Όταν τα μάτια κάνουν παράπονα

24.01.2012
Τα ματάκια σου κάνουν συχνά παράπονα; Γιατί συμβαίνει αυτό, πόσο ανησυχητικό είναι και τι να κάνεις για να τα ανακουφίσεις;

Οι ενοχλήσεις των οφθαλμών είναι κάτι φυσιολογικό, ειδικά αν δεν έχεις φροντίσει να τα ξεκουράσεις. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δίχως να το καταλαβαίνεις εξασθενείς τα μάτια σου, οδηγώντας τα σε υπερκόπωση. Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε, η δυσάρεστη αυτή κατάσταση είναι περισσότερο έκδηλη τις απογευματινές ώρες ή νωρίς το βραδάκι, μετά από μια κουραστική ημέρα.

Στη δουλειά αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς για ώρα τον υπολογιστή ή ασχολείσαι με κείμενα, τιμολόγια και λογαριασμούς ενώ ακόμη και όταν επιστρέψεις στο σπίτι, περνάς λίγο χρόνο απαντώντας στα e-mail, κάνοντας chating με φίλους, σερφάροντας στο διαδίκτυο, διαβάζοντας το αγαπημένο σου περιοδικό ή βλέποντας τηλεόραση.

Αν μάλιστα δε δώσεις σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια και συνεχίσεις ακάθεκτη τότε τα συμπτώματα αρχίζουν. Η ξηροφθαλμία και η φαγούρα κάνουν την εμφάνισή τους και ο πόνος από απλό γαργάλημα γίνεται αισθητός. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αρχίζεις να δακρύζεις, θολώνεις, βλέπεις διπλά και αδυνατείς να εστιάσεις σαν να είχες πιει τον Βόσπορο από αλκοόλ… Σύντομα, εμφανίζεται κι ένας έντονος και ανυπόφορος πονοκέφαλος ή ημικρανία κι εσύ πάλι αναρωτιέσαι τι σε οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση και αν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχήσει.

Να ανησυχήσεις και τι να κάνεις για να ανακουφιστείς;

Πριν προλάβεις να ανησυχήσεις, να σε ενημερώσουμε πως η κατάσταση αυτή, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, ευτυχώς δεν δημιουργεί σοβαρά και μη αντιμετωπίσιμα προβλήματα στα μάτια σου. Παρόλο που τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά, σε σημείο που να επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, μπορείς να τα αποφύγεις ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τον ερεθισμό των ματιών σου και τι προφυλάξεις μπορείς να πάρεις.

1. Κάνε συχνά διαλείμματα και βοήθα τα μάτια σου να χαλαρώσουν:

Προσπάθησε να κάνεις συχνά ολιγόλεπτα διαλείμματα από την εργασία σου, ιδιαίτερα αν η δουλειά σου απαιτεί τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μετά από πολύωρη εργασία κλείσε τα μάτια σου για μερικά λεπτά της ώρας, γύρε πίσω στην καρέκλα και προσπάθησε να χαλαρώσεις. Εναλλακτικά μπορείς να κλείσεις τα μάτια μέσα στις παλάμες σου, δίχως όμως να πιέζεις τα βλέφαρά σου και μείνε έτσι για μερικά λεπτάκια.

Ένας άλλος καλός και απλός τρόπος για να το κάνεις δίχως να χρειαστεί να χάσεις χρόνο είναι να αποσπάς κατά διαστήματα το βλέμμα σου, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο ή σε κάποιο πιο μακρινό αντικείμενο που βρίσκεται μέσα στον ίδιο χώρο. Στην ουσία αυτό που θα κάνεις, δίχως να το καταλαβαίνεις θα είναι χαλαρωτικές ασκήσεις στα ματάκια σου που καταπονούνται από την πολύωρη κοντινή εργασία.

Τέλος, μην ξεχνάς το ευεργετικό για τα μάτια σου μποτέ! Κάθε φορά που εφαρμόζεις μια μάσκα ομορφιάς ή αφιερώνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για περιποίηση, μην ξεχνάς τα ματάκια σου! Εφάρμοσε κομπρέσες με χαμομήλι ή μικρές φέτες αγγουριού που θα τους δώσουν την απαραίτητη τόνωση.

