Πώς θα πετύχεις καλύτερο μισθό

10.09.2014
Κι όμως ακόμη και σε εποχές κρίσης, μπορείς να πετύχεις την καλύτερη δυνατή συμφωνία αναφορικά με το μισθό. Μάθε την τεχνική της διαπραγμάτευσης και βγες κερδισμένη.

Η διαπραγμάτευση σχετικά με το ύψος του μισθού δεν είναι ιδιαίτερα έυκολη διαδικασία, ειδικά σε εποχές κρίσης. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, δε χάνεις τίποτα να προσπαθήσεις, δείχνοντας όμως τη δέουσα προσοχή. Η κατάσταση χρήζει λεπτών χειρισμών. Μάθε πώς θα το κάνεις σωστά

1. Ρώτα για την αμοιβή, δεν είναι ντροπή

Αντίθετα με όσα πιστεύεις δεν είναι ντροπή να ρωτάς και να συζητάς ζητήματα περί αμοιβής. Άσε το φόβο κατά μέρος, ξεπέρνα την επιφυλακτικότητα και με σταθερή φωνή ζήτα ευγενικά να ενημερωθείς για τα καθήκοντα και την αμοιβή.

2. Κάνε την έρευνά σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να μπορέσεις να πετύχεις το καλύτερο δυνατό είναι να κάνεις μια σχετική έρευνα αγοράς, να δεις που κυμαίνονται οι μισθοί στο επάγγελμα και να κινηθείς κοντά σε αυτό το ποσό. Όπως καταλαβαίνεις αν ζητήσεις εξωφρενικό ποσό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δεις την πόρτα της εξόδου. Γνωρίζοντας πώς κινείται η αγορά θα μπορέσεις να διεκδικήσεις ένα σχετικά καλό μισθό και δε θα μπορέσει κανείς να σε ξεγελάσει.

3. Οι απαιτήσεις σου είναι λογικές;

Θυμήσου οι απαιτήσεις σου να είναι λόγικές. Δεν μπορείς να ζητήσεις υπέρογκα ποσά όσα πτυχία κι αν διαθέτεις, ειδικά αν πρόκειται για μικρή εταιρία κι όχι κάποιο κολοσσό. Προσπάθησε να είσαι ρεαλίστρια και να στηρίζεις τις απαιτήσεις σου στις γνώσεις και την προυπηρεσία, λαμβάνοντας όμως υπ΄όψιν και την υπερπροσφορά εργασίας, που δυστυχώς ρίχνει τους μισθούς στα τάρταρα. Προσπάθησε λοιπόν να εκλογικεύσεις τις απαιτήσεις σου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως θα δεχτείς οποιαδήποτε εξευτελιστική συμφωνία.

4. Πρότεινε εναλλακτικές

Αν η αμοιβή είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με τα καθήκοντα που σου προσφέρονται, δείξε τον προβληματισμό σου και ρώτα αν θα έχεις άλλου τύπου διευκολύνσεις. Αν για παράδειγμα δουλεύεις από το σπίτι ή έχεις ευέλικτο ωράριο, η σχετικά χαμηλή αμοιβή θα αντισταθμιζόταν από άλλα οφέλη. Κάνε διερευνητικές ερωτήσεις και προσπάθησε να ψυχανεμιστείς αν υπάρχει χώρος διαπραγμάτευσης τόσο ως προς το ποσό, όσο κι ως προς τις συνθήκες. Αν για παράδειγμα ο εργοδότης "καίγεται" να προσλάβει κάποιον άμεσα κι αυτό το έχεις αντιληφθεί, προσπάθησε για κάτι καλύτερο. Σε αντίθετη περίπτωση, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και πάρε την απόφασή σου.

5. Να είσαι προετοιμασμένη

Πριν τη διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Σκέψου από πριν το ποσό που θα διεκδικήσεις αλλά και μέχρι ποιό ποσό μπορείς να αποδεχτείς. Αν ο μισθός που σου προτείνει ο εργοδότης είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τότε κάνε μια μικρή προσπάθεια να ανεβάσεις το ποσό αλλά αν δεις πως δεν εχει άμεσο αποτέλεσμα, κλείσε τη συμφωνία. Αν, το ποσό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, πέραν κάθε προσδοκίας, τότε πρέπει να είσαι έτοιμη να λάβεις γρήγορες αποφάσεις. Σκέψου πόσο θέλεις τη συγκεκριμένη δουλειά, στάθμισε καθήκοντα και αμοιβή, προσπάθησε να κάνεις deal κι εν τέλει αποφάσισε πως θα κινηθείς, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως η επιμονή για υψηλότερες αποδοχές ενέχει ρίσκο, όπως φυσικά και κάθε απόφαση. Θα συμβιβαστείς ή θα προχωρήσεις τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό; Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα