Η σιέστα κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα;

01.02.2015
Ένας μικρός υπνάκος είναι απαραίτητη ρουτίνα για ένα μωράκι. Επιτρέπει στα νεογέννητα και τα νήπια να αναπτυχθούν σωματικά και πνευματικά, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Νέα δεδομένα, ωστόσο, έρχονται να προσθέσουν και την ανάπτυξη της μνήμης.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ της Γερμανίας και εντόπισε πως ύπνος κι ανάπτυξη είναι άμεσα συνηφασμένα στα πρώτα στάδια της ζωής.

Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, ένας μικρός υπνάκος, έστω και μισή ωρίτσα, ενισχύει τη μνήμη των μωρών και τους επιτρέπει να εμπεδώσουν τις νέες δεξιότητες που έχουν μάθει.

Πώς έγινε το πείραμα

Οι επιστήμονες μελέτησαν 216 υγιή βρέφη ηλικίας έως 12 μηνών και δοκίμασαν την ικανότητά τους να θυμούνται δεξιότητες που πρόσφατα έμαθαν.

Τα μωρά που έλαβαν μέρος είχαν δείξει πως να αφαιρούν απο το χέρι μια κούκλα φορετή για κουκλοθέατρο και τους δόθηκε η ευκαιρία να ξαναπειραματιστούν με αυτό μετά από τέσσερις ώρες και μετά από 24 ώρες.

Μερικά από τα μωράκια κοιμήθηκαν στο μεσοδιάστημα των 4 ωρών κι άλλα όχι. Όπως αποδείχτηκε, αυτά που είχαν πάρει έναν μικρό υπνάκο θυμήθηκαν τον τρόπο για να αποσπάσουν την κούλα από το χέρι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που απλά ψάχνονταν από την αρχή.

Παραμυθάκι πριν τον ύπνο για να γίνει το παιδί ξεφτέρι;

Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καθώς δείχνουν πως η καλύτερη χρονική στιγμή για να μπορέσουν να απορροφήσουν πληροφορίες τα μωρά και νήπια είναι ακριβώς προ ύπνου.

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως η καλύτερη στιγμή για να μάθει κάτι ένα μωράκι είναι με το που ξυπνήσει, παρά αργότερα που θα έχει κουραστεί αλλά τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα πως οι δραστηριόητες που κάνουν τα μικρά πριν τον ύπνο είναι αυτές που τους εντυπώνονται.

Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα πως ευέλικτα ωράρια ύπνου, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες συνθήκες μάθησης. Μάλιστα, για να μπορέσουν τα μωράκια να αποκομίσουν τα οφέλη, χρειάζεται τουλάχιστον ένα μισαωράκι ύπνου.

Το παραμυθάκι πριν τον ύπνο λοιπόν ίσως να μην είναι και τόσο τυχαίο...

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα