Το τέλειο βιογραφικό σε 10 βήματα!

31.10.2014
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Ποιός λέει πως δεν μπορείς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου; Σίγουρα η αγορά εργασίας δεν είναι ιδανική αυτή τη στιγμή αλλά μη χάνεις την ελπίδα σου. Η απογοήτευση δε θα βοηθήσει σε κάτι. Όποια κι αν είναι η ειδικότητά σου, από τεχνικά επαγγέλματα, μέχρι πωλήσεις ή θέσεις που απαιτούν τίτλους σπουδών και άλλες δεξιότητες, ένα καλό βιογραφικό μπορεί να σου δώσει το προβάδισμα.

Αντί να κάθεσαι και να γκρινιάζεις για την ανεργία και τα "άκυρα" που το ένα διαδέχονται το άλλο μετά από συνεντεύξεις εργασίας, φρόντισε να τελειοποιήσεις τόσο το περιεχόμενο όσο και τηην εμφάνιση και τη διάταξη του βιογραφικού σου.

Γνωρίζεις πόσες σελίδες μπορεί να είναι ένα σωστό βιογραφικό; Πού πρέπει να βάλεις τα στοιχεία σου; Τι θα ήταν καλό να αποφύγεις; Φτιάξε το τέλειο βιογραφικό ακολουθώντας τα παρακάτω 10 βήματα!

Στην επόμενη σελίδα: Τα 10 βήματα της επιτυχίας

10 βήματα για να φτιάξεις το τέλειο CV

#1. Το κάθε βιογραφικό πρέπει να είναι μοναδικό

Το έχουμε ήδη γράψει και θα το ξαναγράψουμε μέχρι να μπει καλά στο μυαλουδάκι όλων! Το κάθε βιογραφικό πρέπει να είναι εστιασμένο στα απαιτούμενα της θέσης για την οποία κάνεις αίτηση. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι μπελαλίδικο, είναι όμως και πιο αποτελεσματικό. Ξέχνα την ευκολία του έτοιμου βιογραφικού που αποστέλλεις μαζικά σε κάθε εργοδότη.

Σκέψου όπως ο εργοδότητης και φτιάξε το ιδανικό βιογραφικό! Αυτό σημαίνει πως τα πιο σημαντικά στοιχεία για κάθε θέση που θέλεις να... "χτυπήσεις" πρέπει να είναι στην αρχή και μάλιστα στο πρώτο μισό της σελίδας.

Οι περισσότεροι εργοδότες δεν σπαταλούν περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα στο αρχικό ξεσκαρτάρισμα ενός βιογραφικού, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να τους διευκολύνεις να περάσει και το δικό σου στα υπό εξέταση κι όχι σε αυτά που οδηγούνται στον κάδο απορριμάτων.

#2. Η δομή έχει σημασία

Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες για τη σωστή δομή κι εμφάνιση ενός βιογραφικού

Το μέγεθος του βιογραφικού : Ο κανόνας είναι απλός: Προσπάθησε να συμπτίξεις την πληροφορία σε ένα φύλλο χαρτί Α4! Επιπλέον σελίδες περισσεύουν - λιγότερες είναι ανεπαρκείς. Αν η μια σελίδα σου φαίνεται λίγη μπορείς να επισυνάψεις άλλη μια με έξτρα πληροφορίες η οποία είναι όμως συνοδευτική. Όλα τα απαραίτητα πρέπει να βρίσκονται στην αρχή!

Πληροφορίες επικοινωνίας: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο επικοινωνίας πρέπει να τοποθετηθούν στην αρχή και σε σημείο εμφανές!

Εργασιακή εμπειρία: Κάποιοι βάζουν την εκπαίδευση, άλλοι την εργασία. Άν δεν είσαι νέα στην αγορά εργασίας αλλά έχεις χρόνια εργασίας στην πλάτη σου, προτείνουμε να προτάξεις την εργασιακή σου εμπειρία. Όσο για το πώς θα το κάνεις, στη συνέχεια του άρθρου σου προτείνουμε αρκετούς τρόπους.

Εκπαίδευση: Αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία ή αν οι σπουδές σου "βγάζουν μάτι" καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις το γερό σου χαρτί εξ αρχής. Ένα φημισμένο πανεπιστήμιο για παράδειγμα ή εξειδικεύσεις με μεταπτυχιακές σπουδές σίγουρα δε θα άφηναν αδιάφορο κάθε εργοδότη. Άσε την μετριοφροσύνη κατά μέρος και δείξε πόσα αξίζεις. Αντίθετα, αν η εργατικότητά σου είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι σου, θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις.

Πρόσθετες πληροφορίες: Είναι το σημείο όπου μπορείς να προσθέσεις κάθε πρόσθετη πληροφορία που πιστεύεις ότι βοηθά την υποψηφιότητά σου. Προσόντα, ικανότητες, δεξιότητες, διπλώματα ή σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει και μπορούν να φανούν χρήσιμα στην άσκηση των καθηκόντων σου.

