'Ακου αυτό: Μπορείς να πεις «όχι» σε μια σχέση χωρίς να νιώθεις ενοχές

'Ακου αυτό: Μπορείς να πεις «όχι» σε μια σχέση χωρίς να νιώθεις ενοχές
ΠΗΓΗ:@onparledemode
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θες να είσαι μόνη σου, γιατί λοιπόν να νιώθεις άσχημα γι'αυτό;

Οι σχέσεις μπορεί να σου προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής, ειδικά όταν βρίσκεις κάποιον που πραγματικά σε καταλαβαίνει κάποιον που μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί για να σε αγαπάει γι' αυτό που είσαι. Όσο όμορφα κι αν είναι όλα αυτά, το να προχωράς από το ένα στάδιο στο επόμενο με έναν σύντροφο μπορεί να είναι αγχωτικό. Επιπλέον, η πορεία προς μια «επίσημη» σχέση δεν ακολουθεί πάντα μια τυπική διαδρομή. Μπορεί το timing να μην είναι σωστό, ή ίσως μερικές αποτυχημένες εμπειρίες σε έχουν οδηγήσει να επικεντρωθείς στην προσωπική σου ανάπτυξη. Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι έγκυροι και επαρκείς για να μην προχωρήσεις με κάποιον, όσο καλός κι αν φαίνεται.

Ως γυναίκα στη σημερινή κοινωνία, ίσως νιώθεις πίεση να θέλεις πάντα να βρίσκεσαι σε μια σχέση, αλλά αν δεν το επιθυμείς, αυτό είναι απολύτως αποδεκτό. Παρακάτω θα βρεις μερικούς λόγους για τους οποίους το να πεις «ευχαριστώ, αλλά όχι» σε μια πρόταση σχέσης, ανεξαρτήτως φάσης, δεν είναι απλώς φυσιολογικό αλλά μερικές φορές και η καλύτερη επιλογή.

Δεν το αισθάνεσαι πραγματικά

Ίσως βγήκες μερικά ραντεβού και, παρόλο που ήταν καλά, δεν ήταν αρκετά για να νιώσεις αληθινή σύνδεση. Ή μπορεί να υπήρξε κάποια χημεία στην αρχή, αλλά αργότερα να έσβησε. Είτε αυτό συμβεί μετά από λίγα ραντεβού είτε μετά από μήνες, το γεγονός ότι δεν νιώθεις πλέον το ίδιο είναι αρκετός λόγος για να μην προχωρήσεις. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και μάθε από αυτή την εμπειρία για να βελτιώσεις τις μελλοντικές σου σχέσεις. Δεν πρέπει να συμβιβαστείς με το «αρκετά καλό» και δεν οφείλεις σε κανέναν να πιέσεις τον εαυτό σου να νιώσει κάτι που δεν υπάρχει. Πρόκειται για τη δική σου ερωτική ζωή.

Δεν είσαι έτοιμη

Ίσως πιστεύεις ότι είσαι πάντα έτοιμη για μια σοβαρή σχέση. Και ενώ θέλεις μακροχρόνια δέσμευση κάποια στιγμή, μπορεί να βρίσκεσαι σε μια φάση αλλαγής ή προσωπικής ανάπτυξης, όπου δεν νιώθεις συναισθηματικά διαθέσιμη. Είτε επικεντρώνεσαι στην καριέρα σου, είτε προσπαθείς να καταλάβεις τι θέλεις από έναν σύντροφο, είτε απλά απολαμβάνεις το χρόνο σου μόνη, μπορεί να μην έχεις τη διάθεση να δεσμευτείς σε μια σχέση. Το να μπεις σε μια σχέση για την οποία δεν είσαι έτοιμη μπορεί να κάνει κακό και στους δυο σας. Να είσαι αρκετά ειλικρινής με τον εαυτό σου και το άλλο άτομο ώστε να πεις «όχι» πριν προχωρήσετε, για το καλό και των δύο.

Οι πρακτικές δυσκολίες δεν βγαίνουν

Κάποιες φορές οι πρακτικές δυσκολίες μπορούν να κάνουν μια σχέση αδύνατη, όπως αν ζείτε μακριά ο ένας από τον άλλον και κανείς δεν είναι πρόθυμος να μετακομίσει. Αν τα μελλοντικά σας σχέδια διαφέρουν σημαντικά, π.χ. εσύ θέλεις να σταθεροποιηθείς και να κάνεις οικογένεια, ενώ εκείνος θέλει να ταξιδέψει τον κόσμο πριν σκεφτεί κάτι τέτοιο είναι λογικό να μην προχωρήσεις. Οι σχέσεις δεν είναι μόνο θέμα συναισθημάτων, αλλά και συνδυασμού στόχων και φιλοδοξιών. Αν οι πρακτικές δυσκολίες δημιουργούν εμπόδια που δύσκολα ξεπερνιούνται, είναι καλύτερο να το αποδεχτείς από τώρα, παρά να το αντιμετωπίσεις αργότερα, όταν ίσως πληγωθείτε περισσότερο.

Σου αρέσει τώρα, αλλά βλέπεις προβλήματα στο μέλλον

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να θέλεις να είσαι σε μια σχέση και στο να θέλεις να είσαι σε σχέση με αυτό το συγκεκριμένο άτομο. Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να δικαιολογεί ελαττώματα που δεν σου αρέσουν (π.χ. “έκανε κάτι ρομαντικό, αλλά δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε”), ίσως πέφτεις στην παγίδα να εξιδανικεύεις τα θετικά και να αγνοείς τα προβλήματα. Η σχέση μπορεί να μοιάζει ικανοποιητική τώρα, αλλά αν υπάρχουν διαφορές στις αξίες, στις πεποιθήσεις ή ακόμη και σε κάποιες συνήθειες που δεν μπορείς να παραβλέψεις, καλό θα ήταν να διακόψεις προτού αυτά τα ζητήματα γίνουν μεγαλύτερα.

Δεν θέλεις σχέση αυτή τη στιγμή

Μπορεί η ζωή σου να φαίνεται σταθερή η δουλειά σου πάει καλά, έχεις μια δυνατή ομάδα φίλων, και σου αρέσει το άτομο που βλέπεις. Αλλά αν δεν νιώθεις ότι θέλεις να αλλάξεις τη ζωή που έχεις χτίσει αυτή τη στιγμή, αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό. Οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και συναισθηματική επένδυση, και αν δεν είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο, δεν έχεις καμία υποχρέωση να προχωρήσεις, ακόμη κι αν το άτομο είναι υπέροχο. Αν το άλλο άτομο επιθυμεί περισσότερη δέσμευση και εσύ όχι, είναι καλύτερο να είσαι ειλικρινής και να μην προχωρήσεις, παρά να αφήσεις την κατάσταση να εξελιχθεί και να καταλήξει σε απογοήτευση.

Το συμπέρασμα

Μπορείς να πεις όχι σε μια σχέση όποτε το κρίνεις απαραίτητο, για όποιον λόγο θεωρείς εσύ σημαντικό. Με αυτό στο νου, πάντα η καλύτερη στρατηγική είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία. Κάνε την επιλογή που είναι καλύτερη για εσένα, με σεβασμό προς το άλλο άτομο.

Τελευταία τροποποίηση στις 30.09.2024 - 14:59