Γεννημένη νικήτρια; Η επιτυχία είναι θέμα γονιδίων

21.05.2012
Κάποιο άνθρωποι είναι γεννημένοι νικητές! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργο

Όπως έδειξε η έρευνα η αποφασιστικότητα, η κοινωνικότητα, ο αυτοέλεγχος αλλά και η φιλοδοξία είναι χαρακτηριστικά που περνούν από γενιά σε γενιά. Όπως λένε οι επιστήμονες, το DNA μας διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, αντίστοιχο με αυτόν της ανατροφής.

Για τις ανάγκες τις έρευνας εξετάστηκαν οι ζωές 800 ομοζυγωτικών αλλά και ετεροζυγωτικών διδύμων αδελφιών, ώστε να εξεταστεί η επίδραση της γενετικής στο χαρακτήρα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό “Journal of Personality” δείχνουν πως όντως τα γονίδιά μας καθορίζουν σε ένα βαθμό το πόσο επίμονοι και αποφασιστικοί είμαστε.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας;

Η επιμονή και η αποφασιστικότητα άλλωστε είναι βασικά χαρακτηριστικά των πετυχημένων ανθρώπων αφού τους ωθεί στο να προσπαθούν και να μην εγκαταλείπουν το στόχο τους στην πρώτη δυσκολία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητα επικοινωνίας, τη διπλωματικότητα αλλά και τη φιλοδοξία. Και μπορεί η οικογένεια και το περιβάλλον να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, τα γονίδια μπορούν κι αυτά να κάνουν τη διαφορά!

Κι αν δεν έχεις γονίδια νικητή; Υπάρχει ελπίδα;

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αν οι γονείς σου ή οι παππούδες σου δεν είχαν ανέβει υψηλά στην ιεραρχία, εσύ δεν έχεις καμία τύχη ανέλιξης. Αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Η προσήλωση στους στόχους αλλά και η σκληρή εργασία δεν απογοήτευσε κανένα. Η επιτυχία άλλωστε κατακτιέται και μάλιστα με κόπο! Και μπορεί κάποιος να γεννιέται με γονίδια "νικητή" για να φτάσει όμως στην επιτυχία οφείλει να τα αξιοποιήσει καταλλήλως!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα