Interview: Tips για να μην τα θαλασσώσεις

27.09.2016
4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία σε μια συνέντευξη εργασίας: Ποιά είναι αυτά;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Εκτός από την καλή προετοιμασία, το σωστό ντύσιμο και το χαμόγελο υπάρχουν μερικά μικρά πραγματάκια που πρέπει να προσέξεις σε μια συνέντευξη εργασίας ώστε να μη τα θαλασώσεις. Μάθε τα.

1. Λες ψέματα; Ο πινόκιο απ΄τη μύτη πιάνεται

Σίγουρα η συνέντευξη εργασίας είναι η ευκαιρία σου να "διαφημίσεις" όσο καλύτερα μπορείς τον εαυτό σου και τα προσόντα σου. Προσπάθησε να παρουσιάσεις τα προσόντα σου όσο καλύτερα μπορείς, απόφυγε όμως τα κραυγαλέα ψέματα διότι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να... ρεζιλευτείς.

Για να καταλάβεις: Το να πεις πως εργάστηκες στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών με αρμοδιότητες όπως υποδοχή, φιλτράρισμα και καταγραφή παραπόνων είναι ένας ωραιοποιημένος τρόπος να παρουσιάσεις τη δουλειά της τηλεφωνήτριας. Αντίθετα αν πεις πως ήσουν υπεύθυνη του τμήματος με αρμοδιότητες στη διαχείριση κρίσεων, τότε θα κληθείς να περιγράψεις τα ακριβή σου καθήκοντα και αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις το ψέμα θα αποκαλυφθεί! Προσοχή λοιπόν διότι ένα ψεμματάκι μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες και να σου στερήσει τη θέση!

2. Μην επικρίνεις τους πρώην εργοδότες. Άσε τα απωθημένα για τον ψυχολόγο

Μπορεί ο εργοδότης σου να είχε χίλια δυό στραβά, να ήταν αξεστος, αγενής και διόλου επαγγελματίας και η συνεργασία μαζί του αδύνατη, αλλά δε χρειάζεται να το αποκαλύψεις σε μια συνέντευξη εργασίας. Να θυμάσαι πως κρίνεσαι για τη θέση κι έστω η υπόνοια της δυσκολίας στη συνεργασία δεν είναι θετικό στοιχείο. Άλλωστε, είσαι εκεί για να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας κι όχι για ψυχανάλυση. Αρκέσου να πεις πως έληξε η σύμβασή σου ή ότι η εργασία στην προηγούμενη εταιρία δε σε ικανοποιούσε.

3. Μην μονοπωλείς τη συζήτηση & μη διακόπτεις. Δεν έχεις εσύ τον έλεγχο

Το να μείνεις σιωπηλή σίγουρα μπορεί να σου στοιχίσει τη θέση εργασίας, το ίδιο όμως μπορεί να κάνει και ο υπερβάλλων ζήλος που δείχνεις μονοπωλώντας τη συζήτηση. Μπορεί στην παρέα σου να είσαι το επίκεντρο και να μην αφήνεις κανέναν να πάρει το λόγο, κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργούσε αρνητική εντύπωση στο άτομο που έχει αναλάβει να σου πάρει συνέντευξη. Άφηνέ τον να μιλησει και μη τον διακόπτεις. Με λίγα λόγια μην τον εμποδίσεις να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του.

4. Προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία. Μπορεί να σε προδώσει

Η στάση σου, ο τόνος της φωνής και ο τρόπος εκφοράς του λόγου μπορούν να δείξουν πολλά περισσότερα απ΄ότι τα λόγια. Μεγάλη προσοχή λοιπόν! Το ζητούμενο είναι να φανείς χαλαρή και σίγουρη για τον εαυτό σου κι όχι να επιτεθείς δείχνοντας τσαμπουκά ή παίρνοντας αμυντική στάση βλέποντας τον συνομιλητή σου σαν εχθρό. Κάτσε άνετα, μίλα σταθερά και κέρδισε τον! Καλή επιτυχία!