Πώς το κινητό σου καταστρέφει τις σχέσεις σου

29.10.2014
Μήπως το έχεις παρακάνει με το κινητό σε σημείο που να διαλύει τις σχέσεις σου, ερωτικές αλλά και φιλικές;

Παρατήρησε τα σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα πως έχεις χάσει την έννοια του μέτρου και άλλαξε στάση πριν να είναι αργά. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι είναι γεγονός: τα smartphones μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις σου.

Μήπως το κινητό χαλάει τις σχέσεις σου; Τα σημάδια

1. Τα λέτε μόνο τηλεφωνικώς ή μέσω διαδικτύου

Τα έξυπνα κινητά και οι εφαρμογές που έχουν μας επιτρέπουν να ερχόμαστε ευκολότερα σε επικοινωνία με φίλους και γνωστούς. Πέρα από τη χρήση των οικονομικών προγραμμάτων που προσφέρουν οι εταιρείες (δωρεάν λεπτά επικοινωνίας κτλ), μπορείτε να τα λέτε και μέσω skype, whatsapp αλλά και χρησιμοποιώντας το chating των κοινωνικών δικτύων ή ακόμη και να αταλάσσετε διαδικτυακά likes να ποστάρετε links μέσω Facebook, Twitter, Linkedin ή όποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχετε επιλέξει. Κι όμως η έντονη αυτή κοινωνικοποίηση μέσω smartphone οδηγεί εν τέλει στην αποξένωσή σου. Υπάρχει ζωή εκεί έξω, να το θυμάσαι! Τίποτα δεν αντικαθιστά ούτε υποκαθιστά την προσωπική επαφή κι επικοινωνία.

2. Στέλνεις μηνύματα ενώ έχεις βγει με φίλους

Τίποτα δεν είναι πιο εκνευριστικό από το να έχεις βγει με φίλους και να στέλνουν συνεχώς μηνύματα στο κινητό. Το σώμα είναι παρόν, το μυαλό όμως τρέχει αλλού... Τι να την κάνεις την φυσική παρουσία αν δεν μπορείς να ανταλλάξεις μια απλή κουβέντα; Προσοχή, αν είσαι κι εσυ ανάμεσα στους κολλημένους με τα sms, άλλαξε τακτική αν δε θέλεις οι φίλοι να σε παραγκωνίσουν.

3. Χάνεις σημαντικές συζητήσεις

Όντας απορροφημένη στο κινητό σου, είτε παίζοντας κάποιο παιχνίδι, στέλνοντας ένα sms ή e-mail, σχολιάζοντας κάποιο post στο Facebbok και κάποιο tweet ή ακόμη και διαβάζοντας ένα άρθρο στο διαδίκτυο χάνεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Πολλές σχέσεις βαλτώνουν εξαιτίας έλλειψης επικοινωνίας. Αντί να είσαι ολιμερίς κι οληνυχτίς πάνω από το κινητό, νοιάσου για τους φίλους και μην αφήνεις την τεχνολογία να επισκιάσει την πραγματική ζωή.

4. Έχεις ξεχάσει τι σημαίνει διαπροσωπική επικοινωνια

Μερικοί άνθρωποι έχουν περάσει τόσα χρόνια επικοινωνόντας με μηνύματα και κουβεντιάζοντας σε εφαρμογές που πλέον έχουν ξεχάσει πως είναι η κατά πρόσωπο επαφή με άλλους ανθρώπους. Φέρονται αδέξια σε συζητήσεις, δεν μπορούν να σταθούν σε μια παρέα και νιώθουν αμήχανα. Αν δε θέλεις να καταντήσεις σαν κι αυτούς, λάβε τα μέτρα σου.

5. Πόσο αναγκαίο είναι το τηλέφωνο;

Η αλήθεια είναι πως δε ζούμε πια στην εποχή των '80s όπου δίχως το κινητό τηλέφωνο τα ραντεβού δίνονταν απευθείας σε κάποιο σημείο συνάντησης. Σήμερα, δε νοείται άνθρωπος δίχως κινητό τηλέφωνο κι ως ένα βαθμό όντως αυτό έχει καλυτερεύσει τη ζωή μας. Που βρίσκεται το πρόβλημα; Στο κατά πόσο μπορείς να αποχωριστείς το τηλέφωνό σου έστω και για λίγο. Χρειάζεται να περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, δίχως την παρεμβολή τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων. Κανείς δε θέλει να έρχεται δεύτερος, πόσο μάλλον όταν ο αντίζηλος είναι απλά ένα κινητό.

6. Μήπως έχεις εθιστεί;

Όταν κάποιος βυθίζεται μέσα σε έναν εικονικό κόσμο, που τον ελέγχει απόλυτα, ίσως αποκτήσει ανάλογες συμπεριφορές - αλλαζονικές - καισ την πραγματική ζωή. Βέβαια, η πραγματικότητα δεν είναι διαδίκτυο κι αυτό κοστίζει αρκετά και κυρίως σε... φίλους.

7. Σχέσεις που έχουν άδοξο τέλος γρήγορα

Πώς θα μπορούσε να ευθύνεται το κινητό για τη διάλυση των σχέσεών σου; Μήπως γίνεσαι ιδιαίτερα πιεστική; Γκρινιάζεις επειδή δεν μιλάτε συχνά στο κινητό; Εκνευρίζεσαι όταν δεν λαμβλανεις άμεση απάντηση στα μηνύματα που στέλνεις; Μιλάς συνέχεια στο κινητό όταν βγαίνεις μαζί τους; Μήπως είσαι απορροφημένη σε παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα; Μήπως ένιωσαν πως το κινητό έχει την πρώτη θέση στη ζωή σου κι όλοι οι άλλοι έπονται; Κάνε μια αυτοκριτική...

8. Τι είπες;

Πόσο συχνά ζητάς από φίλους ή την οικογένειά σου να επαναλάβουν τα όσα είπαν; Αν το κάνεις συχνά, σίγουρα έχει ενοχλήσει φίλους και γνωστούς που ίσως νιώθουν πως δεν τους ακούς και δεν τους καταλαβαίνεις. Ο καλός φίλος είναι και καλός ακροατής και αυτό δε μπορεί να γίνει αν δεν αφήσεις το κινητό από τα χέρια.

9. Οι φίλοι βγαίνουν και δε σε καλούν;

Ανεβάζουν φωτογραφίες στο ίντερνετ χωρίς εσένα; Κανονίζουν εξόδους κι εκδρομές δίχως εσένα; Μήπως το κινητό και το ίντερνετ σε έχουν απορροφήσει τόσο που αποσύρθηκες από την κανονική ζωή; Ίσως ήρθε η ώρα να περιορίσεις τη χρήση τους. Είναι ωραίο να έχεις ένα κινητό με πολλές δυνατότητες και λειτουργίες, μην το κάνεις όμως σύντροφό σου και μοναδικό φίλο.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα