Κινητά & τάμπλετς είναι τοξικά για τα μάτια σου

31.03.2014
Τοξικά για τα μάτια είναι τα smartphone και τα tablets σύμφωνα με Βρετανούς οπτικούς, όπως μεταδίδει το BBC.

Μέχρι σήμερα γνώριζες για τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα προσπαθείς να μειώσεις τις επιπτώσεις ακολουθώντας όλες τις συμβουλές των ειδικών. Αγόρασες Bluetooth, κοίταξες τις ενδείξεις περί ακτινοβολίας κατά την αγορά κινητού και αποφεύγεις πλέον να μιλάς με τις ώρες σε αυτό. Για το λόγο αυτό άλλωστε προτιμάς να στέλνεις μηνύματα. Οι μελετητές όμως κρούουν τον κίνδυνο του κινδύνου και για την όραση.

Σύμφωνα με το βρετανικό το φως που εκπέμπεται από τα έξυπνα κινητά και τους υπολογιστές-ταμπλέτες είναι τοξικό για το πίσω μέρος του ματιού και μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει βλάβες. Όπως δηλώνει ο οπτικός Άντι Χέπγουορθ, η συνεχής κίνηση των βλεφάρων, κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια όταν κοιτάμε την οθόνη αλλά και η κοντινή απόσταση της οθόνης από το πρόσωπο κουράζει ιδιαίτερα. Κι αν αυτό συνδιαστεί με τη συχνότητα, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται. Όπως λένε οι επιστήμονες, συνήθως - ακόμη κι ασυνείδητα ελέγχουμε το κινητό μας τηλέφωνο τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα ενώ στους νέους, η συχνότητα, όπως δείχνει πρόσφατη βρετανική έρευνα είναι ακόμη μεγαλύτερη, τσεκάρωντας το κινητό κατά μέσο όρο 32 φορές την ημέρα.

Επίσης:

Ήξερες πως εκτός από τα προβλήματα στα μάτια ...

* Τα έξυπνα κινητά μπορούν να μας προσθέσουν 460 επιπλέον ώρες εργασίας το χρόνο!

* Το κινητό και το τέμπλετ μπορεί να σου προκαλέσει καμπούρα και μυοσκελετικά προβλήματα;

* Οι μισοί από τους χρήστες κινητών έχουν έντονη ανησυχία όταν δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο κινητό, μια κατάσταση γνωστή ως νομοφοβία;

* Το αίσθημα κούρασης μπορεί να οφείλεται στην συνήθεια να κοιμάσαι με το κινητό;

* Αρκετοί πάσχουν από το.. σύνδρομο της ψεύτικης δόνησης;

* Υπάρχει και ναυτία του... διαδικτύου;

* Η πληκτρολόγηση σε ένα κινητό ή tablet μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα;

Tip: Μην αμελείς τη συχνή εξέταση από οφθαλμίατρο και κάνε διαλείμματα κάθε φορά που χρησιμοποιείς έξυπνες συσκευές και υπολογιστές.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα