7 tips για να ξεκινά καλά η ημέρα στη δουλειά

25.08.2016
Μια καινούρια ημέρα ξεκινά, γιατί να μην την υποδεχτείς με χαρά; Κι ας πρέπει να πας στη δουλειά...

Η ημέρα ηλιόλουστη, το καλοκαίρι έχει δώσει εδώ και καιρό το "παρών" και το μόνο που θέλεις είναι να βάλεις πλώρη για κανένα νησάκι και παραλίες. Ασ όψεται όμως η δουλειά.... Η διάθεση βαριά και η όρεξη για εργασία στο ναδίρ, σε κάνουν να κατσουφιάζεις. Μην πέσεις στην παγίδα: Μάθε μερικά tips για να ξεκινά όμορφα η ημέρα κι ας πρέπει να δουλέψεις καλοκαιριάτικα...

1. Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται

Μην αφήσεις τίποτα να σου χαλάσει τη διάθεση. Φάε ελαφρύ πρωινό, πιές το αγαπημένο σου ρόφημα και ξεκίνα στην ώρα σου για να μην αγχωθείς! Αν ξεκινήσεις on time δε θα τρέχεις τελευταία στιγμή, ούτε θα τσαντιστείς αν κάτι συμβεί και σε καθυστερήσει.

2. Το στιλ σου δίνει σεξ απίλ και χαρά!

Ντύσου όμορφα και βάλε το κραγιόν σου. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, αν περιποιηθείς τον εαυτό σου, ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση αλλά και η διάθεσή σου. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code στην εταιρία που δουλεύεις, μην αμελείς τον καλλωπισμό. Χτενίσου, βάλε ελαφρύ μακιγιάζ και ντύσου όμορφα σαν να πήγαινες για καφεδάκι.

3. Η μουσική δίνει άλλη νότα στο πρωινό σου

Η διαδρομή γίνεται πιο ευχάριστη με μουσική υπόκρουση. Βάλε το αγαπημένο σου cd στο αμάξι ή πάρε το mp3 μαζί σου στο μετρό, στο λεωφορείο, στο τρένο ή σε όποιο άλλο μεταφορικό (εκτός μηχανής εννοείται) και καλό δρόμο!

4. Πες μια καλημέρα κι ας πέσει κάτω

Μην ξεχνάς πως ο αρνητισμός μεταδίδεται. Να είσαι θετική κι ευδιάθετη, όσο κι αν νυστάζεις και μη φοβάσαι να αστειευτείς με μέτρο. Το θετικό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων κάνει το χρόνο να κυλά πιο ευχάριστα, όσο σκληρά κι αν εργάζεσαι. Ένα αστειάκι αποφορτίζει το κλίμα και σε κάνει να ξεχνιέσαι έστω και για λίγο από την εργασία και τις υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα σου γεμίζει τις μπαταρίες για να γίνεις πιο αποδοτική.

5. Βρες τον προσωπικό σου χώρο

Ο χώρος που δουλεύεις δε χρειάζεται να είναι άχρωμος. Διακόσμησε το γραφείο σου, ακόμη και το ντουλάπι σου βάζοντας την προσωπική σου πινελιά. Φωτογραφίες, διακοσμητικά κι ενθύμια θα σου φτιάχνουν τη διάθεση κάθε φορά που κατσουφιάζεις, αρκεί μα ρίξεις μια ματιά.

6. Ξοδεύεις σωστά τα διαλείμματα;

Για να είσαι αποδοτική πρέπει να εργάζεσαι αναπόσπαστη αλλά και να κάνεις μικρά 5λεπτα τονωτικά διαλείμματα. Προσοχή όμως: Το διάλειμμα διαφέρει ανάλογα με τη φύση της εργασίας σου. Κάποιες εταιρίες για παράδειγμα δίνουν μαζεμένα 10λεπτα ή 15λεπτα διαλείμματα ενώ κάποιες άλλες το αφήνουν στην ευχέρεια του εργαζομένου. Όπως κι αν έχει προσπάθησε να εκμεταλλευτείς το διάλειμμα αυτό για να μιλήσεις με ένα συνάδελφο, να καλέσεις τον αγαπημένο σου στο κινητό ή να κάνεις μια μικρή βόλτα στους διαδρόμους της εταιρίας κι όχι για να ελέγξεις τα προσωπικά σου e-mail ή να σχολιάσεις στα κοινωνικά δίκτυα κάτι που αφενός θα σε οδηγήσει σε σπατάλη χρόνου κι αφετέρου δε θα σε ξεκουράσει. Ξόδεψε ποιοτικά το χρόνο του διαλείμματός σου για να πάρεις ενέργεια και να γεμίσεις μπαταρίες. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, μην τον σπαταλάς! Και μην ξεχνάς πως ως διάλειμμα από την εργασία μπορεί να εκληφθεί ακόμη κι ένα μικρό τεντωματάκι ή το κολατσιό.

7. Μάθε να βλέπεις τα θετικά

Αντί να κατσουφιάζεις, σκέψου όλα τα θετικά που σου προσφέρει η εργασία και μην εστιάζεις στα αρνητικά. Ακόμη κι αν οι συνθήκες εργασίας είναι ανυπόφορες, σκέψου πως σε αυτή την εποχή κρίση είσαι ανάμεσα στους προνομιούχους που… εργάζονται και κατάστρωσε σχέδιο αλλαγής. Αν η δουλειά δε σε καλύπτει ή νιώθεις να σε πλάκώνει ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό. Είναι η φύση της εργασίας ή τα προσωπικά προβλήματα που σε επηρεάζουν. Αν καταλήξεις στο πρώτο, φτιάξε πλάνο, ξεκίνα να αναζητάς εναλλακτικές και μη το βάζεις κάτω. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην κινηθείς παρορμητικά κι απερίσκεπτα αλλά μόνο βάσει στόχων και σχεδίου! Ειδάλλως, αν πρόκειται απλά για μια άσχημη ημέρα στη δουλειά, με ατυχίες απανωτές απλά σκέψου πως αύριο ξημερώνει μια νέα ημέρα… ευχάριστη!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα