Κολατσιό στο γραφείο ή εκτός; Τι είναι προτιμότερο;

16.08.2013
Δουλεύεις καλύτερα αν τρως το κολατσιό σου στο γραφείο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες και συμβουλεύουν να ξεχάσουμε το φαγητό εκτός γραφείου.

Όπως λένε οι υπάλληλοι που γευματίζουν στο εστιατόριο της εταιρίας ή ξοδεύουν το διαλειμμά τους για να φάνε εκτός γραφείου, παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα σε σχέση με τους πιο προνοητικούς καθώς φαίνεται συναδέλφους τους.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως το γεύμα σε χώρο εκτός αυτού της εργασίας και η κουβεντούλα με τους συναδέλφους αποσυγκεντρώνει τον υπάλληλο και μειώνει την αποτελεσματικότητά του. Η συγκέντρωση γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και τα λάθη απροσεξίας είναι πιο πιθανά.

Από την άλλη βέβαια, αυτοί που αφήνουν τον εργασιακό χώρο για να κολατσίσουν κερδίζουν σε άλλο τομέα. Επιστρέφουν στο γραφείο με καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου που διεξήγαγαν την έρευνα, συμβουλεύουν να επιλέγουμε βάσει του επιθυμαητού αποτελέσματος σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αν ο στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγικότητάς μας, καλό θα ήταν να τσιμπολογήσουμε στο γραφείο. Αν ωστόσο, επιθυμούμε έστω και λίγη ώρα ξεγνοιασιάς για να ξεφύγουμε από την πίεση και να διώξουμε το εργασιακό άγχος, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κολατσήσουμε εκτός εργασιακού χώρου.