Η νέα Σταχτοπούτα παραμένει πιστή στο κλασικό, πασίγνωστο ομώνυμο παραμύθι και δίνει σάρκα και οστά στη διαχρονική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ και πολυπράγμονα σκηνοθέτη Kenneth Branagh και με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Cate Blanchett, τη Lily James, τον Richard Madden και την Helena Bonham-Carter, η ταινία έχει όλα τα συστατικά για να μας χαρίσει ένα παραμυθένιο και μαγικό θέαμα.
Ανθρωποκεντρική, θεαματική, φαντασμαγορική και αισιόδοξη, αυτή η νέα εκδοχή της κλασικής ιστορίας διαθέτει χιούμορ, ευαισθησία και περισσότερο ρεαλισμό, καθώς και μια δυναμική, πανέξυπνη Σταχτοπούτα – χωρίς να χάσει τίποτα από την ακαταμάχητα μαγική της επίδραση.
Σύνοψη
Μπορεί η νεαρή Ella (Lily James) να έχει χάσει τη μητέρα της, αλλά θα στηρίξει τον αγαπημένο της πατέρα στην απόφαση του να ξαναπαντρευτεί. Καλωσορίζει τη μητριά της (Cate Blanchett) και τις κόρες της Anastasia (Holliday Grainger) και Drisella (Sophie McShera) στο πατρικό της, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα της καταλήγει στο έλεος μιας ζηλόφθονης και άκαρδης νέας οικογένειας. Υποβαθμίζεται σε υπηρέτρια καλυμμένη με στάχτες, εξ ου και η περιφρονητική προσφώνηση Σταχτοπούτα (Cinder-ella). Η Ella, που έχει κάθε λόγο να χάσει το κουράγιο της, ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας της να είναι πάντα θαρραλέα και γεμάτη καλοσύνη. Μια μέρα, καλπάζοντας με το άλογό της στο δάσος, γνωρίζει έναν ευγενικό και όμορφο ξένο, τον Kit (Richard Madden), ο οποίος τη γοητεύει, και γοητεύεται από αυτήν. Η Ella δεν ξέρει πως πρόκειται για τον Πρίγκιπα του Βασιλείου, αλλά η τύχη της μοιάζει να αλλάζει όταν το Παλάτι στέλνει σε όλες τις ανύπαντρες κοπέλες μία πρόσκληση για τον χορό. H Ella ετοιμάζεται ενθουσιασμένη, μα η μητριά καταστρέφει το φόρεμά της και της απαγορεύει να πάει στο χορό. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται μια καλόψυχη ζητιάνα (Helena Bonham-Carter), η οποία με μία κολοκύθα, μερικά ποντίκια κι ένα μαγικό ραβδί, θα αλλάξει τη ζωή της Σταχτοπούτας για πάντα.
12 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood - Με υπότιτλους και μεταγλωττισμένη
Ηξερες ότι
1. Η ταινία κινουμένων σχεδίων του 1950, η πρώτη δηλαδή «Σταχτοπούτα» είναι το κλασικό αριστούργημα της Disney. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελούσε τεράστιο οικονομικό ρίσκο για το στούντιο καθώς κόστιζε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, υπέρογκο για την εποχή ποσό. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έφερε έσοδα περίπου 34 εκατομμυρίων, τοποθετώντας τη Disney ως μεγάλη κινηματογραφική δύναμη της βιομηχανίας του θεάματος. Σήμερα, η ταινία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών του American Film Institute και είναι από τους πιο δημοφιλείς τίτλους του στούντιο.
2. Οι ρίζες του παραμυθιού είναι αρχαίες με πρώτη εμφάνιση του μύθου στην Αίγυπτο του πρώτου μετά Χριστών αιώνα με το όνομα «Ροδόπις» όπως την κατέγραψε ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Στράβων. Το 1697 εκδόθηκε η γαλλική εκδοχή του μύθου με τον τίτλο «Σταχτοπούτα ή η Ιστορία της Μικρής Γυάλινης Παντόφλας», η οποία σύστηνε στο κοινό την νεράιδα, την κολοκύθα-άμαξα και το γυάλινο υπόδημα. Αυτή η εκδοχή είναι πιο κοντά στην ιστορία της Disney. Οι αδελφοί Grimm εξέδωσαν τη δική τους εκδοχή, την «Aschenputtel», στην Γερμανία το 1812 όπου επιστράτευαν ένα πουλί στη θέση της νεράιδας. Από τότε υπάρχουν αμέτρητες ενσαρκώσεις της ιστορίας σε βιβλία, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, τη μουσική και την τέχνη.
3. Οι δημιουργοί αποφάσισαν από την αρχή να μην παραμείνουν απόλυτα πιστοί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε η ομάδα σχεδιασμού παραγωγής μπόρεσε να υλοποιήσει και τις πιο τρελές ιδέες της.
