Μικρές λεπτομέρειες για να προσέξεις στη συνέντευξη

21.01.2015
Μικρά - μικρά αλλά σημαντικά! Τσέκαρε τη λίστα με όσα πρέπει να προσέξεις στη συνέντευξη εργασίας γιατί πάντα η διαφορά κρίνεται στη λεπτομέρεια!

Ψάχνεις για δουλειά; Ετοιμάζεσαι να περάσεις από συνέντευξη; Το βιογραφικό σου είναι τέλειο αλλά και η φυσική παρουσία έχει σημασία. Κι επειδή σε αρκετές περιπτώσεις στο προφορικό τα... "χάνουμε" πρόσεξε μερικά μικρά αλλά σημαντικά και... "σκίσε". Κάποια από αυτά θα σου φανούν προφανή, άλλα όχι. Όπως και να έχεις συγκεντρώσαμε πολλά από τα λάθη και τις παραλήψεις που πρέπει να αποφύγεις αν θέλεις να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην πρόσληψη. Διάβασε τις λεπτομέρειες αυτές που θα θα σου δώσουν παραπάνω βαθμούς και πες μας τη γνώμη σου.

Οι λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις στη συνέντευξη εργασίας

-Να είσαι στην ώρα σου

- Κλείσε το κινητό σου

- Μην μασάς τσίχλα

- Μίλα ευγενικά ακόμη και στη γραμματέα. Το ότι δεν έχει θέση διευθυντική δε σημαίνει πως δεν μπορεί να επηρεάσει τον ανώτερό της.

- Χαιρέτισε εγκάρδια με χαμόγελο και κοιτώντας στα μάτια

- Προσοχή στην εμφάνιση αλλά και στις λεπτομέρειες που πρέπει να έχεις φροντίσει από πριν, πάρε το φάκελό σου, έχε έτοιμες συστάσεις και δείξε οργανωμένη.

- Οταν μιλάς μην κοιτάς στο πάτωμα ή στο υπερπέραν. Κοίτα το άτομο που διενεργεί της συνέντευξη στα μάτια.

- Να είσαι συγκεντρωμένη και μη χάνεσαι στις σκέψεις σου αφήνοντας το άγχος να σε καταβάλει. Δεν πρέπει να χάσεις ούτε λέξη από τις ερωτήσεις για να απαντήσεις… εντός θέματος.

- Μην πεις ψέματα γιατί μπορεί να αποκαλυφθεί. Η ειλικρίνεια και η αιτιολόγηση των αδύνατων σημείων μπορεί να σε σώσει ενώ το ψέμα αν αποκαλυφθεί θα σου στερήσει κάθε πιθανότητα.

- Απόφυγε να περάσεις σε ζητήματα πιο προσωπικά. Κράτα την συζήτηση σε επαγγελματικό επίπεδο.

- Άσε να φανεί ενδιαφέρον σου για την εταιρία δείχνοντας πως έχεις ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητές της και αν το κλίμα το επιτρέπει κι αν φυσικά αισθάνεσαι άνετα με αυτό κάνε και σχετικές ερωτήσεις.

- Μείνε επικεντρωμένη στη συζήτηση γύρω από τη θέση και τα καθήκοντά σου και μη ξεφεύγεις σε… αερολογίες.

- Μην γίνεσαι πολυλογού αλλά ούτε λιγομίλητη. Βρες τη χρυσή τομή και παρουσίασε τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς.

- Απόφυγε τις πολλές χειρονομίες

- Χρησιμοποίησε λόγο «επαγγελματικό» και φυσικά όχι «αργκό». Το σωστό συντακτικό και η γραμματική επίσης επιβάλλονται.

- Βρες ισσοροπία όσον αφορά στον ενθουσιασμό και στην θετικότητα. Ναι στην αισιοδοξία και τη φιλοδοξία – όχι στο παράλογο και την εικόνα του ότι «πετάς στα σύννεφα».

- Μίλα αργά και καθαρά και μη δείχνεις νευρικότητα

- Μην παίζεις με τα γυαλιά σου, το στυλό ή τα χέρια σου, κάτι που δείχνει αμηχανία

- Προσοχή μη φανείς υπερόπτης ή υπεραισιόδοξη

-Μην κακολογήσεις παλαιούς εργοδότες ή συναδέλφους. Βρες τρόπο να ελιχθείς δίχως να θίξεις άτομα.

- Μην ρωτήσεις με το καλημέρα για μισθό και ωράριο. Είθισται οι ερωτήσεις αυτές να γίνονται στο τέλος αν ο εργοδότης δε σε έχει ενημερώσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

- Αν έχεις δεξιότητες και ικανότητες μη ξεχάσεις να τις τονίσεις. Δεν είναι σίγουρο πως έχουν ξεσκονίσει το βιογραφικό σου. Αν για παράδειγμα μιλάς άριστα μια ξένη γλώσσα ή χειρίζεσαι άνετα προγράμματα υπολογιστή δώσε έμφαση σε αυτά.

- Θυμήσου να χαιρετίσεις φιλικά και να αφήσεις ένα θετικό μήνυμα όπως για παράδειγμα «Θα χαρώ να μάθω την απόφασή σας», «Ελπίζω να συνεργαστούμε» κτλ.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα