«Βρέχεται» ακόμα στο ύπνο του...

24.03.2016
Ανησυχείς που το παιδί σου «βρέχει» το κρεβάτι του όταν κοιμάται; Μάθε τι μπορεί να φταίει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί να «βρέχει» το κρεβάτι του τη νύχτα, ακόμα και κάθε βράδυ. Tο πρόβλημα αρχίζει όταν η συνήθεια αυτή συνεχίζεται και μετά τα 5 του χρόνια. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει ότι κρύβεται κάτι σοβαρό.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ

Aν το παιδί είναι –κατά τα άλλα– υγιές και η νυχτερινή ενούρηση είναι το μόνο του σύμπτωμα, πολύ πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται σε μια πιο αργή ωρίμανση του νευρικού του συστήματος. Eπίσης, συχνά τα παιδιά εμφανίζουν ακράτεια ούρων όταν βρίσκονται κάτω από ψυχολογικό στρες και πιο σπάνια όταν παρουσιάζουν κάποια λοίμωξη στο ουροποιητικό τους σύστημα. Ακόμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Μεσογειακό Συνέδριο Παιδονευρολογίας: Τρία στα τέσσερα παιδιά των οποίων οι γονείς έπασχαν από νυχτερινή ενούρηση βρέχουν το κρεβάτι τους το βράδυ και περίπου τα μισά από τα παιδιά έχουν ένα γονέα που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Συνήθως αυτά τα παιδιά σταματούν τη νυχτερινή ενούρηση στην ίδια ηλικία με τους γονείς τους ή και νωρίτερα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Με ψυχραιμία. Οι φωνές, οι απειλές και η τιμωρία δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Tο καλύτερο είναι να το στηρίξεις ψυχολογικά και να το διαβεβαιώσεις ότι αρκετά παιδιά της ηλικίας του αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Κι ακόμη:

  • Μάθε στο παιδί να αδειάζει εντελώς την κύστη του πριν πάει για ύπνο και οδήγησέ το για άλλη μια φορά στην τουαλέτα πριν εσύ κοιμηθείς.
  • Μείωσε και τους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τη νυχτερινή ενούρηση του παιδιού, όπως είναι η κατανάλωση πολλών υγρών το βράδυ ή η χαμηλή θερμοκρασία στο δωμάτιό του την ώρα του ύπνου, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της ενούρησης.
  • Αν δεν πρόκειται για οργανικό πρόβλημα, πάνω σε έναν πίνακα άρχισε να τοποθετείς αστεράκια για κάθε «στεγνή» νύχτα. Όταν τα αστεράκια συμπληρώσουν έναν αριθμό, επιβράβευσε το παιδί με ένα δώρο.
  • Μπορείς ακόμα, αφού συμβουλευτείς το γιατρό, να προμηθευτείςτε το «ξυπνητήρι ενούρησης», δηλαδή μια ειδική συσκευή με καμπανάκι, που ενεργοποιείται με τις πρώτες σταγόνες ούρων, αναγκάζοντας έτσι το παιδί να ξυπνήσει και να πάει στην τουαλέτα.

Προσοχή: Μερικές φορές η ξαφνική νυχτερινή απώλεια ούρων σε παιδιά σχολικής ή προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι το καμπανάκι που χτυπά για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα στον παιδικό οργανισμό, όπως η εμφάνιση μιας ουρολοίμωξης ή –σε συνδυασμό με κάποια άλλα συμπτώματα (έντονη δίψα, αδυνάτισμα κ.ά.) – άλλων νοσημάτων, όπως του σακχαρώδους διαβήτη.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154

Update: Μάρτιος 2016.