Aτυχήματα στο σπίτι: τι να κάνεις!

18.02.2016
Η έμφυτη περιέργεια σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που τα ατυχήματα στο σπίτι είναι συχνότερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δες λοιπόν από τι συνήθως κινδυνεύουν οι μικροί... εξερευνητές και λάβε τα μέτρα σου.

Oι πτώσεις, τα εγκαύματα και οι δηλητηριάσεις αποτελούν, σύμφωνα με τις στατιστικές, τις συχνότερες κατά σειρά αιτίες των παιδικών ατυχημάτων μέσα στο σπίτι. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν σε παιδιά μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών. Δηλαδή στις ηλικίες που τα παιδιά λόγω έμφυτης περιέργειας προσπαθούν να εξερευνήσουν τα πάντα, χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που τα απειλούν.

Μέτρα για να αποφύγεις τα απρόοπτα

  • Τα εγκαύματα από καυτά υγρά είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στη λίστα των παιδικών ατυχημάτων. Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι προσεκτική όταν πίνεις ή σερβίρεις ζεστά ροφήματα.
  • Επίσης, όταν του κάνεις μπάνιο, θα πρέπει να μην το αφήνεις ποτέ μόνο του και να ελέγχεις πάντα τη θερμοκρασία του νερού, ειδικά όταν το ξεβγάζεις.
  • Σε περίπτωση που ανάψεις το τζάκι, φρόντισε να τηρείς όλα τα μέτρα προστασίας. Πρόσεξε ακόμη και τα ηλεκτρικά σώματα που καίνε, τις ηλεκτρικές συσκευές (ιδιαιτέρως τα μάτια της κουζίνας) και βέβαια φρόντισε να μην έχει πρόσβαση σε σπίρτα και αναπτήρες.
  • Τα μωρά αλλά και τα νήπια μέχρι τα τρία τους χρόνια μπορεί εύκολα και σε ανύποπτο χρόνο να καταπιούν οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους. Φρόντισε να μην φτάνουν στα χέρια τους κουμπιά, νομίσματα ή άλλα αντικείμενα.

Και αν συμβεί... Τι κάνω;

  • Αν καεί από ηλεκτρική συσκευή και το κάψιμο είναι μικρό (π.χ. στο δάχτυλο), ρίξε άφθονο κρύο νερό, για να το ανακουφίσεις από τον πόνο, στέγνωσε προσεκτικά την περιοχή με μία γάζα και εφάρμοσε άμεσα ειδική κρέμα κατά των εγκαυμάτων. Εάν το κάψιμο είναι πιο σοβαρό και εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος, επικοινώνησε αμέσως με τον παιδίατρο ή πήγαινε το παιδί στο νοσοκομείο.
  • Αν καταπιεί κάποιο μικροαντικείμενο, μην βάλεις μέσα στο στόμα του τα χέρια σου για να το βγάλεις. Γύρισέ το μπρούμυτα με το κεφάλι πιο χαμηλά από το υπόλοιπο σώμα ή κράτησέ το ανάποδα από τους αστραγάλους και χτύπησέ το αρκετές φορές στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Αν το παιδί βήχει και δυσκολεύεται ν’ αναπνεύσει, κατευθύνσου άμεσα στο νοσοκομείο.
  • Αν καταπιεί κάποιο υγρό καθαρισμού: Τηλεφώνησε αμέσως στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (τηλ.: 210-7793777) και ανάφερε την ουσία που κατάπιε (αναγράφεται στην ετικέτα), ώστε να σου δώσουν οδηγίες μέχρι το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
  • Αν ύστερα από κάποια πτώση ή χτύπημα πονάει όταν μετακινεί το πονεμένο μέλος ή διαπιστώσεις ότι υπάρχει οίδημα, θα πρέπει να πας άμεσα στο νοσοκομείο.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 137

Update: Φεβρουάριος 2016.