Φτιάξε το ιδανικό βιογραφικό (μέρος Α')

02.11.2009
Την καλή δουλειά μπορείς να την κερδίσεις στέλνοντας ένα καλό CV (κοινώς βιογραφικό). Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράψεις και αύξησε τις πιθανότητες να σε καλέσουν για την πρώτη συνέντευξη άμεσα.

Την καλή δουλειά μπορείς να την κερδίσεις στέλνοντας ένα καλό CV (κοινώς βιογραφικό). Δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράψεις και αύξησε τις πιθανότητες να σε καλέσουν για την πρώτη συνέντευξη άμεσα.

Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στην εξέλιξη της καριέρας μας, θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε ένα βιογραφικό σημείωμα. Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται αλλά η αποστολή ενός βιογραφικού σημειώματος, είτε ταχυδρομικά είτε ηλεκτρονικά, παραμένει το πιο κοινό μέσο γνωριμίας με εργοδότες και εταιρείες εύρεσης εργασίας.

Βασικοί κανόνες για να ξεκινήσεις: για ένα αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα δεν ξεχνάμε τη θεμελιώδη αρχή: ποτέ δεν στέλνουμε CV σε χειρόγραφο! Όσο για την καταγραφή και το στυλ του, μπορείς να ανατρέξεις σε έτοιμα-πρότυπα βιογραφικά, όπως το ευρωπαϊκό ή τα templates του ms word. Το υλικό πάντως (όποιο πρότυπο κι αν επιλέξεις), πρέπει να καταγραφεί σωστά, να είναι ευανάγνωστο και ενδιαφέρον. Αν στο πρότυπο που θα επιλέξεις υπάρχουν πεδία στα οποία δεν έχεις τί να γράψεις, παράλειψέ τα. Είναι προτιμότερο να μην αφήνεις κενά που θα δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση.

Αξίζει να καταγράψεις τη σειρά των πληροφοριών: στην πρώτη παράγραφο ανάφερε τα προσωπικά σου στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, mail. Στη συνέχεια, αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, ξεκίνα από τις σπουδές. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αρχίζεις ν' αναφέρεις την εμπειρία και μετά τις σπουδές σου. Αν έχεις έτοιμο το βιογραφικό από παλιότερα και απλώς τώρα προσθέτεις την προϋπηρεσία, άλλαξε τη σειρά, γράφοντας εκείνη πρώτη.

Αν, όταν συντάσσεις το βιογραφικό, σπουδάζεις μια επιπλέον ειδικότητα, μην το παραλείψεις. Στις επόμενες παραγράφους αναφέρσου με τη σειρά, στις γνώσεις ξένων γλωσσών, στο χειρισμό προγραμμάτων Η/Υ, σε τυχόν σεμινάρια που έχεις συμμετάσχει, παράθεσε ικανότητες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου και κλείσε το CV αναφερόμενη σε χόμπι και συστάσεις.

Τι πρέπει να περιέχει κάθε παράγραφος

Στα προσωπικά στοιχεία: η οικογενειακή κατάσταση θεωρείται σημαντική πληροφορία και μπορεί να παίξει το ρόλο της ανάλογα με τη θέση που "χτυπάς". Το να είσαι ανύπαντρη θεωρείται θετικό σε entry ή junior level εργασίας, καθώς δεν θα επιβαρυνθεί σύντομα ο βασικός μισθός με επιδόματα γάμου ή τέκνων ή με άδειες κύησης και λοχείας. Από την άλλη, η ύπαρξη οικογένειας θεωρείται ένδειξη σταθερότητας και προτιμάται σε κορυφαίες θέσεις με βάση την ιεραρχία! Να θυμάσαι πάντως, ότι δεν είναι μόνο η οικογενειακή σου κατάσταση αυτή που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στο να πάρεις ή όχι μια θέση. Όσο για τη διεύθυνση του mail επικοινωνίας, είναι πάντοτε το προσωπικό σου e-mail. Ακόμη κι αν δεν έχεις δικό σου υπολογιστή στο σπίτι, φρόντισε να ελέγχεις τα mail σου σε ένα internet cafe σε εβδομαδιαία βάση. Ποτέ μην στέλνεις το e-mail της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι ακόμα!

Στην προϋπηρεσία: πάντα ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη εργασιακή εμπειρία και καταλήγουμε στην παλιότερη. Όσο ασήμαντες κι αν είναι κάποιες θέσεις από τις οποίες πέρασε, μην τις παραλείψεις. Κι αυτό γιατί δείχνουν την ικανότητά σου να εξελίσσεσαι, ενώ και ο συνεντευξιαστής μπορεί να έχει παρόμοια εμπειρία και να το εκτιμήσει, ή αυτή η μικρή θέση μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη δουλειά που ενδιαφέρεσαι να καταλάβεις.

Κάθε θέση πρέπει να περιγράφεται αναλυτικά: επωνυμία εταιρείας, περίοδος κατά την οποία εργάστηκες εκεί και η περιγραφή της δουλειάς που επιτέλεσες. Στη συνέχεια, με κουκίδες, αναφέρσου στα επιτεύγματά σου. Πάντοτε, κράτα ενημερωμένο το βιογραφικό με τα καινούργια καθήκοντα και επιτεύγματά. Έτσι, δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστούν πράγματα που έχεις κάνει και είναι σημαντικά.

Σχετικά με τα χόμπι, πολλοί είναι διστακτικοί στην αναγραφή τους. Κι όμως, η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου είναι σημαντική. Ανάφερε δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, δραστηριότητες δημιουργικές ή ομαδικές και τυχόν επιτεύγματα σε αυτές. Εθελοντική εργασία, αναγνωρίσεις ή βραβεύσεις μπορεί για πολλούς εργοδότες να είναι οι σημαντικές πληροφορίες που διαχωρίζουν το βιογραφικό σου από τα πολλά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