Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι πιο ευτυχισμένες

19.09.2015
Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει πως πολύτεκνες οικογένεις με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά βιώνουν μεγαλύτρη ευτυχία και ικανοποίηση σε σχέση με όσες έχουν λιγότερα μέλη κι αυτό γιατί απλούστατα δεν απολαμβάνουν το... χάος της μεγάλης οικογένειας. Όπως μάλιστα δείχνει η έρευνα,οι γκέι γονείς είναι εξίσου ευτυχείς με τη μοίρα τους ενώ αντίθετα οι μόνοι μπαμπάδες είναι πιο δυστυχείς.

Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων οι επιστήμονες από το Edith Cowan University της Αυστραλίας πήραν συνεντεύξεις από εκατοντάδες γονείς, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με δύο γονείς, γονείς του ιδίου φίλου, ανύπανδρες μητέρες και πατέρες αλλά και από οικογένειες με πολλά παιδιά ή λιγότερα.

Από κάθε μέλος της οικογένειας ζητήθηκε να βαθμολογήσει το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν με τη ζωή τους και να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Δες συγκεντρωμένα τα ευρήματα της έρευνας στην επόμενη σελίδα

Οι γονείς χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογία τους.

  • Οι γονείς με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά βρέθηκαν να είναι οι πιο ικανοπιοιημένοι από τις υπόλοιπες ομάδοποιήσεις οικογενειών κι αυτό γιατί "βαριούνται σπάνια" αλλά και γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας από μικρά είχαν μάθει να αναλαμβάνουν ευθύνες και να βοηθούν στην ανατροφή των μικρότερων μελών της οικογενείας.
  • Οι γονείς του ιδίου φύλου ήταν η πιο "ανθεκτική" ομάδα με τις λιγότερες ανησυχίες αναφορικά με τις αντιλήψεις της κοινωνίας και τα ταμπού. Παράλληλα νιώθουν πως από τη στιγμή που τους δόθηκε η ευκαιρία ν΄αναθρέψουν ένα παιδί έχουν χτυπήσει τον πρώτο λαχνό του λαχείου, δείχνουν απέραντη αγάπη κι αυτό περνάει και στα παιδιά.
  • Στον αντίποδα βρίσκονται οι άγαμοι πατέρες που δηλώνουν οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
  • Αλλά και οι χωρισμένοι πατέρες, ακόμη κι αν δεν είναι οι ίδιοι υπαίτιοι για την διάλυση της οικογένειας δε δηλώνουν τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.