Διεθνές Φεστιβάλ & Φόρουμ κινουμένων σχεδίων

04.10.2014
Με μία σύντομη και εορταστική τελετή ολοκληρώθηκε η 7η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ+Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, χθες, Κυριακή 05 Οκτωβρίου στο θέατρο «Απόλλων».

Ο πρόεδρος Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Aniμαsyroς 7.0, τους υποστηρικτές, τους εθελοντές και το θερμό κοινό του Φεστιβάλ που για μία ακόμη χρονιά τίμησαν με την παρουσία τους την μεγάλη γιορτή της τέχνης του animation.

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων που διοργανώθηκαν και φέτος και οι μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες ανέβηκαν στη σκηνή εισπράττοντας ένα πολύ θερμό χειροκρότημα και ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο, η προβολή του Making of Video του Φεστιβάλ την οποία, επίσης, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το κοινό.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος προσκάλεσε στη σκηνή τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Αniμαsyroς 7.0, Μark Shapiro, Ülo Pikkov και Γιώργο Μητρόπουλο για την ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων. Ο Γιώργος Μητρόπουλος εξέφρασε την χαρά του για την ευκαιρία που «είχαμε να παρακολουθήσουμε περίπου 100 ταινίες από όλο τον κόσμο» τονίζοντας ότι « Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για εμάς να βλέπουμε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες να εξελίσσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο την τέχνη του animation», αναγνώρισε ότι «Όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ έχουν καταθέσει την ψυχή τους για να φτιάξουν τις ταινίες τους και ήταν για μας αρκετά δύσκολο να κρίνουμε όλη αυτή τη δημιουργική δουλειά» και αποκάλυψε ότι όλα τα Βραβεία αποφασίστηκαν ομόφωνα!

ΒΡΑΒΕΙΑ

Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Αnimasyros 7.0 κέρδισε η ταινία «Ιστορία ενός Αρκούδου» (Historia de un Oso) του Gabriel Osorio (Xιλή), ως «μια συγκινητική ιστορία δοσμένη με ένα άρτιο και ολοκληρωμένο τεχνικά ζωντανό animation».

Το βραβείο παρέλαβε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Βάσω Κόλλια, με την καίρια υποστήριξη της οποίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Αφιέρωμα Woman in Anima. Αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για την πρωτοβουλία του αφιερώματος υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα είναι σκληρή από μόνη της» και όχι οι ταινίες μόνο και μίλησε για το Δίκτυο υποστήριξης γυναικών-θυμάτων κακοποίησης που έχει δημιουργηθεί με το σύνθημα «Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη». Ολοκλήρωσε την ομιλία της δίνοντας συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Φεστιβάλ και του ευχήθηκε «να φύγει το κόμμα από τον τίτλο και να φτάσει τα 70 χρόνια».

Ειδική μνεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απένειμε η Κριτική Επιτροπή στην ταινία “Canis” των Marc Riba & Anna Solanas (Ισπανία) «επειδή μας καθήλωσε με την ωμή ένταση της αφήγησης και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε».

Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Σύρου, Θάνος Φώσκολος, με θερμές ευχές για πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις και στο μέλλον.

Ειδική Μνεία για Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε το “Dinner for Few”, του Νάσου Βακάλη «επειδή μας συγκίνησε το δυνατό πολιτικό μήνυμα, τα ζωντανά χρώματα και η εξαιρετική ανάπτυξη της ιστορίας».

Το βραβείο παρέλαβε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ (Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου), Μαρίνος Πατακός, ο οποίος αναφέρθηκε στον Διαγωνισμό που διοργανώνουν φέτος με θέμα την "Κρήνι Μοροζίνι" (Λιοντάρια), εμβληματικό τοπόσημο της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Ειδική Μνεία σε Ελληνική ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία “Man in a box”, του Ηλία Παπασταματίου (Ελλάδα) «για το πειραματικό ύφος της και την χρήση παραδοσιακής φόρμας για να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα και μοναδική ιστορία». Το βραβείο παρέλαβε ο ίδιος ο σκηνοθέτης εισπράττοντας ένα θερμό χειροκρότημα και ευχαριστώντας συγκινημένος το Φεστιβάλ για την πρώτη του βράβευση ως δημιουργού.

Το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής ταινίας δόθηκε στην ταινία “My stuffed Granny”, της Έφης Παππά (Μεγάλη Βρετανία) ως «Μια επαγγελματικά φτιαγμένη φοιτητική ταινία με εξαιρετική τεχνική που πραγματεύεται με αισιοδοξία δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Η σκηνοθέτης ήταν παρούσα και παρέλαβε η ίδια το βραβείο της με μεγάλη χαρά.

Tέλος, Ειδική Μνεία Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία “Mythopolis”, της Αlexandra Hetmerova (Τσεχία) «ως πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα καθώς χρησιμοποιεί κλασικούς χαρακτήρες και τους μετατρέπει σε σύγχρονες φιγούρες με διασκεδαστικά σκίτσα και γραφικά».

Το βραβείο παρέλαβε η Karen Grissette, εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών και το εορταστικό κλίμα του Φεστιβάλ συνεχίστηκε στο πάρτυ λήξης που έγινε στο Μπαρ «Πειραματικό».