Ψιτ, καλά νέα για τις κουτσομπόλες του γραφείου

19.02.2014
Αν νόμιζες πως το κουτσομπολιό στο γραφείο είναι απλά χάσιμο χρόνου, σε πληροφορούμε πως ίσως κάνεις λάθος. Στην πραγματικότητα το κουτσομπολιό με μέτρο, όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά αντιθέτως βοηθά στη συνολική απόδοση του τμήματος. Άλλωστε, είναι αναπόφευκτο, αφού όπως λένε οι επιστήμονες, 9 στις 10 καθημερινές κουβεντούλες είναι... κουτσομπολιό, όχι απαραίτητα κακόβουλο.

Όπως υποστηρίζουν Ολλανδοί επιστήμονες, το κουτσομπολιό δεν είναι κατ΄ανάγκη αρνητικό, αφού αφενός βοηθά στη συγκέντρωση πληροφοριών που ενδιαφέρουν το τμήμα, δένει τους συναδέλφους και συμβάλλει στην αποδοτικότητα της ομάδας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω, οι ερευνητές ζήτησαν από 220 φοιτητές να περιγράψουν την τελευταία φορά που άκουσαν κάποιον συνάδελφό τους να μιλά πίσω από την πλάτη τους και να αναφέρουν τα κίνητρα για τα οποία θεωρούν πως αυτό συνέβη. Όπως διαπιστώθηκε από την παραπάνω μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Applied Social Psychology", οι περισσότεροι θεώρησαν πως ο σκοπός ήταν να μάθουν πληροφορίες για το άτομό τους.

Μια δεύτερη μάλιστα μελέτη που περιλάμβανε τους ίδιους συμμετέχοντες εξέτασε τα κουτσομπολιά που έχουν να κάνουν με την τεμπελιά κάποιου συναδέλφου. Όπως αποδείχτηκε και σε αυτήν την περίπτωση το αρχικό κίνητρο ήταν η προστασία της ομάδας και η κινητοποίηση του ατόμου για αύξηση της παραγωγικότητας.

Αν τα ευρήματα αυτά συνδιαστούν με τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών που δείχνουν πως το κουτσομπολιό για την φυγοπονία συναδέλφου δεν κρίνεται ως ανήθικο αλλά αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια προστασίας του συνόλου, τότε μάλλον το κουτσομπολιό του γραφείου... επιβάλλεται!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα