Όσα πρέπει να φροντίσεις πριν τη συνέντευξη

14.08.2016
Προετοιμάσου σωστά, τσέκαρε τα απαραίτητα και... καλή επιτυχία!

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις φροντίσει από πριν ώστε να έχεις όσο το δυνατό περισσότερες πιθανότητες με το… μέρος σου όταν πρόκειται να περάσεις από συνέντευξη εργασίας. Δες μια σύντομη λίστα με τα «απαραίτητα», κάνε ένα τσεκ και πήγαινε στην συνέντευξη απόλυτα προετοιμασμένη!

Η λίστα που πρέπει να τσεκάρεις πριν τη συνέντευξη!

Την προηγούμενη ημέρα

1. Βεβαιώσου ότι το βιογραφικό σου είναι ενημερωμένο αλλά και προσαρμοσμένο κατά τρόπο που να καλύπτει της ανάγκες και τα απαιτούμενα της θέσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη γράψεις ψέματα, απλά πρόταξε τις ικανότητες και τις δεξιότητες που ταιριάζουν περισσότερο με τη θέση.

2. Φτιάξε μια λίστα με άτομα που θα μπορούσαν να δώσουν καλές συστάσεις ώστε να μην «κολλήσεις» σε περίπτωση που σου ζητηθεί

3. Κάνε μια έρευνα για την εταιρία αλλά και το άτομο που πρόκειται να σου πάρει τη συνέντευξη (αν φυσικά το γνωρίζεις) ώστε να είσαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη.

4. Προετοίμασε ερωτήσεις, παρατηρήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με την εταιρία σε περίπτωση που σου ζητηθεί

5. Κάνε μια αυτοκριτική και αναγνώρισε λάθη που πιθανότατα έκανες σε παλαιότερες συνεντεύξεις για να τα αποφύγεις.

6. Σκέψου πώς θα πουλήσεις τον εαυτό σου καλύτερα και προετοιμάσου κατάλληλα ώστε να παρουσιάσεις με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντα και το έργο σου σε παλαιότερες θέσεις εργασίας.

7. Αν και είναι κλισέ, για καλό και για κακό σκέψου έτοιμες απαντήσεις για ερωτήσεις του τύπου «Πες μας μερικά αρνητικά και θετικά σου» για να μη μείνεις στήλη άλατος. Στα αρνητικά καλό θα ήταν να παρουσιάσεις ένα χαρακτηριστικό που δε θα δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία. Για παράδειγμα αν πεις πως δεν έχεις καλή σχέση με το ξυπνητήρι και αργείς στα ραντεβού σου, όπως καταλαβαίνεις θα οδηγήσει στην απόρριψή σου. Κανένας εργοδότης δε θέλει αργοπορημένους υπαλλήλους.

8. Σκέψου πως θα δικαιολογήσεις τα «μείον» ή τις ελλείψεις σου. Αν για παράδειγμα δεν έχεις μεγάλη προϋπηρεσία ή διέκοψες τις σπουδές σου, καλό θα ήταν να το δικαιολογήσεις για να μη θεωρηθεί ένδειξη τεμπελιάς.

9. Να έχεις έτοιμες απαντήσεις αναφορικά με το «γιατί είσαι η ιδανική υποψήφια για τη θέση», «πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον» και «γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρία».

10. Επίσης καλό είναι να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις την ικανότητά σου για ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε διάφορες καταστάσεις σε περίπτωση που σου ζητηθεί παράδειγμα.

11. Φρόντισε να φορέσεις ρούχα καθαρά και σιδερωμένα και φυσικά όχι πολύ προκλητικά. Ανάλογα με το ύφος της εταιρίας κρίνε αν πρέπει να παρουσιαστείς ντυμένη με καθαρά επαγγελματικό ντύσιμο όπως ταγέρ ή κοστούμι ή μπορείς να υιοθετήσεις ένα πιο χαλαρό αλλά ευπρεπές ντύσιμο. Σε κάθε περίπτωση μη φορέσεις βαριά κοσμήματα κι έντονο άρωμα και απόφυγε οτιδήποτε αποκαλυπτικό όπως τα σιθρού, τα πολύ βαθιά ντεκολτέ και τα σούπερμίνι. Λέμε ναι στο μοντέρνο, όχι στο υπερβολικά σέξι…

12. Κάνε εξάσκηση! Στάσου μπροστά από τον καθρέπτη και κάνε μια πρόβα για να διαπιστώσεις τα λάθη σου.

13. Μάθε τη διεύθυνση, ψάξε τη στο χάρτη, δες πώς θα φτάσεις και υπολόγισε τον απαιτούμενο χρόνο για να είσαι σίγουρη ότι θα φτάσεις στην ώρα σου και δε θα ψάχνεσαι τελευταία στιγμή.

14. Κοιμήσου νωρίς. Αν πας στην συνέντευξη μετά από ξενύχτι αφενός δε θα μπορέσεις να αποδόσεις τα μέγιστα κι αφετέρου οι μαύροι σου κύκλοι και η νυσταγμένη όψη σου θα σε προδώσουν.

Το ίδιο πρωί

15. Μη φορέσεις έντονο άρωμα και βάψου ελαφρά

16. Αν φορέσεις καλσόν, πάρε άλλο ένα σε περίπτωση που σου σκιστεί στο δρόμο.

17. Φάε ένα δυναμωτικό πρωινό αλλά όχι πολύ λιπαρό. Αφενός δε θέλεις να γουργουρίζει η κοιλίτσα σου από την πείνα κι αφετέρου δε θα ήταν και το καλύτερο να βαρυστομαχιάσεις.

18. Ξεκίνα λίγο νωρίτερα για να είσαι σίγουρη ότι θα φτάσεις στην ώρα σου ότι κι αν συμβεί!

Να θυμάσαι: Το σημαντικότερο σε μια συνέντευξη μετά τις γνώσεις και τις δεξιότητες είναι το πώς θα «πουλήσεις» τον εαυτό σου. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως το 93% της επικοινωνίας μας είναι μη λεκτικό, οπότε όπως καταλαβαίνεις το παρουσιαστικό σου αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσεις και θα συμπεριφερθείς είναι πολύ σημαντικά.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα