Το παιδί μου σερφάρει με τις ώρες στο Ιντερνετ: Πότε ν΄ανησυχήσω;

06.10.2015
Είναι από τις πιο συχνές αιτίες εντάσεων μέσα στην οικογένεια. Η ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα videogames προβληματίζει αρκετούς γονείς που φοβούνται πως τα παιδιά τους εθίζονται στο Ίντερνετ με όλους τους επακόλουθους κινδύνους.

Η απαγόρευση φέρνει τ΄αντίθετα αποτελέσματα ενώ το ζητούμενο - μια υγιής ισορροπία - συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί και πάντα αποτελεί πρόκληση για τους γονείς. Από τη μια οι περιορισμοί των γονέων στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την κατάσταση κι από την άλλη η διαδραστικότητα του διαδικτύου που δεν επιτρέπει σρα παιδιά να αντιληφθούν πόση ώρα ξοδεύουν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή οδηγεί σε διαμάχες.

Υπάρχει όντως εθισμός στο διαδίκτυο;

%PHOTO1%

Υπάρχει όντως εθισμός στο διαδίκτυο;

Κάποιοι κάνουν λόγο για εξάρτηση κι άλλοι για εθισμο, με την επιστημονική κοινότητα να διχάζεται αναφορικά με τον πιο ορθό όρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το φαινόμενο είναι σχετικά καινούριος κι εμφανίστηκε με τη διάδοση των Η/Υ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας με την εισαγωγή του διαδικτύου σε μεγάλη μερίδα νοικοκυριών σε παγκόσμια κλίμακα.

Πώς θα καταλάβω αν υπάρχει εξάρτηση με το Ίντερνετ;

%PHOTO1%

Πώς θα καταλάβω αν υπάρχει εξάρτηση με το Ίντερνετ;

Οι νέες κοινωνικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η πολύωρη απουσία των γονέων από το σπίτι και η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας ή ακόμη κι ένα διαζύγιο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φαινομένου με ολοένα και περισσότερα παιδιά - κυρίως εφήβους - να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης.

Για να μιλήσουμε για εξάρτηση ή εθισμό ενήλικα ή εφήβου στο διαδίκτυο πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω:

  1. Παραμονή στο Ίντερνετ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που στην πραγματικότητα ήθελε εξ΄αρχής το παιδί
  2. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου στο ίντερνετ για κάθε δραστηριότητα από ενημέρωση μέχρι αγορές, παιχνίδια κτλ.
  3. Γενικότερη παραμέληση σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η παραμέληση της υγιεινής και του ύπνου σε συνδιασμό με απουσία κοινωνικής ζωής και χαμηλές σχολικές επιδόσεις είναι σημάδια που προβληματίζουν.
  4. Επίγνωση των συνεπειών αλλά συνέχιση των ίδιων πρακτικών
  5. Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης: ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το Ίντερνετ.
  6. Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης

Σε γενικές γραμμές...

%PHOTO1%

Σε γενικές γραμμές:

Το φαινόμενο είναι συχνότερο

  1. Στα αγόρια
  2. Σε οικογένειες δυσλειτουργικές με έλλειψη επικοινωνίας και εφαρμογής ορίων
  3. Σε παιδιά που βιώνουν καταθλιπτικά συναισθήματα, διάσπαση προσοχής κι υπερκινητικότητα

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

  • Μπορεί να εμφανιστει σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμη ηλικία
  • Είναι πιο συχνό κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών) και κατά την όψιμη εφηβεία (> 17 ετών).

Που μπορώ ν΄απευθυνθώ;

Μπορείς να επικοινωνήσεις με τη Γραμμή Βοηθείας "help-line.gr' του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο τηλέφωνο 210 6007686 και στο email [email protected].