Τενοντίτιδα: Πρόληψη & αντιμετώπιση

23.04.2013
Δουλεύεις με υπολογιστή ή περνάς πολλές ώρες σερφαρίσματος στο διαδίκτυο; Γνωρίζεις για την τενοντίτιδα; Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για να μην πιάσει κι εσένα ο πόνος.

Παλαιότερα η τενοντίτιδα χτυπούσε κυρίως αθλητές κι εργάτες ή άτομα με χειρονακτική εργασία όπως για παράδειγμα κομμώτριες, οδοντοτεχνήτες κτλ. Σήμερα, εκτός από τους παραπάνω ταλαιπωρεί τους περισσότερους εργαζόμενους γραφείου αλλά και τους "κολλημένους" με τον υπολογιστή. Μάθε τι προκαλεί την τενοντίτιδα, πώς μπορείς να την προλάβεις και να την αντιμετωπίσεις.

Τι είναι η τενοντίτιδα και ποιά η σχέση της με τον υπολογιστή;

Αν είσαι ήδη παθών, θα γνωρίζεις καλά πως η τενοντίτιδα εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλεί, εξασθενεί τους μύες και μειώνει την κινητικότητά τους σε σημείο που να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Από τι όμως προκαλείται αυτός ο πόνος;

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η παρατεταμένη χρήση των τενόντων, που γίνεται με την συνεχή πληκτρολόγηση και τη χρήση του ποντικιού, μπορούν να τους ερεθίσουν και να τους καταπονήσουν με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρής φλεγμονής. Με άλλα λόγια, η τενοντίτιδα είναι φλεγμονή που δημιουργείται στον τένοντα από την πίεση και υπερχρήση του.

Πώς θα την προλάβεις;


* Αν εργάζεσαι αρκετες ώρες στον υπολογιστή, πρόσεξε τη στάση σου, που προλαμβάνει τόσο από τους πόνους της πλάτης και της μέσης, όσο κι από τενοντίτιδες.

* Φρόντισε να κάνεις μικρά πεντάλεπτα τακτικά διαλείμματα, ανά μια περίπου ώρα, τεντόνοντας τα χέρια σου ή κάνοντας μικρέ μαλάξεις για να τα ξεκουράσεις.

* Αν νιώσεις έστω και μικρή ενόχληση, προμηθεύσου ένα ναρθηκα ακινητοποίησης από το φαρμακείο για να ξεκουράζεις έστω και για μια ωρίτσα το χέρι σου, εκτός ωραρίου εργασίας.

Κι αν σε πιάσει; Τι κάνεις;

Σε πρώτη φάση, προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις συντηρητικά, με χρήση πάγου κι ακινησία. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων τουλάχιστων τρεις φορές την ημέρα, περιορίζει τον πόνο και το πρήξιμο ενώ η εφαρμογή ειδικού νάρθηκα για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, θα επιτρέψει την "ξεκούραση" του τένοντα.

Αν ο πόνος επιμένει, ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη, που θα ανακουφίσουν από τον πόνο και ταυτόχρονα θα μειώσουν την φλεγμονή. Εναλλακτικά, η φυσικοθεραπεία ή ακόμη και η νέα μέθοδος της μεσοθεραπείας, μπορούν επίσης να ανακουφίσουν.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα