4 ιδέες διασκεδαστικού παιχνιδιού για μωράκια

04.02.2016
Τα μωράκια μαθαίνουν τον κόσμο από διάφορα είδη παιχνιδιού, όλα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Η προσχολική ηλικία, άλλωστε, είναι από τις πιο σημαντικές περιόδους για την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και την ψυχολογία του. Γι΄αυτό και ο ρόλος του γονιού και των ερεθισμάτων ειναι βασικός.

Σου δίνουμε ιδέες για 4 μορφές παιχνιδιών που δεν πρέπει να στερήσεις από το βλαστάρι σου όσο κι αν σε κουράζουν ή δε σε βρίσκουν σύμφωνη.

Φυσικό παιχνίδι

Το μπουσούλημα τον πρώτο καιρό, το τρέξιμο, η μπάλα, τα πηδηματάκια όλα αποτελούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τα μικρά παιδάκια κι εκτός από την ενέργεια που καίνε τους προσφέρερει μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων. Μπορεί να είναι κάπως κουραστικό για τους γονείς αλλά απαραίτητο για τη γνωστική και κινητική ανάπτυξή του.

Ήσυχο παιχνίδι

Χρειάζεται κι αυτό! Το διάβασμα, οι ιστορίες που του λες, ένα παζλ ή η ζωγραφική με μαρκαδόρους όλα αποτελούν ήσυχες δραστηριόητες μεν, ιδιαίτερα ωφέλιμες δε! Όταν θα θέλεις να ηρεμήσεις ή λίγο πριν τον ύπνο παρότρυνε για μια πιο ήσυχη δραστηριότητα που θα ρίξει κάπως τα επίπεδα της ενέργειας και θα κάνει τον Μορφέα να έρθει πιο γρήγορα.

Διαδραστικό παιχνίδι

Το τραγούδι, ο χορός κι άλλες δραστηριότητες που εμπλέκουν κι εσένα μέσα στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες και σημαντικές για να μάθει το παιδί την έννοια της συνεργασίας και της δημιουργικής έκφρασης. Πάρε ιδέες, νιώσε παιδάκι κι εσύ και ξεκίνα...

Ανεξάρτητο παιχνίδι

Κάποιες φορές είναι καλό να αφήνεις το παιδί ν΄αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Δώσε του επιλογές κι άσε τη φαντασία του να δουλέψει ελεύθερα. Θέλει να ασχοληθεί με κατασκευές; Να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο; Να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι; Είναι καλό να μάθει να κάνει επιλογές δίχως υποδείξεις.