Όσα κερδίζεις με σωστή οργάνωση

07.02.2014
Πόσο οργανωμένη είσαι στο σπίτι αλλά και στη δουλειά; Μήπως η ακαταστασία και η έλλειψη τάξης σου σπαταλούν άσκοπα το χρόνο; Μάθε όσα κερδίζεις με σωστή οργάνωση!

Μπορεί η αρχειοθέτηση και η τάξη στα ντουλάπια και τα συρτάρια να σου φαίνεται βαρετή κι άχρηστη διαδικασία, ωστόσο, είναι απαραίτητη για την ορθότερη διαχείρηση του χρόνου αλλά και την εξασφάλιση της ηρεμίας σου.

Πόσες φορές έχεις χρειαστεί κάποιο τηλέφωνο και αρχίζεις να ψάχνεις σε παλιές αντζέντες και κινητά; Έχεις ποτέ αποθηκεύσει ένα αρχείο στον υπολογιστή με "ακατάλληλη" ονομασία που δε σου επιτρέπει να το βρεις σε περίπτωση που χρειαστεί να ανατρέξεις σε αυτό μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα; Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείς το θέμα... οργάνωση; Σου δίνουμε πέντε καλούς λόγους για να το κάνεις.

Τι κερδίζεις με το να είσαι οργανωμένη

* Μειώνεις στο ελάχιστο το χρόνο που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις την εργασία σου αλλά και τις δουλειές του σπιτιού και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου. Με τον τρόπο αυτό, σου μένει περισσότερος χρόνος για χόμπι, διασκέδαση, περιποίηση και γενικότερα πράγματα που αγαπάς.

* Αξιοποιώντας σωστά το χρόνο σου, γίνεσαι πιο παραγωγική και είσαι σε θέση να αναλάβεις μεγαλύτερο όγκο εργασίας! Αυτό στις ημέρες μας όπως καταλαβαίνεις είναι ένα πλεονέκτημα που σου δίνει προβάδισμα.

* Νιώθεις πως έχεις πάντα τον έλεγχο και δεν αγχώνεσαι κάθε φορά που θα χρειαστεί να ψάξεις για να βρεις κάτι. Σκέψου για παράδειγμα πως ο προϊστάμενος σου ζήτησε να βρεις στοιχεία του 2012. Αν είχες φροντίσει να τα οργανώσεις σε φακέλους κατά ημερομηνία το μόνο που θα χρειαστείς θα είναι μερικά κλικ στον υπολογιστή ή να ανατρέξεις στο κατάλληλο αρχείο. Σκέψου όμως αν το έγγραφο βρίσκεται κάπου χαμένο μέσα στα έγγραφα ή ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι; Και χρόνο θα χάσεις και σίγουρα θα αγχωθείς.

* Σταματάς να χάνεις χρόνο με ανούσια πράγματα κι έχεις πάντα τα απαραίτητα! Κι αυτό φυσικά ισχύει τόσο σε προσωπικό, όσο κι επαγγελματικό επίπεδο. Σκέψουγια παράδειγμα πως θέλεις να φτιάξεις ένα γλυκό: Η οργάνωση και σε αυτήν την περίπτωση είναι το παν. Πρέπει να συγκεντρώσεις όλα τα υλικά και σκεύη πριν ξεκινήσεις την εκτέλεση της συνταγής αν δε θέλεις να την αφήσεις στη μέση και να τρέχεις στο σουπερμάρκετ μόλις ανακαλύψεις πως... δεν έχεις ζάχαρη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα projects. Η σωστή οργάνωση σε σώζει από περιττό κόπο και άγχος.

* Κάνεις οικονομία! Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, όντας οργανωμένη κερδίζεις και σε χρήμα. Θυμήσου τι κάνεις κάθε φορά που ψάχνεις αντικείμενα και πράγματα που είτε έχεις ξεχάσεις πως τα έχεις, είτε απλά δε τα βρίσκεις! Οργανώσου λοιπόν και σταμάτα τις άσκοπες αγορές.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα