Παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου: Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε

15.02.2016
Παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου είναι η σημερινή μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή παιδιά, με σκοπό την αφύπνιση κι ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία με το μεγαλύτερο ποσιστό αυτών να θεραπεύονται. Κι όμως το ποσοστό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο!

Αυτό τονίζει και η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας με την ευκαιρία της ημέρας και στέλνει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

«Κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει νέα, ισχυρά και αποτελεσματικά "όπλα" στα χέρια των επιστημόνων, στη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», αναφέρει η Εταιρία.

Σημειώνει ότι η ιατρική έρευνα, που έχει ως στόχο τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο να πετυχαίνουν ίαση, χωρίς απώτερες επιπλοκές και προβλήματα, «φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης».

Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη (κι εύκολη)

Στο μήνυμα υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια που γίνεται απαιτεί τη συμβολή όλων: ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ζωής των μικρών ασθενών, με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών και με το να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Άλλωστε η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι πολύ απλή και χρειάζεται μόνο λίγο σάλιο με μια μπατονέτα. Κι αν κανείς σκεφτεί πως η πλειονότητα των μικρών παιδιών που νοσούν δε βρίσκει δότη μέσα στην οικογένεια γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώσει η τράπεζα των εθελοντών στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Μερικά μόνο λεπτά μπορούν να χαρίσουν τη ζωή σε ένα παιδάκι: υπάρχει πιο θαυμαστή και ιερή πράξη από αυτή;