Πείσε τον εργοδότη πως είσαι αυτή που ζητάει

08.01.2017
Μάθε τα μυστικά κι απόδειξε πως έχεις τα προσόντα που ζητάνε!

Έχουμε ήδη κάνει αναφορά στο πόσο απαραίτητη είναι η οργάνωση, η στοχοθεσία και ο καθορισμός προτεραιοτήτων στην εργασία μας. Στην πράξη τα πράγματα είναι απλά, αφού οι οργανωτικές ικανότητες αποδεικνύονται πάνω στη δουλειά. Τι γίνεται όμως σε μια συνέντευξη εργασίας; Πώς μπορείς να επικοινωνήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσόντα σου, πείθωντας τον εργοδότη πως απλά... το έχεις; Πώς μπορείς να αποδείξεις πως όντως είσαι το άτομο που ζητάει; Μαγικό φίλτρο δεν υπάρχει, ούτε χρυσός κανόνας, ωστόσο, μερικά βηματάκια σε φέρνουν ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην επιτυχία. Μάθε πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου σωστά, πείθοντας για τις οργανωτικές σου ικανότητες, ειδικά αν αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της αγγελίας. Πόσες αγγελίες, άλλωστε, έχεις δει το τελέυταίο διάστημα που κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για οργανωτικές ικανότητες; Αυτό και μόνο δείχνει πόσο ημαντικό είναι το κομμάτι αυτό!

Μέσα από τη συνέντευξη εργασίας, ο εργοδότης θα προσπαθήσει μεταξύ άλλων να διερευνήσει τις οργανωτικές σου ικανότητες. Όποιος κι αν είναι ο τομέας ευθύνης σου, όποιο κι αν είναι το αντικείμενο εργασίας σου κι όσο ψηλά ή χαμηλά στην πυραμίδα του οργανογράμματος βρίσκεσαι, οι οργανωτικές ικανότητες είναι όχι μόνο απαραίτητες αλλά και ιδιαίτερης σημασίας. Το θέμα είναι με ποιό τρόπο θα τις επικοινωνήσεις και πώς θα πείσεις τον εργοδότη πως έχεις τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση;

Ξεκίνα από το βιογραφικό!

Θα πήγαινες ποτέ σε συνέντευξη εργασίας ατιμέλητη, με τα μαλλιά κατσιασμένα και τη φόρμα του γυμναστηρίου; Προφανώς κι όχι - εκτός κι αν είσαι γυμνάστρια αλλα και πάλι μια μικρή περιποιησούλα θα την έκανες. Η εικόνα μας, μπορεί να μην είναι το Α και το Ω για την πρόσληψή μας, είναι όμως ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι, αφού η πρώτη εντύπωση μετράει. Κι όμως η πρώτη επαφή μας με τον εργοδότη δεν είναι τη στιγμή της συνέντευξης. Η πρώτη μας εικόνα είναι το βιογραφικό μας, ακόμη κι αν δε συνοδεύεται από φωτογραφία γι΄αυτό και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένο.

Δεν είναι όμως μόνο η εμφάνιση του βιογραφικού αλλά και το πώς πείθεις μέσω αυτού για τα λεγόμενά σου. Κι εννοείται δεν εννοούμε καλλιτεχνείες, λουλουδάκια κι άλλα διακοσμητικά στοιχεία, που απαγορεύονται δια ροπάλου. Η σωστή δομή του και προσεγμένο περιεχόμενο ειναι αυτά που μετράνε! Το κλειδί είναι να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου με τέτοιο τρόπο ώστε οι οργανωτικές οργανώτητες να προκύπτουν από τη διάταξή του με μια ματιά ενώ μεγαλύτερη αναφορά μπορεί να γίνει στη συνοδευτική επιστολή που το συνοδεύει.

Τι εννοούμε όμως στην πράξη; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Απλούστατα! Αντί να απαριθμείς τις προηγούμενες δουλειές σου, περιέγραψε συνοπτικά δίπλα από κάθε θέση αρμοδιότητες κι εργασιακή εμπειρία που δείχνουν τις οργανωτικές σου ικανότητες. Προσοχή βέβαια μην πλατειάσεις, κάτι που θα κάνει το βιογραφικό σου κουραστικό. Άλλωστε, γι΄αυτό το σκοπό υπάρχει και η συνοδευτική επιστολή.

Και για να είναι όλα στην εντέλεια τσέκαρε μερικά συχνά λαθάκια που κάνεις στο βιογραφικό και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

Η συνοδευτική επιστολή έχει σημασία!

