Γιατί δεν αντέχεις άλλο τη δουλειά;

26.03.2012
Πόσες φορές σκέφτηκες πως η δουλειά σου δεν έχει κανένα απολύτως νόημα ενώ δεν βρίσκεις το παραμικρό ενδιαφέρον σε ότι κάνεις;

Σκέφτεσαι συχνά πως δουλεύεις δίχως αντίκρισμα και χωρίς κανένας να σε επιβραβεύει; Μήπως πάσχεις από το στρες της εργασίας ή ακόμη χειρότερα μήπως βρίσκεσαι ένα στάδιο πριν την εργασιακή εξουθένωση;

Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης

Η πολύωρη εργασία, οι άσχημες συνθήκες εργασίας και δυσάρεστες καταστάσεις σε συνδυασμό με τις πενιχρές αποδοχές σε φέρνουν στα όριά σου. Αν μάλιστα η σχέση με τους συναδέλφους ή το αφεντικό είναι τεταμένη, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Το άγχος και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, δίνοντας αργότερα τη θέση τους στην αδιαφορία και την άρνηση.

Αν βλέπεις τον εαυτό σου μέσα στο παραπάνω πλάνο τότε μάλλον πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα διότι το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του.

Μπορεί να μην έχεις ξανακούσει τον όρο ή να γνωρίζεις το σύνδρομο με την διεθνή του ονομασία που δεν είναι άλλη από το burn out, τα παραπάνω συμπτώματα όμως δείχνουν ξεκάθαρα πως έφτασε η ώρα για να αλλάξεις κάποια πράγματα.

Πως θα καταλάβεις πως έχεις το σύνδρομο;

* Αισθάνεσαι άδεια: Νιώθεις πως η δουλειά σου δεν έχει κανένα νόημα και εσύ δεν μπορείς να προσφέρεις κάτι παραπάνω.

* Είσαι αδιάφορη: Όχι μόνο δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις αλλά αντιμετωπίζεις την εργασία σου με μια παθητικότητα και αδιαφορία.

* Η παραγωγικότητά σου έφτασε στο ναδίρ: Μπορεί παλαιότερα να έδινες και την ψυχή σου για τη δουλειά σου, το τελευταίο όμως διάστημα δεν σου καίγεται καρφάκι. Είναι σαν να έχεις παραδοθεί στη μοίρα σου.

* Δεν είσαι ποτέ καλά: Κάθε φορά που πας στη δουλειά νιώθεις ήδη από το πρώτο λεπτό έντονη κόπωση και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς με τίποτα ενώ σε κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις και ένα αίσθημα απογοήτευσης. Δεν βλέπεις τίποτα το θετικό και το μόνο που κάνεις είναι να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που πάτησες το πόδι σου στην εταιρία. Μάλιστα, αν δεν φροντίσεις να πάρεις δραστικά μέτρα, οι επιπτώσεις δε θα αργήσουν να επεκταθούν και στην προσωπική σου ζωή. Η αϋπνία, συχνές ημικρανίες, γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα θα κάνουν την εμφάνισή τους ενώ η απώλεια ενθουσιασμού και αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καταχρήσεις.

Πώς να το καταπολεμήσεις

* Δεν χρειάζονται εντάσεις: Μπορεί να θεωρείς πως αδικείσαι ή η άποψη σου όσο σωστή κι αν είναι να μην εισακούγεται αλλά αυτοί δεν είναι λόγοι για να χαλάσεις τη ζαχαρένια σου.

* Ανάλαβε ευθύνες αλλά με μέτρο: Είναι καλό κάποιες φορές να αναλαμβάνεις νέες ευθύνες, κάτι που σε κάνουν να αισθάνεσαι δημιουργική και σε βγάζουν από το τριπάκι της ρουτίνας, πρόσεξε όμως μην το παρακάνεις. Αν επωμιστείς περισσότερες ευθύνες από όσες μπορείς, σύντομα θα πελαγώσεις και θα χάσεις το μέτρο και ίσως και την προσωπική σου ζωή. Αν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο κάνε μια συζήτηση για ανακατανομή εργασιών και μην ξαναδεχτείς να γίνεις εσύ η «ήρωας» που τα προλαβαίνει όλα!

* Άλλο δουλειά, άλλο προσωπική ζωή: Μπορεί η προσωπική ζωή και η δουλειά να είναι συγκοινωνούντα δοχεία όμως αν το θέλεις μπορείς σε ένα βαθμό να βάλεις διαχωριστικές γραμμές. Μην αφήνεις τα προβλήματα της δουλειάς να σε επηρεάζουν έξω από το χώρο του γραφείου και αντίστροφα προσπάθησε να μην μειώνεις την παραγωγικότητά σου εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων.

* Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν: Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο μετά τη δουλειά, μια βόλτα στα μαγαζιά ή ένα καφεδάκι με τις φίλες θα σε βοηθήσουν να αφήσεις τα ζητήματα του γραφείου πίσω…

Από τη Δήμητρα Γκούντρα