Τα Χριστούγεννα μιας μαμάς: Δε θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια!

19.12.2016
Τα Χριστούγεννα με ένα μαγικό τρόπο φέρνουν χαρά στους ανθρώπους, κέφι και ευχάριστη διάθεση αλλά μαζί κούραση και μερικά αθώα ψεμματάκια, ειδικά αν είσαι γονιός.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Το φρικτό πουλόβερ που σου έφερε η πεθερά ξαφνικά γίνεται το πιο τέλειο δώρο - μπορείς να πεις κάτι διαφορετικό; - ενώ στίβεις το μυαλό σου να βρεις τρόπους να κρατήσεις ζωντανή τη μαγεία των Χριστουγέννων για τα παιδιά.

Γράμμα στον Άη Βασίλη

Τα Χριστούγεννα θα μπορούσαν να συγκριθούν με την Πρωταπριλιά αν σκεφτείς πόσα ψέματα λέμε στα παιδιά την περίοδο των γιορτών με πρώτο και καλύτερο το καθιερωμένο "γράμμα στον Άη Βασίλη". Ενθαρρύνεις τα παιδάκια να γράψουν τις ευχές τους και τις επιθυμίες τους και να στείλουν γράμμα στο μακρινό Βόρειο Πόλο όπου έχει το εργαστήριό του ο Άγιος και το παραμύθι ξεκινάει...

Βλέπεις παιδικές χριστουγεννιάτικες ταινίες

Αντί να βλέπεις την αγαπημένη σου σειρα αναγκάζεσαι να βάλεις το "Ράντολφ το Ελαφάκι" κι άλλες χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες στο DVD και στο ραδιοcd παίζει η Άγια νύχτα και τα τρίγωνα κάλαντα νυχθημερόν. Κι όταν υπάρξει παύση το ρόλο του "τραγουδιστή" αναλαμβάνει το μικρό σου. Αυτή είναι η ζωή της μανούλας, αποδέξου τη!

Φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη στην αγορά κι όχι μόνο

Μια Χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Σε κάθε βήμα βρίσκεις τον Άη Βασίλη, το έλκυθρο, τα πόνι του και όλοι είναι τόσο πρόθυμοι να φωτογραφηθούν - με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά - κι εσύ δε μπορείς να χαλάσεις χατήρι στα παιδιά που κάθονται στην αγκαλιά ενός ξένου - κάτι που από μόνο του σου προκαλεί τρόμο - για να φωτογραφηθούν. Και μετά ξεκινούν οι ερωτήσεις: Μα δεν είναι ένας ο Άη Βασίλης; Τι θα σκαρφιστείς;

Πώς μπαίνει ο Άη Βασίλης στο σπίτι;

- Μαμά δεν έχουμε καμινάδα πώς θα μπει ο Άη Βασίλης;
- Στα σπίτια που δεν έχουν καμινάδα, μπαίνει από το ανοιχτό παράθυρο.

- Να περιμένω τον Άη Βασίλη;
- Ερχεται μόνο όταν τα παιδάκια κοιμούνται

Αυτοί κι άλλοι διάλογοι ίσως κάτι σου θυμίζουν. Αν την ώρα που μιλάς ακούς τι λες, το πιο πιθανό είναι να σκάσεις στα γέλια με όσα επινοείς και το πώς χτίζεις μια θαυμαστή ιστορία. Προσοχή μόνο μη ξεχνάς τι λες γιατί τα παιδιά θυμούνται λεπτομέρειες.

'Ωρα για μασκάρεμα! Ήρθαν κιόλας οι απόκριες;

Συνήθως το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει ο μπαμπάς οπότε μάλλον εσύ τη γλίτωσες, ωστόσο, οφείλεις να σιγοντάρεις... Ο Άη Βασίλης μπορεί να σκάσει μύτη στο εμπορικό ή στο σπίτι την ώρα που τα παιδιά κρυφοκοιτούν, να φωτογραφηθεί με τα παιδιά και να τους πει πόσο πολύ τα αγαπά. Προσοχή: Καλό είναι όποιος κι αν υποκρίνεται τη φιγούρα του Αγίου με τα κόκκινα ν΄αλλάξει λίγο τη φωνή του.

Ψάχνεις για την καλύτερη κρυψώνα

Αγόρασες τα δώρα και τώρα πρέπει να τα... κρύψεις μέχρι την ημέρα της πρωτοχρονιάς, όταν ο Άη Βασίλης θα έρθει με το έλκυθρό του να τ΄αφήσει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Που θα τα κρύψεις; Μήπως κάτω από το κρεβάτι; Προφανές. Στη ντουλάπα; Κι αν τα δουν; Στο πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου; Κι αν χαλάσουν από την υγρασία; Δύσκολη δουλειά να είσαι γονιός, θέλει φαντασία!

Έφτασε η ώρα: Σχέδιο εν δράσει...

Το σχέδιο έχει καταστρωθεί αλλά όλα είναι πιο δύσκολα απ΄όσο είχες υπολογίσει. Προσπαθείς να ξεγλιστρήσεις και αραδιάζεις ασύστολα ψεύδη για να καταφέρεις να αφήσεις τα δώρα κάτω από το δέντρο αλλά μάταια. Τα παιδιά θέλουν να έρθουν μαζί σου, δε σε αφήνουν να κάνεις βήμα - ούτε και τον μπαμπά τους φυσικά - κι ούτε κουβέντα για ύπνο. Θα είναι μεγάλη η νύχτα τελικά...