Οδηγός επιτυχίας για εργαζόμενες τεμπέλες

01.10.2009
Νομίζεις ότι για να διαπρέψεις στη δουλειά, πρέπει να χύσεις κουβάδες ιδρώτα, και να χτυπάς δωδεκάωρα; Κι όμως, όσο πιο τεμπέλα είσαι, τόσο πιο μπροστά θα καταφέρεις να πας. Πώς θα τα καταφέρεις; Με τις σωστές και έξυπνες κινήσεις τελικά!

Νομίζεις ότι για να διαπρέψεις στη δουλειά, πρέπει να χύσεις κουβάδες ιδρώτα, και να χτυπάς δωδεκάωρα; Κι όμως, όσο πιο τεμπέλα είσαι, τόσο πιο μπροστά θα καταφέρεις να πας. Πώς θα τα καταφέρεις; Με τις σωστές και έξυπνες κινήσεις τελικά!

Το γραφείο, σωστό τρελοκομείο, ανήκει στο παρελθόν: μια φορά και ένα καιρό, η γυναίκα καριερίστα έπρεπε να φτάσει στο γραφείο νωρίς, να μείνει μέχρι αργά, να ματώσει στη δουλειά και έπειτα να πάει σπίτι. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποδράσουν από τη δουλειά. Πριν ακόμα φτάσουν στο γραφείο, στέλνουν email από το κινητό ή κάνουν συνεννοήσεις από το notebook τους. Όταν φτάσεις στη δουλειά, τα πράγματα είναι πλέον λίγο πιο εύκολα. Παρακάτω θα δεις τους τρόπους που μπορείς να είσαι λίγο πιο χαλαρή και άνετη στη δουλειά αλλά να επωφελείσαι από την τεμπελιά σου αυτή. Να πως:

Α.Τα E-mail μπορούν να περιμένουν: δεν χρειάζεται να απαντάς σε κάθε e-mail την στιγμή που θα φτάσει. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ένα μήνυμα που περιμένεις να φτάσει και το οποίο μπορεί να απογειώσει ή να θάψει την καριέρα σου. Θα πρέπει να αφιερώνεις κάποια ώρα ξεχωριστά για να βλέπεις και να απαντάς σωστά 9και όχι με βιασύνη) στα e- mail που φτάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου. Μη μου πεις ότι δεν ξέρεις τι είναι το e-mail; Αν έχεις παραμείνει στην εποχή του ταχυδρόμου, τα βλέπω σκούρα τα πράγματα!

Β. Το να λες όχι δεν θα φέρει την απόλυσή σου: αν το αφεντικό ή κάποιος συνάδελφος σου ζητήσει να αναλάβεις μια δουλεία που περιλαμβάνεται στα βασικά εργασιακά σου καθήκοντα, φρόντισε να την κάνεις. Αν όμως πρόκειται για μια πρόσθετη εργασία την οποία δεν προλαβαίνεις να κάνεις, δεν είναι κακό να αρνηθείς να την κάνεις. Εξήγησε τους λόγους της άρνησής σου και φυσικά μην διστάσεις να προτείνεις την βοήθειά σου κάποια άλλη φορά. Αν πάλι, κάνεις την βολική σε όλους, θα φορτώνεσαι δουλειές, θα καταντήσεις το θύμα!

Γ. Μην παίζεις το ρόλο της Θεάς Κάλι: μπορεί να είσαι πανέξυπνη, μπορεί να τα καταφέρνεις ακόμα και στα πιο δύσκολα εγχειρήματα, αλλά δεν έχεις εκατό χέρια και 100 μυαλά, για να καταφέρνεις να βγάζεις εις πέρας τα πάντα. Αν ταυτόχρονα, στέλνεις e-mail , μιλάς στο τηλέφωνο, γράφεις μήνυμα και κλείνεις μια παρουσίαση, είναι σίγουρο ότι κάποιο απ' όλα θα πάει στραβά (και μπορεί να είναι το πιο σοβαρό). Tο λίγο απ' όλα είναι πολύ χειρότερο από το ένα και καλό!

Δ. Κάνε ένα διάλειμμα: επιβάλλεται να φεύγεις από το γραφείο έστω και για ένα πεντάλεπτο μέσα στην εργασιακή ημέρα. Κάνε ένα περίπατο, φάε κάτι, κάνε λίγη γυμναστική στις σκάλες ή στην καρέκλα σου και γενικά γέμισε τις μπαταρίες σου για να παραμείνεις παραγωγική και όχι πονοκεφαλιασμένη.

Ε. Μην τρως στο γραφείο: φυσικά και πρέπει να καταναλώσεις τροφή για να δουλέψει καλύτερα το κοφτερό σου μυαλουδάκι. Αλά αν προτιμάς να τρως μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, δεν επιτρέπει στο μυαλό να ξεκουραστεί και χάνεις την χαρά του φαγητού Άσε που αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να τρως καθώς το μυαλό δεν παίρνει το σήμα του κορεσμού και πεινάς πολύ νωρίς.

ΣΤ. Βρες λίγο χρόνο και για εσένα: δεν είπαμε να φέρεις τα βερνίκια και να βάφεις το νυχάκι στο γραφείο όλο χάρη! Ούτε εσύ θα πας μπροστά, ούτε και ο διευθυντής σου θα χαρεί. Μπορείς απλά να κάνεις ένα τηλεφώνημα στα αγαπημένα σου πρόσωπα ή στον καλό σου. Φρόντισε να κατεβάσεις το σταθερό και να κλείσεις την πόρτα για να μην σε ενοχλήσει κανείς.

Οι χρόνοι:

15' για φαγητό

5' λεπτά για τηλεφωνήματα σε αγαπημένα πρόσωπα

5' λεπτά γυμναστική της καρέκλας

5' λεπτά περίπατος

Μισή ώρα καθημερινά, μέσα στο εργασιακό οκτάωρο, είναι λίγα για να έχεις πρόβλημα και πολλά για να οδηγηθείς στην επιτυχία!

Από την Κατερίνα Πατούλια