Αυτή είναι η ομορφιά του θηλασμού (με τεκμήρια)

09.10.2015
Την ομορφιά του θηλασμού θέλει να διαδόσει η φωτογράφος Alicia Fraser Stanley και με το project της αποδίδει φόρο τιμής στις μανούλες που θηλάζουν!

Όπως τονίζει η ίδια η στιγμή του θηλασμού είναι συγκλόνιστική τόσο για το βρέφος όσο και για τη μανούλα. Κι όμως στη σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζεται ως θέμα ταμπού.

Οι φωτογραφίες προσπαθούν να εστιάσουν στην κλασική ομορφιά και να δείξουν την ιδιαίτερη σχέση μαμάς-μωρού αυτή την ιδιαίτερη στιγμή του θηλασμού, του θαυμαστού αυτού δώρου της φύσης.

Αυτό ευελπιστεί να περάσει στο κοινό αίσθημα και η δημιουργός του project. Οι φωτογραφίες της στόχο έχουν να εμπνεύσουν τις νέες μαμάδες να θηλάσουν τα μωράκια τους αφήνοντας κατά μέρος τη ντροπή και την κοινωνική κριτική για το θηλασμό σε δημόσια θέα.

Μπορεί να διανύουμε τον 21ο αιώνα, ωστόσο, το θέμα του δημόσιου θηλασμού θεωρείται κι αντιμετωπίζεται ακόμη ως "ταμπού" με τις νέες μαμάδες να γίνονται δέκτες ρατσιστικών σχολίων και συμπεριφοράς γιατί απλούστατα "τόλμησαν" να ταίσουν το μωρό τους σε κοινή θέα.

Η εικόνα μιας μαμάς που θηλάζει σε δημόσιο χώρο δεν είναι - ούτε πρέπει να εκλαμβάνεται ως προκλητική. Πρόκειται για μια φυσική κίνηση φροντίδας της μανούλας προς το παιδί της.

Άλλωστε, τα οφέλη και τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σου είναι τόσο που λίγη σημασία έχουν τα σχόλια ή η κοινωνική κριτική.

Όπως έχει αποδειχθεί ο θηλασμός προφυλάσσει από ασθένειες όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλες παθήσεις όπως επίσης κι από την παχυσαρκία. Και δεν είναι μόνο αυτό...

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα έρχεται ν΄αναδείξει ένα ακόμη από τα οφέλη του θηλασμού που έχει να κάνει με υψηλό IQ. Εκτός όμως από το υψηλό IQ, τα μωρά που έχουν θηλάσει φαίνεται πως έχουν προβάδισμα και στον επαγγελματικό τομέα, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες ανέλιξης στην κοινωνική ιεραρχία.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα κοινωνικής ανόδου κατά 24%, ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα κοινωνικής καθόδου κατά 20%.

Τα παιδιά που έχουν απολαύσει τη σωματική επαφή με τη μητέρα τους κατά το θηλασμό αλλά και γενικότερα, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι ο θηλασμός ευνοεί την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων ενώ παράλληλα τα παιδιά που έχουν θηλάσει, εμφανίζουν λιγότερα σημάδια συναισθηματικού στρες, κάτι που επίσης βοηθά στην κοινωνική ανέλιξή τους, όταν μεγαλώσουν.

Πέρα όμως από την ευχαρίστηση που προσφέρει ο θηλασμός και τα οφέλη υγείας στο παιδάκι υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι που είναι χρήσιμος για μια νέα μαμά.

Κατ΄αρχήν υπάρχει μεγάλη σύνδεση του θηλασμού με την απώλεια βάρους. Όπως έχει αποδειχτεί ο θηλασμός βοηθά στο να χαθούν πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνη λόγω της ωκυτίνης, μιας ορμόνης που παράγεται για να βοηθήσει τη μήτρα ν΄αποκτήσει το αρχικό της μέγεθος.

Μετά τη γέννα ο οργανισμός σου μέσω του θηλασμού σε βοηθά να καις περισσότερες θερμίδες την ημέρα (από 300 έως και 500 θερμίδες), αποβάλλοντας έτσι τα περιττά κιλά.

Τέλος, μη ξεχνάς τον πιο πρακτικό λόγο απ΄όλους! Είναι πολύ πιο εύκολος ο θηλασμός του μωρού ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να απαιτείται αποστείρωση, ενώ παράλληλα κάνεις οικονομία!