"Θέλω νερό": Γιατί δε μπορεί να το πει ένα παιδί με αυτισμό

02.04.2016
«Θέλω νερό». Αυτό θα έλεγε ένα υγιές παιδάκι αν διψούσε. Για τα παιδιά με αυτισμό όμως η επικοινωνία με τους γύρω αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού σήμερα 2 Απριλίου, κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα στην σοβαρή αυτή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση κι επικοινωνία καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά και εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή.

Δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ακριβή αίτια που τον προκαλούν.

Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι 535.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό.

Θεραπεύεται ο αυτισμός;

Δυστυχώς ο αυτισμός προς το παρόν δε θεραπεύεται και είναι μια ισόβια κατάσταση, ωστόσο, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και με ειδική αγωγή ήδη από την προσχολική ηλικία μπορεί ν΄αυξηθεί το ποσοστό λειτουργικότητας ενός παιδιού.

Συνεχώς μάλιστα δημιουργούνται νέες εφαρμογές για παρεμβάσειες αλλά και διευκόλυνση των αυτιστικών ατόμων στην επικοινωνία, όπως για παράδειγμα αυτή που εμφανίζεται στο βίντεο που παρουσιάζουμε. Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ένα απλό iPad, η ολλανδική εταιρεία λογισμικού Assistiveware δημιούργησε μια εφαρμογή το Proloque 2 Go - ένα λογισμικό σχεδιασμένο για παιδιά κι ενήλικες που πάσχουν από αυτισμό.

Δες στο βίντεο που ακολουθεί πώς η νέα εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει πάσχοντες από αυτισμό αλλά και άτομα που έχουν χάσει την ομιλία τους ή έχουν υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, να επικοινωνήσουν μέσα από τις ιστορίες δύο παιδιών με αυτισμό.