Πώς & γιατί η κρίση παχαίνει τα παιδιά; Τα στοιχεία για την Ελλάδα

07.10.2015
Απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία ερευνών για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφονται αυξητικές τάσεις, με το ποσοστό των παιδιών άνω του φυσιολογικού βάρους να αγγίζει το 50%, φέροντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πρόβλημα οξύνθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας Ευθύμιο Καπάνταη, καταναλώνουμε «φθηνή και κακή τροφή».

Ο ίδιος μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «η κρίση παχαίνει τα παιδιά». Ανέφερε επίσης ότι οι Έλληνες δεν ασχολούνται με το φαγητό, δεν υπάρχει οργάνωση, και έχουμε απομακρυνθεί από την μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, και -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αντί με τα ίδια χρήματα να επιλέγουμε φακές προτιμάμε τα μακαρόνια που είναι παχυντικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκαν σήμερα από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, με αφορμή τον εορτασμό της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας και η οποία διεξήχθη πανελλαδικά σε σύνολο 5.682 παιδιών, το 48% των παιδιών ηλικίας 7 ετών και το 54% των παιδιών ηλικίας 9 ετών, είχαν βάρος παραπάνω του κανονικού. Ποσοστό υψηλότερο απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στη μελέτη.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας. Από την έρευνα αναδεικνύεται ότι το διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μόνο το 12% των δημοτικών σχολείων διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό, όταν το υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία.
  • Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών φθάνει το 38%.
  • Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των δημοτικών, τη στιγμή που το υψηλότερο ποσοστό αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%.
  • Γιαούρτι διατίθεται μόνο στο 5% των δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% έως το υψηλότερο ποσοστό 70% που κατέχει η Λιθουανία.

Η έρευνα καταγράφει επίσης την απουσία παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα ελληνικά δημοτικά, αφού σχετικά προγράμματα υλοποιούνται σε λιγότερα από τα μισά (42%) σχολεία, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 81%, και με ποσοστό πάνω από 90% για χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία και η Λετονία.