Tips για να μη χάνεις χρόνο άσκοπα

02.05.2014
Έχεις αναλάβει νέα καθήκοντα στη δουλειά με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις; Πώς θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις;

Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσεις σωστά το χρόνο σου για να τα προλαβαίνεις όλα, Μάθε πως θα τον διαχειριστείς σωστά και να μην τον σπαταλάς άσκοπα.

1. Μην απαντάς σε ανούσια τηλεφωνήματα

Μην απαντάς σε τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια κάποιας συνάντησης ή όταν πρέπει να τελειώσεις άμεσα μια εργασία, εκτός κι αν είναι πραγματικά ανάγκη. Εκτός από το γεγονός ότι θα αποσυγκεντρωθείς, θα χάσεις πολύτιμο χρόνο και μετά θα αγχωθείς. Τα πάντα μπορούν να περιμένουν.

2. Η οργάνωση είναι το παν

Κράτα το γραφείο σοηυ καθαρό κι οργανωμένο έτσι ώστε να βρίσκεις άμεσα τα έγγραφα και τους φακέλους που χρειάζεσαι. Μπορεί η οργάνωση και η αρχειοθέτηση να σου φαίνονται βαρετές διαδικασίες, θα σε σώσουν όμως τη δύσκολη στιγμή. Βάλε τάξη λοιπόνηξ στα έγγραφά σου και κέρδισε πολύτιμο χρόνο.

3. Σκέψου από πριν τι μπορεί να πάει στραβά για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως

Πριν τη υλοποίηση θέσε οργανόγραμμα και σκέψου όλα τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν και πιθανές λύσεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Έτσι όταν το στραβό συμβεί θα είσαι ήδη προετοιμασμένη και δε θα χάσεις χρόνο ψάχνοντας για λύσεις.

4. Άσε τα κοινωνικά δίκτυα γι΄αργότερα

Όπως έχουμε ήδη περιγράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, αν δεν προσέξεις μπορεί να χάσεις πολύτιμο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα. Το ένα σχόλιο φέρνει το άλλο και ο χρόνος περνά χωρίς να το καταλαβείνεις.

5. Λύσε κάθε απορία εξ΄αρχής

Μην αφήνεις τις απορίες σου άλυτες, ειδικά αν σχετίζονται με το έργο που πρέπει να παραδώσεις. Καλύτερα να ξοδέψεις λίγο χρόνο περισσότερο στο να κατανοήσεις την παραμικρή παράμετρο παρά να κολλάς κάθε λίγο και λιγάκι έχοντας απορίες για το τι ακριβώς σου ζητήθηκε. Και να θυμάσαι, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις κράτα αρχείο e-mail και γραπτών. Τα γραπτά μένουν, τα προφορικά χάνονται!

6. Σταμάτα να σκέφτεσαι το τι πρέπει να κάνεις κι απλά κάνε το!

Με το να πελαγώνεις και να μπλοκάρεις δεν καταφέρνεις τίποτα. Όσο φόρτο εργασίας κι αν έχεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ν΄αποφασίσεις από που πρέπει να ξεκινήσεις και να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά, δίχως άγχος και με σύστημα.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα