Εργαζόμενη μαμά: πώς θα τα προλαβαίνεις όλα

22.11.2016
Από το μαγείρεμα, το καθάρισμα, τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, τη φροντίδα των παιδιών μέχρι τις σχολικές εορτές και τα επαγγελματικά meeting μια εργαζόμενη μαμά καλείται να βρει χρόνο και να ανταπεξέλθει πλήρως σε όλα! Αντί να πελαγώνεις πάρε βαθιά ανάσα και χαλάρωσε. Υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείς το χρόνο σου αποτελεσματικά και αποδοτικά.

1. Κάνε σχέδιο & ακολούθησέ το

Μην παραβλέψεις τη συμβουλή αυτή εξαιτίας έλλειψης χρόνου. Ναι, ο προγραμματισμός χρειάζεται χρόνο αλλά, είτε το πιστεύεις, είτε όχι μπορεί να σου λύσει τα χέρια και να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις λίστα προτεραιοτήτων. Τι προέχει και τι όχι; Είναι ακριβώς τα ίδια τρικ που σου έχουμε μάθει να ακουλουθείς στην εργασία. Αυτό θα βοηθήσει να τελειώσεις έγκαιρα και ν' αξιοποιήσεις αποτελεσματικά το χρόνο σου. Για παράδειγμα, το σαββατοκύριακο ή στα ρεπό σου μπορεις να κόψεις λαχανικά και να τα καταψύξεις, να σιδερώσεις, να κάνεις τα ψώνια σου και τις χοντρές δουλειές, να φτιάξεις πλάνο για το μενού της εβδομάδας έτσι ώστε να μην ανησυχείς τις επόμενες ημέρες για το τι θα μαγειρέψεις κι έτσι ν΄αφήσεις ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα. Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού.

2. Μην αφήνεις γι΄αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα

Ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις είναι να αναβάλεις τις καθημερινές σου εργασίες. Το καθάρισμα, το πλύσιμο κι άλλες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις καθημερινά θα πρέπει να γίνονται τη στιγμή που πρέπει φια να μη μαζεύονται και να προσθέτουν έξτρα άγχος τις επόμενες ημέρες.

3. Προετοιμάσου από το προηγούμενο βράδυ

Τα πρωινά είναι μια τρέλλα για κάθε εργαζόμενη μητέρα που οφείλει να τρέχει σαν τρελλή για να προλαβαίνει τα πάντα. Μήπως υπάρχουν δουλειές που μπορείς να κάνεις από το βράδυ; Για παράδειγμα, μπορείς να ετοιμάσες τα ρούχα που θα φορέσεις, να πλύνεις τα πιάτα από το βραδινό και να βάλεις στην τσάντα όλα όσα χρειάζεσαι για να μη τρέχεις και δε φτάνεις τελευταία στγμή. Τσέκαρε: κλειδιά. γυαλιά, πορτοφόλι...

4. Βάλε και τον άντρα σου στο παιχνίδι

Αν επωμίζεσαι όλες τις ευθύνες σύντομα θα πήξεις. Αντί να τ΄αναλαμβάνεις όλα, βάλε και τον σύντροφό σου στο παιχνίδι. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει με τα παιδιά, να στρώσει τα κρεβάτια ή να σε βοηθήσει να φτιάξεις μεσημεριανό. Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να σε βοηθήσουν σε ένα βαθμό και ν΄αναλάβουν κάποιες ευθύνες, όπως για παράδειγμα να φτιάξουν την τσάντα τους για το σχολείο ή να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού. Καλό είναι να μαθαίνουν να είναι υεπύθυνα από μικρά.

5. Κάνε τις δουλειές με χαρά, όχι σαν αγγαρεία.

Η αλήθεια είναι πως όταν δεν υπάρχει χρόνος, οι δουλειές είναι αγχωτικές και το νοικοκυριό φαντάζει βαρετό και αγγαρεία. Σίγουρα θα προτιμούσες να είσαι για καφεδάκι, σε ένα ταβερνάκι πίνοντας κρασάκι ή σε κάποια παραλία να λιάζεσαι αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό, οπότε χαάρωσε κι απόλαυσέ το. Βάλε μουσική και κάνε τις δουλειές διασκέδαση ή ζήτα από το παιδί σου να σε βοηθήσει σε κάτι παρυσιάζοντάς το σαν παιχνίδι. Μπορεί να σου ακούγεται γελοίο ή περισσότερο χρονοβόρο αλλά τουλάχιστον κάνε μια δοκιμή.