Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το παιδί

26.11.2015
Ποιες οι πιο σημαντικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία του και τι προβλήματα υγείας μπορεί να εντοπίσουν;

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολεί τους γονείς είναι το πόσο καλά βλέπει το παιδί και εάν παρουσιάζει κάποια διαθλαστική ανωμαλία στην όραση (όπως π.χ. μυωπία υπερμετρωπία ή αστιγματισμό). Όλα τα παιδιά πρέπει επίσης να ελέγχονται μέχρι τα επτά τους χρόνια για τυχόν πρόβλημα αμβλυωπίας (το λεγόμενο τεμπέλικο μάτι), γιατί ύστερα από αυτή την ηλικία η οριστική θεραπεία είναι σχεδόν ακατόρθωτη.

Οδοντιατρική παρακολούθηση

Μια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς επιβάλλεται όχι μόνο για την αντιμετώπιση τυχόν τερηδονισμένων δοντιών αλλά και για μια προληπτική οδοντιατρική εκτίμηση. Αν υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες, η ηλικία που το παιδί ξεκινά τη μαθητική του θητεία θεωρείται ιδανική από τους ειδικούς για να αντιμετωπιστούν.

Έλεγχος για αναιμία, χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση

Στην ηλικία του 1 έτους και στη συνέχεια των 4-5 ετών τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν γενική αίματος (κυρίως για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σιδηροπενίας) και στη συνέχεια οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας (11-18 ετών). Επίσης, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Αντώνης Καφάτος: «Σήμερα η προληπτική ιατρική επιβάλλει οι εξετάσεις για τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και τη σχέση σωματικού βάρους και ύψους να γίνονται μόλις γεννηθεί το παιδί και να επαναλαμβάνονται στην αρχή της σχολικής περιόδου».

Προσοχή: Σε παιδιά με σχετικές ενδείξεις (αυξημένο σωματικό βάρος, βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κ.λπ.) συστήνονται και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις (τιμές λιπιδίων, σάκχαρο νηστείας κ.λπ.) σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Μην ξεχνάς τις εξετάσεις για παιδιά που αθλούνται

Η ιατρική παρακολούθηση του παιδιού που ασχολείται με τον αθλητισμό είναι επιβεβλημένη, κυρίως για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων (όπως π.χ. του κυκλοφορικού), που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών:

  • «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην καρδιολογική εξέταση, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ορθοπεδική εκτίμηση, που αποσκοπεί στη διάγνωση προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κακώσεις κατά τη διάρκεια της άθλησης.
  • Η έγκαιρη διάγνωση των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης (ιδιαίτερα της σκολίωσης) είναι ο κυριότερος παράγοντας για τη σωστή αντιμετώπισή τους».

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Νοέμβριος 2015.