Έπαθε ουρολοίμωξη; Πώς θα το καταλάβεις

27.08.2015
Υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου έχει πάθει ουρολοίμωξη; Μάθε πώς θα «διαβάσεις» τα συμπτώματα.

Περίπου το 7% των κοριτσιών και το 2% των αγοριών θα περάσουν ουρολοίμωξη μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Η πιθανότητα που έχει ένα παιδί να πάθει ουρολοίμωξη αυξάνεται όταν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στο ουροποιητικό σύστημα ή κάποια δυσλειτουργία της κύστης. Η ανεπαρκής καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού ή τα αφρόλουτρα που ερεθίζουν την ουρήθρα αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη.

Πώς θα την αναγνωρίσεις

Η συχνουρία (το παιδί πηγαίνει συνεχώς στην τουαλέτα και αφήνει ελάχιστα ούρα κάθε φορά) και η δυσουρία (πονάει την ώρα που ουρεί) είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Επίσης αρκετές φορές θα διαπιστώσετε ότι τα ούρα ενός παιδιού με ουρολοίμωξη μυρίζουν πραγματικά άσχημα. Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα στην ουρολοίμωξη. Η παρουσία του όμως δείχνει ότι η ουρολοίμωξη είναι πιο σοβαρή. Αν το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να βρέχεται, τότε πάλι πρέπει να σκεφτείς την πιθανότητα της ουρολοίμωξης.

Ποια είναι η θεραπεία;

Και στα παιδιά ανάλογα με το μικρόβιο δίνεται η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά από το στόμα, υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες ο γιατρός προτιμά την ενδοφλέβια αγωγή στο νοσοκομείο (π.χ. αν το παιδί είναι μικρότερο των τριών μηνών, έχει αφυδάτωση, κάνει εμετούς και δεν μπορεί να πάρει το φάρμακο ή υπάρχουν σημάδια ότι η ουρολοίμωξη έχει προσβάλει τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170

Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.