#3. Εργασιακή εμπειρία

Δεν είναι μόνο η δομή του βιογραφικού αλλά και του κάθε επιμέρους πεδίου σημαντική. Η εργασιακή εμπειρία για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιαστεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Στη διάθεσή σου υπάρχουν αρκετά ενδεδειγμένα πρότυπα για να το κάνεις. Σου παρουσιάζουμε μερικά από αυτά.

Το κλασικό βιογραφικό: Ακολουθείται χρονολογική σειρά ξεκινώντας από την τελευταία θέση εργασίας, με ελάχιστες πληροφορίες για τη θέση & τα καθήκοντα.

Το λειτουργικό βιογραφικό: Αντί να απαρριθμείς θέσεις εργασίας, απαριθμείς δεξιότητες με επεξήγηση του πώς και πότε τις απέκτησες. Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοούμε θα είχε ως εξής: "Οργάνωση συνεδρίων: Εργασία στις εταιρίες Χ και Ψ, σεμινάριο event management κτλ)". Αν επιλέξεις το συγκεκριμένο στήσιμο σε πρωτη φάση έρχονται οι δεξιότητες και τα καθήκοντά σου ακολουθούν.

Ομαδοποίηση εργασιακής εμπειρίας: Ένας πρακτικός τρόπος για να περιγράψεις την εργασία σου, ειδικά αν έχεις αλλάξει δουλειές και αντικείμενα εργασίας είναι η ομαδοποίηση. Μπορείς για παράδειγμα να αναφέρεις τις εταιρείες που εργάστηκες κάτω από γενικές ταμπέλες όπως για παράδειγμα "Γραμματειακή υποστήριξη", "πωλήσεις", "Υπάλληλος γραφείου", "Τηλεφωνική εξυπηρέτηση", "Θέσεις ευθύνης" κτλ.

#4. Περιγραφή εργασίας

Ο εύκολος τρόπος είναι να απαριθμήσεις τα καθήκοντά σου με κουκίδες, να γράψεις τους κύριους ρόλους σου και τις ευθύνες σου. Κι όμως αυτό δεν αρκεί. Κράτα το ζουμί και γράψε οποιαδήποτε επιτυχία ή επιτευγμά σου στην εργασία. Τι έχεις πετύχει; Ξεκίνα επίσης κάθε πρόταση με μια θετική λέξη, κάτι που δημιουργεί κλίμα θετικό και προδιεθέτει ευνοικά. Λέξεις όπως "Δημιουργική ", "Επικεφαλής" είναι κατάλληλες για έναρξη. Προσπάθησε να πλέξεις το εγκώμιό σου! Είπαμε δεν είναι ώρα για μετριοφροσύνες.

#5. Λίγα λόγια για εσένα

Η ενότητα αυτή σου δίνει την ευκαιρία να πείσεις τον εργοδότη για το πόσο εργατική, έξυπνη κι ικανή είσαι! Σκέψου πως διαφημίζεις τον εαυτό σου. Εσύ είσαι το προϊόν και πρέπει να το προωθήσεις κι αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι. Οφείλεις να καταγράψεις τα θετικά σου χωρίς όμως κομπασμό και αλλαζονεία. Που βρίσκεται όμως το μέτρο;

Κατέγραψε τα θετικά σου στοιχεία που σχετίζονται με την εργασία. Έχεις για παράδειγμα επικοινωνιακές ή οργανωτικές ικανότητες; Σου αρέσει να δουλεύεις με ομαδικό πνεύμα; Έχεις μήπως ηγετικές ικανότητες και μπορείς να διευθύνεις εύκολα την ομάδα; Και πως τα αποδεικνύεις; Η ενότητα αυτή σου δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσεις τα ταλέντα σου. Προσοχή όμως: Στο σημείο αυτό δεν αναφέρουμε χόμπι & ενδιαφέροντα αλλά δεξιότητες αυστηρά σε επαγγελματικό επίπεδο.

#6. Ποιές λέξεις είναι κατάλληλες;

Το κλειδί είναι η θετικότητα! Το τέλειο βιογραφικό είναι ένα απόλυτα θετικό κι αισιόδοξο βιογραφικό. Αν εκμπέμπεις έστω και στο ελάχιστο αρνητισμό, θα προκαταβάλλεις αρνητικά κάθε εργοδότη. Δείξε μέσα από το βιογραφικό σου πως πιστεύεις όλα όσα γράφεις. Είναι ακριβώς το ίδιο με την πώληση. Ένας πωλητής που πιστεύει στο προϊόν του, που πουλάει ποιότητα κι αξιοπιστία μπορεί να το στηρίξει και να το προωθήσει.

Λέξεις όπως "απογοήτευση", "αποτυχία" απαγορεύονται δια ροπάλου. Αντί γι΄αυτές προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις πιο αισιόδοξες όπως "πρόκληση" "επιτυχία" ή άλλες που δημιουργούν μια αισιόδοξη εικόνα για το πρόσωπό σου. Το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό. Κανένας εργοδότης δε θέλει να προσλάβει κάποιον που τα παρατά ή απογοητεύεται με την πρώτη ευκαιρία. Αντίθετα θα πρτιμήσει κάποιον με πείσμα κι όρεξη για δουλειά.