4. Για τον χορό ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει την πιο εντυπωσιακή αίθουσα χορού. Το σκηνικό χτίστηκε στο πλατό των ταινιών του 007, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η αίθουσα διαθέτει 17 τεράστιους και ειδικά φτιαγμένους πολυελαίους από την Ιταλία, με 5000 κεριά, το κάθε ένα αναμμένο από ανθρώπινο χέρι. Οι πολυέλαιοι κατασκευάστηκαν στη Βενετία και είναι από μόνοι τους έργα τέχνης.
5. Για την αίθουσα του χορού οι κουρτίνες ράφτηκαν από περίπου 2 χιλιόμετρα ύφασμα.
6. Τα κοστούμια ανέλαβε η βραβευμένη με Όσκαρ σχεδιάστρια Sandy Powell (Orlando, The Aviator, Shakespeare in Love). Σημείο αναφοράς για τα κοστούμια ήταν η δεκαετία του ’40 και το ύφος ήταν πολύχρωμο, με αναφορές στον καλό και κακό χαρακτήρα του κάθε ήρωα.
7. Η Σταχτοπούτα φοράει το ίδιο φόρεμα κάθε μέρα για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Το σχέδιο έχει επιρροές από τη δεκαετία του 1920.
8. Η τουαλέτα της Σταχτοπούτας χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας και πολλά προσχέδια, πρόβες και δοκιμές που περιλάμβαναν κίνηση και χορό. Αποτελείται από πολλές στρώσεις φίνου υφάσματος, σε διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε. Η Σταχτοπούτα δεν φοράει κανένα κόσμημα ούτε τιάρα, καθώς είναι η απλότητα της που την κάνει να ξεχωρίζει στο πλήθος. Βέβαια, το φόρεμα – το οποίο προέκυψε από 9 διαφορετικές εκδοχές- από μόνο του διαθέτει 10,000 Swarovski κρύσταλλα και αποτελείται από περίπου 250 μέτρα υφάσματος.
9. Ακόμα πιο φαντασμαγορικά είναι τα κοστούμια της Μητριάς. Πηγή έμπνευσης ήταν η Marlene Dietrich και η Joan Crawford σε συνδυασμό πάντα με το απαράμιλλο στυλ και την όμορφη σιλουέτα της Cate Blanchett.
10. Τα παπούτσια της Μητριάς σχεδιάστηκαν από την Powell και φτιάχτηκαν από τον Salvatore Ferragamo.
11. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα κουστούμια των δύο αδελφών, οι οποίες είναι ντυμένες το ίδιο σε διαφορετικά χρώματα. Τα υλικά των ρούχων τους είναι πιο φτηνά και το ύφος είναι αστείο για να τονίσει τον κωμικό τους χαρακτήρα.
12. Η Νεράιδα φοράει μία λευκή τουαλέτα με ασημένια φτερά που χρειάστηκε 120 μέτρα υφάσματος, 10,000 Swarovski κρύσταλλα και 400 κόκκινα φωτάκια LED, τα οποία ράφτηκαν μέσα στο ύφασμα και ανάβουν όταν κάνει τα μαγικά της. Το φόρεμα δεν ήταν ιδιαίτερα άνετο κατά τα λεγόμενα της Helena Bonham Carter.
13. Στην αίθουσα χορού εμφανίζονται περισσότεροι από 200 κομπάρσοι, ανάμεσα τους βλέπουμε 25 φρουρούς, 20 υπηρέτες, 54 επαγγελματίες χορευτές, 30 μουσικούς. Όλοι φοράνε κουστούμια εποχής που σχεδιάστηκαν ειδικά από την Powell και την ομάδα της. Χρειάστηκαν τρεις μήνες προετοιμασίας και πάνω από 35 βοηθούς σκηνοθέτη για να επιβλέψουν τη σκηνή.
14. Για τη σκηνή του χορού επιστρατεύτηκαν 50 επιπλέον μακιγιέρ και κομμωτές. Κατά μέσο όρο κάθε κομπάρσος χρειαζόταν 5 ώρες για να ντυθεί, να μακιγιαριστεί, να τοποθετηθεί και να φωτιστεί.
15. Πηγή έμπνευσης για το γυάλινο γοβάκι ήταν ένα μικροσκοπικό και πολύ κομψό παπούτσι του 1890 που βρίσκεται σε ένα μουσείο παπουτσιών και έχει τακούνι 12 πόντων.
16. Το γοβάκι δεν είναι απλώς γυάλινο αλλά κρυστάλλινο. Για την κατασκευή του χρειάστηκε η συνδρομή του θρυλικού αυστριακού οίκου Swarovski που ανέλαβε να εκτελέσει τα σχέδια της Powell μετά από πολλές δοκιμές που κράτησαν αρκετούς μήνες.
17. Κατασκευάστηκαν 8 αντίγραφα της περίφημης γόβας, τα οποία φυσικά ποτέ δεν φορέθηκαν από την πρωταγωνίστρια, καθώς το κρύσταλλο δεν επιτρέπει καμία απολύτως κίνηση