Η συνοδευτική επιστολή είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο που διαθέτεις έτσι ώστε να μπορέσεις να παρουσιάσεις κατάλληλα τον εαυτό σου και τα προσόντα σου. Μπορεί η περιορισμένη εκταση που έχει ένα βιογραφικό να μην επιτρέπει να ξεδιπλώσεις όλα όσα θα ήθελες να περιγράψεις, με τη συνοδευτική επιστολή όμως τα πράγματα γίνονται κάπως ευκολότερα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα γράψεις βιβλίο ή την ιστορία της ζωής σου, διαθέτεις όμως αρκετό "χώρο" για να εξηγήσεις και να τονίσεις όλα όσα αναγράφονται στο CV σου. Εδώ, οι οργανωτικές ικανότητες μπορούν να αναλυθούν και να διερευνηθούν εις βάθος κι αυτό είναι πολυ σημαντικό. Γι΄αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Θυμήσου προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με το πώς μπορείς να φτιάξεις μια αξιοπρεπή επιστολή και καλή επιτυχία! Κάνε κλικ και μάθε πώς θα γράψεις την τέλεια συνοδευτική επιστολή.

Η κρίσιμη ώρα: H στιγμή της συνέντευξης

Μέχρι εδώ όλα ωραία! Το βιογραφικό σου είναι προσεγμένο, η συνοδευτική επιστολή πείθει τον εργοδότη και η απάντηση για καθορισμό ραντεβού για συνέντευξη εργασίας είναι θετική! Τώρα τι γίνεται; Ο εργοδότης έχοντας διαβάσει το βιογραφικό κι όλα όσα αναφέρεις θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν όλα όσα αναγράφεις είναι αληθή. Τα έχεις παραφουσκώσει ή όντως διαθέτεις όλα αυτά τα προσόντα οργάνωσης κι ιεραρχείας; Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι ερωτήσεις του. Πώς απαντάς;

Κατ΄αρχήν ψυχραιμία, το άγχος δε βοηθά. Δες τη συνέντευξη σαν μια μεγάλη ευκαιρία να πείσεις πως μπορείς να διεκπερειώσεις τα καθήκοντά σου σωστά, με έμφαση στη λεπτομέρεια κι αποφυγή λαθών, εντός περιορισμένου χρόνου και παράλληλα να εξοικονομείς χρόνο για την προσωπική σου ζωή ή για άλλες σχετικές με τη δουλειά δραστηριότητες όπως για παράδειγμα ένα σεμινάριο, επαφές με πελάτες κτλ.

Προσοχή: δε χρειάζεται να αποδείξεις πως... "είσαι ελέφαντας", απλά να τεκμηριώσεις τα προσόντα σου. Προσπάθησε απλά να περιγραψεις με σαφήνεια τους στόχους σου και να δείξεις πως ενδιαφέρεσαι για τη θέση εργασίας. Μίλα με ενθουσιασμό για τα επιτεύγματά σου και μη τα υποβαθμίζεις αλλά με αίσθηση του μέτρου ώστε να μη δείξεις έπαρση κι αλλαζονεία και θέσε παραδείγματα. Η περιγραφή των καθηκόντων σου αλλά και περιπτώσεων από παλαιότερες θέσεις εργασίας είναι ένας καλός τρόπος για να δείξεις πως μπορείς να ελλιχθείς. Παρουσιάσε παραδείγματα που δείχνουν πώς αντιμετωπίζεις τις διάφορες καταστάσεις, πώς συμπεριφέρθηκες απέναντι σε προβλήματα, με πείσμα, επιμονή αλλλα κι ευελιξία! Δείξε πως γνωρίζεις καλά να ξεπερνάς εμπόδια και να βρίσκεις εναλλακτικές. Απόδειξε πως ξέρεις να ιεραρχείς, να προγραμματίζεις, να συντονίζεις και να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις την κρίσιμη ώρα. Κι επειδή κανείς δε γεννήθηκε τέλειος, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα εμπειρίας, ακόμη και λαθών από τα οποία έμαθες κάτι το οποίο δεν είναι κακό να παραδεχτείς.

Μια μικρή ιδέα για το τι εννούμε μπορείς να πάρεις διαβάζοντας παλαιότερο άρθρο μας όπου παρουσιάζουμε πιθανές ερωτήσεις κι απαντήσεις. Κάνε κλικ και μάθε "πώς θα υποστηρίξεις τα προσόντα σου με παραδείγματα" αλλά και πώς θα απαντήσεις σε ερωτήσεις-παγίδες. Και για να μην κολλήσεις πουθενά τσέκαρε και το "πώς μπορείς να πουλήσεις τις αδυναμίες σου".

Καλή επιτυχία!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα