει δυσκολίες στη στύση, το πρώτο βήμα είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός οργανικού προβλήματος. Αν η στύση του χάνεται μόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αλλά παραμένει σταθερή κατά τον αυνανισμό, τότε πιθανότατα το ζήτημα είναι ψυχολογικό. Πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν έντονο άγχος όταν πρόκειται να συνευρεθούν με μια νέα σύντροφο, ειδικά αν νιώθουν ότι θα κριθούν ή συγκριθούν με προηγούμενους εραστές της. Είναι σημαντικό να μην αντιδράσεις αρνητικά σε αυτή την κατάσταση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να εντείνει το άγχος του.
Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία συχνά έχουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις που εντείνουν το πρόβλημα. Αυτές περιλαμβάνουν σκέψεις όπως: «Δεν θα μπορέσω να διατηρήσω τη στύση μου» ή «Δεν την ικανοποιώ». Οι πεποιθήσεις αυτές αυξάνουν το άγχος τους, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής.
Δώσε χρόνο και αφοπλίσου με υπομονή
Είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο στον σύντροφό σου και να μην τον πιέσεις. Το άγχος μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα αισθανθεί πιο άνετα μαζί σου. Επίσης, καλό είναι να του αφήσεις την πρωτοβουλία στις ερωτικές στιγμές, αποφεύγοντας να τον πιέσεις να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Μπορείς, για παράδειγμα, να προτείνεις να περάσετε χρόνο μαζί με αγκαλιές και φιλιά, χωρίς να υπάρχει η προσδοκία για κάτι περισσότερο. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον.
Εάν το πρόβλημα δεν βελτιώνεται, μπορεί να είναι χρήσιμο να προτείνεις στον σύντροφό σου να μιλήσει με έναν ειδικό. Επίσης, είναι σημαντικό να είσαι υποστηρικτική και να συνεισφέρεις σε αυτή την προσπάθεια, αν το ζητήσει. Με λίγα λόγια δείξε κατανόηση και μείνε δίπλα του, σε καμία περίπτωση μην τον κάνεις να αισθανθεί άσχημα.
Τέλος, αν το πρόβλημα παραμένει, υπάρχουν σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως φάρμακα ή ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι όμως σημαντικό να μη γίνεται χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική καθοδήγηση, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Με υπομονή, κατανόηση και τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα και να αποκαταστήσετε την ερωτική σας ζωή.