Δείξε μου πού δουλεύεις, να σου πω τη... μοίρα σου

15.06.2014
Τα γραφεία ανοιχτού τύπου αρρωσταίνουν τον εργαζόμενο και μειώνουν την παραγωγικότητά του, σύμφωνα με τα ευρήματα νέων ερευνών.

Τα γραφεία "ανοιχτού τύπου", της συγκέντρωσης δηλαδή πολλών υπαλλήλων μέσα σε έναν ενιαιίο χώρο, μπορεί να είναι η νέα τάση της μόδας, επιτρέποντας στους εργοδότες να κερδίζουν χώρο, ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη πρακτική. Όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές, οι εργαζόμενοι σε ανάλογα περιβάλλοντα εκτός από το ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί, αρρωσταίνουν συχνότερα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο σκανδιναβικό επιστημονιοκό περιοδικό "Journal of Work, Environment and Health" είναι αποκαλυπτική: Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε γραφεία ενιαιία ζητούν περισσότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας σε σχέση με τους υπόλοιπους, που έχουν ιδιωτικό γραφείο. Όπως λένε οι μελετητές, αυτό που συμβαίνει είναι πως τα μικρόβια μεταδίδονται ευκολότερα από άτομο σε άτομο, όταν εργάζονται όλοι μαζί σε ένα ενιαιίο χώρο ενώ η εργασία σε τέτοιο περιβάλλον είναι περισσότερο αγχωτική, κάτι που ρίχνει την άμυνα του οργανισμού.

Άλλη έρευνα, των πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας, δείχνει πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τον δικό τους εργασιακό χώρο, είναι λιγότερο παραγωγικοί και δεν έχουν την ίδιαικανοποίηση από τη δουλειά τους σε σχέση με τους υπόλοιπους. Εκτός από την απόσπαση της προσοχής από θορύβους όπως οι ομιλίες, τα τηλεφωνήματα, τα φαξ, οι εκτυπωτές κτλ, ο εργαζόμενος σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον νιώθει έντονα την έλλειψη της ιδιωτικότητας, κάτι που γυρνά μπούμερανγκ με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στο 100% των δυνατοτήτων τους.