Πώς θα διαλέξεις σχολική τσάντα

03.09.2015
Εκείνο κοιτάζει το χρώμα, το σχήμα και τα σχέδια. Εσύ, ως μητέρα, χρειάζεται να εξετάσεις πολλές περισσότερες παραμέτρους προτού αποφασίσεις ποια σχολική τσάντα θα αγοράσεις στο παιδί. Δες με ποια κριτήρια θα αποφασίσεις.

Ο αναπτυσσόμενος σκελετός του παιδιού καταπονείται και υποφέρει τόσο από την κακή σωματική στάση όταν στέκεται όρθιο, κάθεται, γράφει κ.λπ. όσο και από την υπερφορτωμένη σχολική τσάντα.

Οι ειδικοί συστήνουν:

  • Τα παιδιά να χρησιμοποιούν τσάντα καροτσάκι (trolley) ή σακίδιο με δύο λουριά (ιμάντες) –όχι με ένα!
  • Το σακίδιο πρέπει να είναι εργονομικό, να φοριέται ταυτόχρονα και στους δύο ώμους και να έχει λουριά φαρδιά, ρυθμιζόμενα και με προστατευτικές βάτες.
  • Το περιεχόμενο του σακιδίου πρέπει να μοιράζεται σωστά, με τα πιο βαριά αντικείμενα να τοποθετούνται στο κέντρο, και να μην παραγεμίζεται: το συνολικό βάρος του σακιδίου να μην υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού.
  • Τα λουριά να ελέγχονται τακτικά και το μήκος τους να προσαρμόζεται στο εκάστοτε βάρος του σακιδίου και στο ύψος του παιδιού, έτσι ώστε να ακουμπά αποκλειστικά και μόνο στο πάνω μέρος της πλάτης, στην περιοχή της θωρακικής μοίρας, και όχι χαμηλότερα.

Προσοχή! Η οσφυαλγία σε παιδί αποτελεί σύμπτωμα υψηλού κινδύνου, αν και δεν έχει το χαρακτηριστικό του επείγοντος, και επιβάλλει την εξέτασή του από ορθοπαιδικό, ιδίως όταν οι πόνοι επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 133

Επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2015.