Από τη Δήμητρα Γκούντρα
Πόσες φορές τσακώθηκες με τον σύντροφό σου επειδή σου είπε ότι πάχυνες; Πως ένιωσες όταν η συνάδελφος σου σε χαρακτήρισε «μυγιάγγιχτη» και ποια είναι η αντίδρασή σου μετά από τις «εκρήξεις» ειλικρίνειας της μητέρας σου;
Η αλήθεια πολλές φορές πονάει γι αυτό και δεν μπορείς να την αποδεχθείς εύκολα. Άλλωστε, όπως κάθε γυναίκα έτσι κι εσύ γνωρίζεις πως μερικά πράγματα λέγονται μόνο από τις κολλητές σου… Οι κολλητούλες σου είναι αυτές που θα σε στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές, που θα σε κάνουν να ξεκαρδιστείς στα γέλια ακόμη και μετά από ένα καυγά και τα άτομα αυτά που όταν χρειαστεί θα σου μιλήσουν έξω από τα δόντια.
1. «Αυτό το παντελόνι σε παχαίνει»
Ο αγαπημένος σου δε θα τολμούσε ούτε να ξεστομίσει κάτι τέτοιο. Να τολμήσει να σου πει ότι πάχυνες ή ότι το αγαπημένο σου ρούχο σε παχαίνει; Εκτός από το ότι φοβάται τη γκρίνια και την υστερία που θα επακολουθήσει, προτιμά να εκθειάσει την επιλογή σου για να μη χρειαστεί να περιμένει μέχρι να αποφασίσεις τι να φορέσεις. Είσαι ικανή να ξοδέψεις ώρες μπροστά από τον καθρέφτη προβάροντας φορέματα και παντελόνια ώστε να καταλήξεις στην ιδανική επιλογή.
Αν πάλι άκουγες τη φράση αυτή από κάποια συνάδελφο ή απλή γνωστή θα γινόσουν Τούρκος και με το δίκιο σου. Δεν τους έχεις δώσει το δικαίωμα να κρίνουν τις ενδυματολογικές επιλογές σου ούτε και να εκφέρουν άποψη για τα παραπανίσια κιλά σου. Θα σκεφτόσουν πως σε ζηλεύουν ή το λένε κακοπροαίρετα ακόμη και να δεν ήταν έτσι.
Οι φίλες όμως, ευτυχώς, δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς και βλέποντας πως κάτι δεν σου ταιριάζει θα σε ενημερώσουν με τρόπο. Έχετε ιδιαίτερη οικειότητα ώστε να μην παρεξηγήσεις οποιοδήποτε σχόλιο. Ακόμη και αν σου πουν «Αυτό το τζιν σε κάνει διπλάσια, κάψε το, σκίσε το πέταξέ το αλλά μην το ξαναφορέσεις» δεν πρόκειται να τσαντιστείς. Εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους και είσαι χαρούμενη που σε προφύλαξαν από την… καταστροφή..
2. «Σταμάτα να είσαι τόσο κλαψιάρα»
Σε κάθε καβγαδάκι που έχεις με τον αγαπημένο σου, στην πρώτη δυσκολία που συναντάς στη δουλειά, ξεσπάς σε κλάματα. Μπορεί να μην είσαι δυνατός χαρακτήρας, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι τις καταστάσεις με ψυχραιμία. Οι συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι σου «γλύφουν τα αυτιά» προσπαθώντας να σε ηρεμήσουν. Γνωρίζουν πως η συμπεριφορά σου είναι υπερβολική, δεν τολμούν όμως να στο πουν κατά πρόσωπο, όπως θα έκαναν οι κολλητές σου. «Σταμάτα να κλαψουρίζεις κι ανέλαβε δράση» σου λένε με ύφος αυστηρό κάθε φορά που γέρνεις στον ώμο τους ζητώντας παρηγοριά. Είναι το στήριγμά σου, τα άτομα που εμπιστεύεσαι και οι μόνες που έχουν το δικαίωμα να σε πουν μυγιάγγιχτη και κλαψιάρα!
3. «Δεν είσαι στρίγγλα, μόνο γκρινιάρα»
Αν στο έλεγε οποιοσδήποτε άλλος, σαν αγριόγατα θα τον έσκιζες με τα νύχια σου. Ξέρεις ότι είσαι οξύθυμη, ίσως και κακότροπη σε αρκετές περιπτώσεις και συχνά κάνεις απολογισμό. Αλλά… στρίγγλα;
Όσο άσχημο κι αν ακούγεται από τους μη οικείους, από τα χείλη των φίλων η παραπάνω διαπίστωση σε ανακουφίζει. Σε πνίγουν οι ενοχές κάθε φορά που παρεκτρέπεσαι και ανησυχείς μήπως δίνεις την εντύπωση της στρίγγλας και της υστερικής. Οι φίλες όμως είναι πάντοτε εκεί και σε καθησυχάζουν.
4. «Μείνε μακριά από τα σοκολατάκια»
Όταν αγχώνεσαι τρως κι όταν τρως παίρνεις βάρος. Ασυναίσθητα αρχίσεις να τσιμπολογάς σοκολατάκια, μπισκότα, πατατάκια μέχρι να νιώσεις το στομάχι σου να εκρήγνυται… Δεν είναι ότι είχες λιγούρα ή ότι πεινούσες. Το φαγητό λειτουργεί εκείνη την ώρα σαν το αντικαταθλιπτικό σου. Εάν ο σύντροφός σου τολμήσει να σου επιστήσει την προσοχή ή στη χειρότερη να σου αρπάξει το σακουλάκι μέσα από τα χέρια το πιθανότερο είναι πως θα επακολουθήσει καυγάς. Οι φίλες ωστόσο ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο θα σε ξεκολλήσουν από τη λαιμαργία… Θα πετάξουν τα γλυκά στα σκουπίδια και θα σε ξεσηκώσουν για μια βραδινή έξοδο womenonly. Αυτό που χρειάζεσαι για να καλμάρεις είναι ωραία μουσική, ποτό οφθαλμόλουτρο και φλερτ!
5. «Τοκ τοκ… Άνοιξε, είμαι έξω από το σπίτι»
Ποιος θα τολμήσει να σε επισκεφτεί απρόσκλητος ή δίχως προηγούμενη ενημέρωση; Ακόμη και η «αγαπημένη» σου πεθερούλα γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα σε εκνεύριζε γι΄αυτό και το αποφεύγει. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση οι φίλες παίρνουν συγχωροχάρτι! Άλλωστε είναι τα άτομα αυτά που δίχως καν να ζητήσεις τη βοήθειά τους, στην προσφέρουν κάθε φορά που θα αντιληφθούν ότι τις έχεις ανάγκη. Οι φίλες δε σε ρωτούν αν θέλεις βοήθεια, δε σου τηλεφωνούν όταν είσαι άρρωστη ή θλιμμένη αλλά παίρνουν την πρωτοβουλία και έρχονται σπίτι σου ακόμη και απρόσκλητες.