Άλλο ένα σημείο που καλό θα ήταν να προσέξεις ιδιαίτερα ήταν η αιτιολογία αποχώρησης από προηγούμενες θέσεις εργασίας. Δε χρειάζεται να εξηγήσεις στο βιογραφικό το λόγο αποχώρησης. Κι αν κληθείς να το κάνεις στη συνέντευξη αργότερα, ακόμη κι αν δεν τα πήγαινες καλά με τους συναδέφλους ή τον εργοδότη, δε χρειάζεται να το αναφέρεις ή να τους κακολογήσεις.

Τέλος, οι λέξεις κλειδιά είναι απαραίτητες! Σκέψου πως το βιογραφικό σου θα ξεσκαρτάρει κάποιος άλλος πριν περάσει στον υπεύθυνο προσλήψεων.

#7. Χόμπι: Τι να βάλεις - τι ν΄αφήσεις

Τι να βάλεις: Ασχολείσαι με φιλανθρωπίες; Συμμετέχεις σε εθελοντικές οραγνώσεις; Τρέχεις σε μαραθώνιο; Είσαι σε συλλόγους που ασχολούνται με τέχνη, αθλητισμό; Αγαπάς τα ζώα; Όλα τα παραπάνω όσο κι αν σου φαίνονται ανούσια, δείχνουν στον εργοδότη ένα άτομο δραστήριο με ενδιαφέροντα και ανησυχίες.

Τι ν΄αφήσεις: Το πρώτο που πρέπει να αφήσεις είναι τα ψέματα. Μπορεί να θεωρήσεις καλή ιδέα να γράψεις χόμπι της φαντασίας σου αλλά προσοχή γιατί μπορεί να αποκαλυφθείς. Επίσης σε ένα βιογραφικό δε χρειάζεται να αναφέρεις την οικογενειακή σου κατάσταση. Αυτά είναι πράγματα που θα συζητηθούν σε δεύτερη φάση σε μια συνέντευξη.

#8. Έλεγχος: Τσέκαρε τα πάντα ξανά και ξανά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη όταν γράφουμε ένα βιογραφικό είναι απλούστατα τα.... λάθη, ορθογραφικά κι όχι μόνο. Γραμματικά ή συντακτικά λάθη, αναγραμματισμοί ή διαφορετικές γραμματοσειρές σε ένα βιογραφικό μπορούν να χτυπήσουν μάτι και να δημιουργήσουν άσχημη εντύπωση.

Το CV σου είναι δέιγμα επαγγελματισμού. Αν είναι προσεγμένο σημαίνει πως είσαι ιδιαίτερα προσεκτική σε ότι αναλαμβάνεις ενώ ένα βιογραφικό τίγκα στα λάθη δείχνει αδιαφορία και τσαπατσουλιά. Και για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον έλεγχο ορθογραφίας "spell check" του WORD, ή εκτύπωσέ το για να μπορέσεις να το διαβάσεις και να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις. Δεν έχει να κάνει με εξυπνάδα ή κατά πόσο είσαι καλή στη δουλειά σου αλλά τα λάθη δείχνουν προχειρότητα.

#9. Συστάσεις

Δε χρειάζεται να αναφέρεις συστάσεις από άλλους εργοδότες στο βιογραφικό σου κι αυτό διότι δε θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Καλύτερα να σημειώσεις πως υπάρχουν διαθέσιμες συστάσεις εφόσον ζητηθούν. Η μόνη περίπτωση στην οποία θα μπορούσες ή θα ενίσχυε το βιογραφικό σου μια σύσταση είναι αν προέρχεται από κάποιο εξαιρετικά υψηλά ιστάμενο πρόσωπο με ιδιαίτερη επιρροή κι αναγνωρισιμότητα στο χώρο. Βέβαια προσοχή: πρέπει να είσαι απόλυτα βέβαιη πως το πρόσωπο αυτό θα πει τα καλύτερα για το άτομό σου και φυσικά μην αμελήσεις να το ενημερώσεις πως δίνεις τα στοιχεία επικοινωνίας του. Δε θέλεις να βρεθεί προ εκπλήξεως και να θορυβηθεί γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο.

#10. Η εμφάνιση έχει σημασία

Μπορεί να σου φαίνεται δελεαστικό να ξετυλίξεις όλες σου τις καλλιτεχνικές ανησυχίες βάζοντας χρώμα και καλλιτεχνικά πλαίσια στο βιογραφικό σου, αλλά αυτό πίστεψέ μας δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Πέρα από το ότι κάτι τέτοιο θα έδειχνε απουσία επαγγελματισμού και σοβαροτητας, δεν είναι καν πρακτικό. Τα χρώματα και τα πλαίσια θα αποπροσανατολίσουν και θα κουράσουν, οδηγώντας το CV σου στα σκουπίδια, εκτός φυσικά κι αν είσαι γραφίστρια και θέλεις μέσω του CV να δείξεις τη δουλειά σου.

Ο κανένας είναι ένας: Όσο πιο λιτό, τόσο το καλύτερο! Περιθώρια, πλαίσια και περίτεχνες γραμματοσειρές αντί να εντυπωσιάζουν, κουράζουν.