2. Κράτησέ τα σε φόρμα

Προσπάθησε να κάνεις μικρές ασκησούλες που θα γυμνάσουν τα μάτια σου κάνοντάς τα περισσότερο ανθεκτικά. Μια καλή άσκηση, είναι αυτή που γίνεται με τη βοήθεια του στυλό. Κράτα ένα μολύβι, ένα στυλό ή ακόμη και το καλαμάκι του καφέ με το δείκτη του χεριού σου, τοποθέτησέ το απέναντί από τη μύτη σου σε απόσταση μισού μέτρου και εστίασε σε αυτό. Σταδιακά άρχισε να μετακινείς το στυλό προς τη μύτη σου, μέχρι οι δύο κόρες των ματιών σου να συγκλίνουν και μετά απομάκρυνέ το, πάντα ακολουθώντας το βλέμμα σου. Κάνε τουλάχιστον 15 με 20 επαναλήψεις κάθε πρωί και σύντομα θα δεις διαφορά.

3. Τα δάκρυα μερικές φορές κάνουν καλό

Μπορούσες ποτέ να φανταστείς πως τα δάκρυα ίσως και να κάνουν καλό στα μάτια σου; Φυσικά και δεν εννοούμε τα δάκρυα λύπης αλλά την ενυδάτωση που πρέπει να έχει η επιφάνεια των ματιών σου. Όπως έχει αποδειχτεί, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και η προσήλωση στην οθόνη της τηλεόρασης προκαλεί ξηροφθαλμία.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα μάτια στεγνώνουν καθώς μειώνεται η συχνότητα του βλεφαρισμού. Για να το αποφύγεις προσπάθησε να κλείνεις εκουσίως που και που τα μάτια σου, όταν αρχίζεις να τα αισθάνεσαι βαριά και κουρασμένα ή εναλλακτικά προμηθεύσου από το φαρμακείο τεχνητά δάκρυα για να τα ενυδατώνεις γρήγορα και αποτελεσματικά στο άψε σβήσε.

4. Μην κάνεις οικονομία στο ρεύμα εν ώρα εργασίας

Μπορεί να φημίζεσαι για το οικονομικό σου μυαλό και το πνεύμα οικονομίας αλλά κάνε μια εξαίρεση όταν πρόκειται για τη διατήρηση της καλής σου υγείας. Όπως είναι η φυσικό η εργασία υπό το…φως των κεριών ή μέσα στο ημίφως καταπονεί τα μάτια σου. Φρόντισε ο φωτισμός να είναι σε τέτοια επίπεδα που θα σου επιτρέπει να εργάζεσαι και να διαβάζεις άνετα δίχως δυσκολία.

5. Ρύθμισε τον υπολογιστή σωστά

Έχεις κάνει όλα τα παραπάνω βήματα αλλά μάταια. Μετά από μερικές ώρες εργασίας στον υπολογιστή νιώθεις τα μάτια σου να καίνε. Έχεις ελέγξει τις ρυθμίσεις του υπολογιστή; Μήπως το κοντράστ και η φωτεινότητα είναι σε πολύ χαμηλά ή υψηλά επίπεδα; Ρύθμισέ τα περίπου στη μέση ή στο επίπεδο αυτό που δε θα σε κουράζει. Επίσης, αν βρίσκεσαι κοντά σε παράθυρο, φρόντιζε να κλείνεις τα στόρια ή την κουρτίνα αν ο ήλιος σε ενοχλεί στην όραση.

6. Φόρα τα γυαλάκια σου και βγάλε για λίγο τους φακούς

Από τότε που ανακάλυψες τους φακούς επαφής, τα γυαλιά μπήκαν στο συρτάρι. Με το που ξυπνάς, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να βάλεις τους φακούς και δε θα τους αποχωριστείς μέχρι το τέλος της ημέρας, λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Όπως καταλαβαίνεις, με την τακτική σου αυτή καταπονείς και ξηραίνεις υπερβολικά τα ματάκια σου και φυσικό είναι να κάνουν παράπονα. Άλλωστε, όπως πιθανότατα σε έχει ενημερώσει η οφθαλμίατρος, οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή να δημιουργήσουν υπερβολική ευαισθησία στα μάτια σου, σε σημείο που δε θα μπορείς να ξαναφορέσεις φακούς επαφής. Γι΄αυτό προτίμησε τα γυαλάκια σου για μερικές ώρες της ημέρας, βάζοντας για λίγο τους φακούς στο συρτάρι…

Επίσης, σε περιπτώσεις υπερμετρωπίας, αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας προσπάθησε να μην καταπονείς τα μάτια σου άδικα και φόρα τα ειδικά γυαλιά κάθε φορά που συναντάς αρκετά μεγάλη δυσκολία στο διάβασμα και την εκτέλεση εργασιών.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα