Δεύτερο παιδάκι; Πώς να ετοιμάσεις το πρωτότοκο

29.09.2015
Έμαθες πρόσφατα πως περιμένεις δεύτερο παιδάκι; Εκτός από την χαρά σου, πιθανότατα μια αγωνία να σε έχει κυριέψει: πως θα προετοιμάσεις το πρωτότοκο παιδάκι σου για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας;

Το πρωτότοκο είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος μέχρι στιγμής και θα είναι δύκσολο να προσπαρμοστέι σε μια νέα κατάσταση όπου ένα νεότερο παιδάκι θα του κλέψει τα πρωτεία.

Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

1.Εξηγησέ του

Ένα από τα πιο σημαντικά που μπορείς να κάνεις για να προετοιμάσεις το πρωτότοκο αδελφάκι είναι να του εξηγήσεις την κατάσταση και να το χρήσεις με τον τίτλο του μεγάλου αδελφού ή της μεγάλης αδελφής. Αναλαμβάνοντας ρόλο θα πάρει ίσως πιο θετικά τον ερχομό του μωρού.

2. Μίλα για τις αλλαγές που θα προκύψουν

Η ενημέρωση είναι βασική για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Μίλα με το πρώτο σου παιδάκι και εξήγησέ του τις αλλαγέ ςπου θα προκύψουν από τη γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια που πλέον θα έχει δύο παιδάκια αντί για ένα.

3. Δώσε του ενεργό ρόλο

Βάλε και το παιδί σου στο παιχνίδι των ετοιμασιών για την άφιξη του μωρού. Μπορείς για παράδειγμα να το αφήσεις να επιλέξει τα πρώτα ρουχαλάκια για το αδελφάκι του, να του δέιξεις το υπερηχογράφημα και να του δώσεις ενεργό ρόλο.

4. Μίλα για τα μωρά

Αντί να του λες πως θ΄αποκτήσει ένα αδελφάκι με το οποίο μπορεί να παίζει καλύτερα να του παρουσιάσεις με ρεαλισμό τι θα σημαίνει η άφιξη ενός μωρού. Εξήγησε πως τα μωράκια όταν γεννιούνται κοιμούνται αρκετά, πίνουν γάλα και δεν είναι σε θέση να παίζουν. Αυτό μπορεί βέβαια να γίνει στην πορεία όταν το μωράκι μεγαλώσει.

5. Άσε τα πρωτότοκα να βοηθήσουν

Μπορεί σε πρώτη φάση το παιδάκι σου να μην είναι σε θέση να παίξει με το αδελφάκι του με τρενάκια, ποδήλατα ή στην παιδική χαρά αλλά δώσε του την ευκαιρία ν΄ασχοληθεί με το μικρό. Πες του να σε βοηθήσει να ταϊσεις το μωρό, να το αλλάξεις και να το κάνεις μπάνιο. Θα του επιτρέχει να αισθανθεί πως πραγμαιτκά συνεχίζει να έχει τον πρώτο ρόλο.

6. Μη δημιουργείς αμφιβολίες

Εκφράσεις του στιλ "θα σ΄αγαπώ ακόμα", "θα εξακολουθήσεις να είσαι σημαντικός για εμάς" μπορεί να δημιουργήσουν αμφιβολίες στο πρώτο παιδάκι για τα συναισθήματά σου.

7. Κράτα τη ρουτίνα

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να διατηρήσεις τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Διαβάζετε παραμύθια κάθε βράδυ; Του έφτιαχνες συγκεκριμένο πρωινό; Μη σταματήσεις να κάνεις όσα κάνατε πριν την έλευση του δεύτερου παιδιού: είναι βασικό αν δε θέλεις να δημιουργηθεί ζήλια.