Μείωση μισθού; Πώς θα την παλέψεις

12.01.2015
Σε άγγιξε κι εσένα η κρίση και δε ξέρεις πώς θα διαχειριστείς την κατάσταση; Ο τρόπος δεν είναι εύκολος αλλά γνωστός...

Εν πρώτοις θα πανικοβληθείς αλλά με ώριμη σκέψη θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Η μείωση των εισοδημάτων είναι κάτι που έχει αγγίζει τα περισσότερα - αν όχι όλα στο σύνολό τους- νοικοκυριά στην Ελλάδα. Τα δώρα έχουν ξεχαστεί στο Δημόσιο και οι περικοπές έχουν κόψει το μισθό ακόμη και κατά το ήμισυ αλλά και στον Ιδιωτικό τα πράγματα δεν είανι καλύτερα. Οι εργοδότες επιβάλλουν ατομικές κι επιχειρησιακές συμβάσεις ή ακόμη χειρότερα προχωρούν σε τροποποίηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης. Σε όποια από τις παραπάνω περιπτώσεις κι αν ανήκεις, το σίγουρο είναι πως καλείσαι να προσαρμοστείς σε μια νέα κατάσταση. Ενοίκιο, εφορία, λογαριασμοί, ασφάλεια αυτοκινήτου και άλλα έξοδα σου φέρνουν τρέλα, ωστόσο υπάρχουν μικροί τρόπο για να κάνεις τη ζωή σου κάπως πιο βιώσιμη - όσο φυσικά γίνεται.

Μην αμελείς τον εαυτό σου

Θα μου πεις "εδώ ο κόσμος καίγεται κι εγώ θα κοιτάξω την εμφάνισή μου;" Κι όμως, όσο ανούσιο κι αν σου φαίνεται η καλή διάθεση μετρά. Μην αφήνεις τις δυσκολίες να σε ρίχνουν και λάβε τα μέτρα σου. Θετική σκέψη και αισιοδοξία θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τα εμπόδια. Αντίθετα, τα καταθλιπτικά συναισθήματα θα σε βαλτώσουν και θα σε οδηγήσουν σε μια στάση παθητική που δε βοηθά σε τίποτα. Κοιμήσου καλά, ασκήσουν, φάε σωστά και ανέβασε τη διάθεσή σου απολαμβάνοντας μικρές καθημερινές χαρές.

Κάνε υπολογισμούς

Έχεις υπολογίσει τη ζημία; Πόσα λιγότερα παίρνεις σε ετήσια και μηνιαία βάση; Τι μπορείς να μειώσεις από τα έξοδά σου; Πάρε μολύβι και χαρτί και κατάγραψε τα μηνιαία σου έξοδα στο σύνολό τους. Πόσα χρειάζεσαι για ενοίκιο, μεταφορές, λογαριασμούς, ασφάλεια, κάποιο δάνειο και έξοδα διατροφής και ρουχισμού; Από αυτά τι μπορείς να μειώσεις; Σε πρώτη φάση θα σου φανεί τρομακτικό αλλά πάντα υπάρχουν έξοδα που μπορείς να αποφύγεις ή να μειώσεις αρκετά.

Υπάρχει δυνατότητα για έξτρα εισόδημα;

Δύσκολο σε αυτή την εποχή να βρεις έξτρα εργασία, όχι όμως κι αδύνατο. Υπάρχουν άλλωστε, ιδέες απασχόλησης - δίχως ρίσκο - που προσφέρουν την προοπτική για έξτρα εισόδημα από το χώρο του σπιτιού σου. Το μόνο που χρειάζεται να επενδύσεις είναι μεράκι κι ελεύθερος χρόνος, Το εισόδημα βέβαια δεν είναι εγγυημένο αλλά αξίζει να το προσπαθήσεις. Πάρε μερικές ιδέες διαβάζοντας το παλαιότερο άρθρο μας "Έξτρα εισόδημα από το σπίτι χωρίς ρίσκο".

Αλλαγή πλεύσης

Αν όλα τα παραπάνω είναι ανεπαρκή για να σου επιτρέψουν αν ζεις δίχως άγχος τότε ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις το σενάριο αλλαγής του τρόπου ζωής σου. Σε καταστάσεις κρίσης οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς τη μετακόμιση σε ένα μικρότερο σπίτι, την πώληση του αυτοκινήτου σου και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερου κυβισμού. Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τα μέσα μεταφοράς και να κάνεις έρευνα αγοράς πριν από κάθε αγορά που θέλεις να πραγματοποιήσεις.

Να θυμάσαι: Η μείωση του εισοδήματός σου μπορεί να σε πιάσει στον ύπνο κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα σε πανικοβάλει. Με τις κατάλληλες, ωστόσο, προσαρμογές μπορείς να επιβιώσεις, να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να βγεις από τη δύσκολη κατάσταση.