3 πράγματα που επιβάλλεται να κάνεις μπροστά στα παιδιά

12.10.2015
Έχεις συνηθίσει ν΄ακούς συχνά για όσα δεν πρέπει να κάνεις μπροστα στα παιδιά. Κι όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που αν κι έχουμε συνηθίσει να τα συνοδεύουμε με την ταμπελίτσα "Όχι μπροστά στα παιδιά", όχι μόνο δεν τους κάνουν κακό αλλά τα προετοιμάζουν για να γίνουν σωστοί ενήλικες αργότερα.

Αντί να βλέπουμε τα παιδάκια ως τα μικρά αυτά ευαίσθητα κι εύθραστα πλασματάκια, καλό είναι να τα βοηθήσουμε να έρθουν αντιμέτωπα με την πραγματική ζωή, κάτι που είναι απόλυτα υγιές.

Σου παρουσιάζουμε 3 πράγματα που προσπαθούμε να κρύβουμε από τα παιδιά και εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δε χρειάζεται τόση μυστικότητα.

Καβγαδάκια και διαφωνίες

Εννοείται πως σκηνές απείρου κάλους με βρισιές και έντονες αντιδράσεις του στιλ τα κάνω όλα λαμπόγιαλο ΔΕΝ επιτρέπεται να γίνονται, ιδιαίτερα αν είναι μπροστά τα παιδιά. Από την άλλη μια απλή διαφωνία ή ένα μικρό καβγαδάκι δε σημαίνει απαραίτητα πως τα επηρεάζει αρνητικά. Η διαφωνία μπορεί να τους διδάξει πως δε ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο όπου όλοι συμφωνούμε σε όλα. Οι άνθρωποι διαφωνούμε και αυτό είναι μέρος της ζωής. Το παν είναι να υπάρχουν όρια και σεβασμός ακόμη και σε έναν καβγά κι αυτό καλείσαι να το διδάξεις με το να γίνεις το ζωντανό παράδειγμα.

Κουβέντα για χρήματα & οικονομικά προβλήματα

Το να μιλάς ανοιχτά και ειλικρινά για τα οικονομικά της οικογένεια μπροστά στα παιδιά είναι απόλυτα υγιές. Οφείλουν κι αυτά να έχουν μια γενική ιδέα των οικονομικών και του οικογενειακού προυπολογισμού. Μη φοβάσαι ότι θα τα στεναχωρήσεις ή θα τα προβληματίσεις αν ενημερωθούν για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το σύντροφό σου. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάς να κατανοήσουν πως όλα κοστίζουν και τα χρήματα δεν έρχονται μαγικά. Αντί να ψυθιρίζετε το βράδυ για το πώς θα τα βγάλετε πέρα, κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά σας, θέστε τους τα δεδομένα και ζητήστε τους κατανόηση και βοήθεια. Αντί απλά να λες ΟΧΙ όταν σου ζητούν ακριβά ρούχα, παιχνίδια και παπούτσια, προσπάθησε να αιτιολογήσεις την άρνηση αυτή.

Τρυφερές αγκαλιές & φιλάκια

Θυμήσου τα χρόνια που ήσουν παιδί. Η ιδέα πως οι γονείς σου μπορεί να φιλιούνται σε έκανε να κοκκινίζεις από ντροπή; Πιθανότατα αυτή να ήταν μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση αλλά όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες τα φιλιά και η τρυφερότητα του ζευγαριού μπροστά στο παιδί το κάνουν να αισθάνεται πιο ήρεμο κι αυτό γιατί βλέπει πως οι γονείς του είναι χαρούμενοι. Καιρός λοιπόν για απενεχοποίηση.