Τι αέρα αναπνέει το παιδί σου;

20.08.2015
Ατμοσφαιρική ρύπανση και αναπνευστικές λοιμώξεις βαδίζουν χέρι χέρι! Tι λένε οι ειδικοί για το νέο «εχθρό» που απειλεί την ανάσα των παιδιών και τι μπορεί να κάνετε εσείς ως γονείς για να τα προφυλάξετε;

Οι ανάσες των μικρών παιδιών γίνονται όλο και «βαρύτερες» σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνει ακόμα μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο Αττικής από το Νοσοκομείο Παίδων «Π.&A. Κυριακού». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση που εμφανίζουν τα παιδιά σε έντονα προβλήματα του αναπνευστικού, στα οποία κυριαρχούν η αναπνευστική ανεπάρκεια και οι κρίσεις βρογχικού άσθματος, έχουν άμεση σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεςε λοιπόν ποιοι είναι οι γνωστοί-άγνωστοι «εισβολείς» που «κόβουν» τις παιδικές ανάσες και βάλε φρένο στη δράση τους όσο είναι καιρός.

Καπνός του τσιγάρου & αιθαλομίχλη στην πρώτη γραμμή

Η ραγδαία αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι γεγονός ότι σχετίζεται άμεσα με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, λόγω του «φαινόμενου του θερμοκηπίου», καθώς και με την έκθεση σε πολλούς ακόμα ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες. «Οι πιο γνωστοί είναι ο καπνός των τσιγάρων και η σκόνη του σπιτιού», επισημαίνουν από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα μορφή «νέφους» που έχει προκύψει στην Ελλάδα κρούει η μεγάλη έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με αυτήν, η χώρα μας τον προηγούμενο χειμώνα παρουσίασε υψηλές συγκεντρώσεις αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα, καθώς η οικονομική κρίση και η τιμή του πετρελαίου οδήγησαν τις περισσότερες οικογένειες στα τζάκια και στις ξυλόσομπες. Όμως η λύση αυτή σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες απετέλεσε ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής και όχι μόνο.

Και ενός κακού μύρια έπονται

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα αιωρούμενα σωματίδια από την καύση των ξύλων σε συνδυασμό με τους ρύπους από τα οχήματα μπορεί να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης από το κέντρο «Δημόκριτος» διευκρινίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικροσωματιδίων, σε ποσοστό 80-90%, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση ξύλων είναι μικρά, με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων. Αυτό όμως σημαίνει ότι όσο πιο μικρή διάμετρο έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια τόσο πιο επιβλαβή αποδεικνύονται για την υγεία, γιατί «τρυπώνουν» ευκολότερα στον οργανισμό μέσω της αναπνοής.

Πώς να προφυλάξεις τα παιδιά από την καθημερινή ρύπανση

  • Τα παιδιά που ζουν κοντά σε αυτοκινητόδρομους με μεγάλη κυκλοφορία πρέπει να αποφεύγουν το παιχνίδι στους γύρω δρόμους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αυτά εμφανίζουν συχνότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Μην καπνίζεις στο σπίτι και απόφευγε να επισκέπτεται το παιδί τους χώρους όπου καπνίζουν άλλοι (παθητικό κάπνισμα). Στοιχεία 10ετούς έρευνας που πραγματοποίησε το Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ελπίς» σε δείγμα 2.133 παιδιών με γονείς καπνιστές αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού από αυτά που δεν συναναστρέφονται άτομα που καπνίζουν. Το ποσοστό ανέρχεται στο 68% όταν η μητέρα καπνίζει πάνω από 10 τσιγάρα, ενώ όταν το παιδί εκτίθεται στον καπνό 10 τσιγάρων την ημέρα, ανεξαρτήτως του προσώπου που καπνίζει, το ποσοστό είναι 40%.
  • Τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης καλό είναι όλα τα παιδιά να αποφεύγουν να γυμνάζονται ή να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ αυτά που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (πάσχουν δηλαδή από βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.ά.) να παραμένουν όσο γίνεται σε χώρους χωρίς πηγές εκπομπής σωματιδίων.
  • Προφύλαξε τα παιδιά και από την υγρασία. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και ανεβαίνει η σχετική υγρασία και η αίσθηση ψύχους λόγω ανέμου, τότε τέσσερις μέρες αργότερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυξάνεται ο αριθμός των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Μήπως έχει άσθμα;

Ποια συμπτώματα θα σε βάλουν σε υποψία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άσθμα, που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά 6-14 ετών, παρουσιάζεται ως ένα σύνολο συμπτωμάτων, που τα σημαντικότερα είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, κυρίως στην εκπνοή (δύσπνοια) και το βράσιμο στο στήθος. Πολλές φορές πριν από την εμφάνιση του άσθματος προηγούνται κάποια προειδοποιητικά σημάδια, όπως πονοκέφαλος, φταρνίσματα, βάρος στο στομάχι. Στα νήπια το άσθμα συνήθως εμφανίζεται με βήχα κατά το παιχνίδι, το κλάμα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος ή μετά την έκθεση του παιδιού σε καπνό από τσιγάρο.

Δώσε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή εάν:

  • Ακούς την αναπνοή του να σφυρίζει ή το στήθος του να «βράζει».
  • Έχει έντονο και επίμονο βήχα τη νύχτα ή τα ξημερώματα.
  • Εμφανίζει βήχα έπειτα από σωματική άσκηση.
  • Βήχει και λαχανιάζει εύκολα ενώ παίζει ή τρέχει.
  • Ξυπνάει το βράδυ με βάρος στο στήθος ή δύσπνοια.
  • Κουράζεται εύκολα όταν προχωράει βιαστικά ή ανεβαίνει σκάλες.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 153

Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.