Τρικ για να μάθεις το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα σε 3 ημέρες!

09.09.2016
Πώς θα βγάλει την πάνα; Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις μια νέας μαμάς. Οι τρόποι είναι πολλοί, το σίγουρο ομως είναι μόνο ένα: η τουαλέτα θέλει εκπαίδευση!

Πότε είναι έτοιμο το παιδί να βγάλει την πάνα;

Δεν υπαρχει συγκεκριμένη απάντηση. Μπορεί το ξαδελφάκι του ή το αδελφάκι του να την έκοψε νωρίς ή ν΄άργησε τραγικά αυτό όμως δε σημαίνει πως όλα τα παιδάκια είναι ίδια. Τα παιδί πρέπει να κόψει την πάνα όταν θα είναι έτοιμο να το κάνει.

Πώς θα καταλάβω πως είναι έτοιμο;

Σε γενικές γραμμές ένα παιδάκι είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας όταν αρχίζει να μπορεί να συγκεντρώνεται (πχ να παίζει χωρίς να αποσπίεται για τουλάχιστον 5 λεπτά), ν. ακούει και να ακολουθεί οδηγίες και φυσικά να μιμείται! Από την άλλη οι σταθερές κενώσεις του και η ποσότητα των ούρων είναι ακόμη μια ένδειξη.

Απαρίτητα βήματα ΠΡΙΝ ξεκινήσει η εκπαίδευση

  • Δώσε όνομα για τα ούρα και την αφόδευση πχ "τσίσα" & "κακά" για να μπορείς να μιλάς στο παιδί και να σε καταλαβαίνει.
  • Όταν λερώνει την πάνα, άλλαζέ το κατευθείαν και πές του και το λόγο: 'Έκανες κακά στην πάνα". Είναι βασικό να είναι πάντα στεγνό!
  • Άσε το να έρχεται μαζί σου στην τουαλέτα και να σε βλέπει ενώ αν ρωτήσει τι κάνεις εξήγησε με απλά λόγια τη διαδικασία.

Κατά την εκπαίδευση: Βασικά βήματα

  • Βάλε το γιογιό-καθικάκι μέσα στην τουαλέτα για να μπορέσει να λειτουργήσει πιο εύκολα η μίμηση.
  • Δείξε του τι ακριβώς πρέπει να κάνει και μη το πιέζεις. Βάλε το να καθίσει πάνω για να συνηθίσει στην ιδέα και μη το πιέζεις.
  • Μην το πιέζεις κι άσε το να ζητήσει μόνο του: "Μαμά θέλω τσίσα".
  • Αν ουρήσει ή αν ακόμα αφοδεύσει μέσα στο καθικάκι τότε δείξε τη χαρά σου. Η επιβράβεύση θα κάνει τη δουλειά.
  • Αν τα κάνει στην πάνα πες του πως τα μεγάλα παιδιά κάνουν "τσίσα & κακά" στο γιογιό. Αυτή είναι και η κατάλληλη στιγμή να του το δείξεις και το παροτρύνεις την επόμενη φορά να πάει εκεί.
  • Αν δεις πως αρνείται δοκίμασε να το αφήσεις χωρίς πάνα - ακόμη και γυμνούλι για τουλάχιστον μισή ωρίτσα. Πιθανότατα να γίνει ατύχημα αλλά ακόμη κι αυτό θα το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει από που βγαίνουν τα ούρα & κόπρανα και πως πρέπει να πηγαίνει στο καθικάκι του. Θα του εξηγήσεις ξανά πως τα μεγάλα παιδάκια πηγαίνουν στο γιογιό για τουαλέτα.
  • Μη βάζεις τις φωνές αν δεν τα καταφέρνει. Υπομονή κι επιμονή χρειάζεται...

Βγάλε του την πάνα σε 3 ημέρες!

Σε 3 ημέρες δεν ξέρουμε αν θα γίνει, αλλά πρόοδος σίγουρα θα υπάρξει. Σου υπενθυμίζουμε κάποια βασικά!

Υπενθύμισέ το μέχρι να το μάθει

Μερικές φορές το παιδάκι είναι τόσο απορροφημένο την ώρα του παιχνιδιού που απλά δεν συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάει τουαλέτα. Κι επειδή πάντα έχει την πάνα δεν μαθαίνει να ζητάει τουαλέτα. Οι γονείς πρέπει να υπενθυμίζουν συνεχώς στα μικρά τους ότι χρειάζονται ένα διάλειμμα για γιογιό, όχι απλά να τα ρωτάνε. Αν το παιδί αισθάνεται πως έχει τον έλεγχο, θα μάθει σιγά-σιγά να πηγαίνει τουαλέτα.

Προσοχή στους αντιπερισπασμούς

Κλείσε την τηλεόραση, χαμήλωσε το τηλέφωνο και προσπάθησε να μην υπάρξει κανένας αντιπερισπασμός. Έχετε ένα στόχο κι εκεί πρέπει να εστιάσει το παιδί!

Όχι στις αναβολές!

Ήρθε η ώρα να βγει η πάνα, χωρίς φόβους και δικαιολογίες. Και τ' ατυχήματα (πχ να λερωθεί το πάτωμα) μέσα στο πρόγραμμα είναι!