Τα ευτυχισμένα μωρά... «φοριούνται»!

21.04.2016
«Φόρεσέ» το! Ναι, το μωρό σου. Κράτησέ το πάνω σου φυλαγμένο σ΄ έναν «μάρσιππο αγκαλιάς» και κάνε το ευτυχισμένο, δίνοντας ταυτόχρονα στον εαυτό σου την άνεση να κινηθεί ελεύθερα και να κάνει με ευκολία όλες τις απαραίτητες δουλειές εντός και εκτός σπιτιού.

Μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για τα μωρά, πολλές ώρες ελεύθερης κίνησης για τις μαμάδες. Το babywearing ή κατά το ελληνικότερον «φόρεμα» των μωρών επανέρχεται σε πιο μοντέρνα έκδοση για να σε φέρει πιο κοντά και να σου λύσει τα χέρια. Υιοθέτησέ το ανεπιφύλακτα: κάνει καλό και στις μαμάδες και στα μωρά. Το πώς και γιατί μας εξηγεί η παιδίατρος και νεγνολόγος κ. Μάϊρα Μυλωνοπούλου.

Τα οφέλη για τις μαμάδες

  • Θα έχεις άμεση και συνεχή επαφή με το παιδί σου, δημιουργώντας στενότερους δεσμούς μαζί του από πολύ νωρίς κι έναν κώδικα επικοινωνίας πριν μιλήσει.
  • Θα μπορείς να κάνεις άνετα όλες τις δουλειές σου, απ΄ το μαγείρεμα μέχρι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, χωρίς να έχεις την αγωνία για το τι κάνει το μωρό μακριά σου
  • Θα μπορείς να παίζεις με το μεγαλύτερο παιδί σου
  • Θα μπορείς να το μεταφέρεις σε δύσκολα σημεία που δεν φτάνει το καρότσι και να μοιράζεσαι μαζί του πολλές δραστηριότητες.

Τα οφέλη για το μωρό

  • Θα είναι πιο ήρεμο
  • Θα έχει καλύτερη νοητική ανάπτυξη, καθώς θα βλέπει τον κόσμο από πιο ψηλά και έτσι θα έχει περισσότερα και καλύτερα ερεθίσματα. Όπως επίσης και καλύτερη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη.
  • Θα κλαίει λιγότερο. Έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά που περνούν πολλές ώρες σε μάρσιππο στην αγκαλιά τη μαμάς κλαίνε κατά μέσο όρο 43% λιγότερο το 24ωρο και ειδικά 54% λιγότερο τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Ειδικότερα τα πρόωρα μωρά παίρνουν πιο γρήγορα και περισσότερο βάρος, ενώ τα παιδιά με αναπηρία ή νοητική υστέρηση ωφελούνται ιδιαίτερα. Για την τελευταία περίπτωση ενδείκνυται ο μαλακός «μάρσιππος αγκαλιάς».

Πότε ν΄ αρχίσεις να το «φοράς»

Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά. Αν το μωρό είναι υγιές μπορείς ν΄ αρχίσεις να το «φοράς» αμέσως μετά τη γέννησή του. Να είσαι σίγουρη ότι θα αισθάνεται περίφημα μέσα στην αγκαλιά σου. Θα νιώθει τη ζεστασιά του σώματός σου, τους χτύπους της καρδιάς, την ανάσα σου και θα έχει την αίσθηση ότι είναι απόλυτα προστατευμένο, όπως τους μήνες που βρισκόταν μέσα στην κοιλιά. Ακόμα όμως κι αν έχουν περάσει οι πρώτοι μήνες και αποφασίσεις ότι θέλεις να ξεκινήσεις τώρα να το «φοράς» μπορείς να το κάνεις, εφόσον και το μωρό αναζητά συνεχώς την αγκαλιά σου. Αν είναι μεγαλύτερο από 4-5 μηνών ίσως χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής, γι΄ αυτό ο τρόπος για μια καλή αρχή είναι να το «φορέσεις» μια ηλιόλουστη μέρα και να βγεις βόλτα μαζί του.

Πότε να σταματήσεις

Όταν δεν αντέχεις πια το βάρος του παιδιού ή όταν εκείνο δεν έχει πια ανάγκη πολλές ώρες αγκαλιάς. Συνήθως τα παιδιά μέχρι να περπατήσουν θέλουν να βρίσκονται συνέχεια μέσα σε μια αγκαλιά, ενώ όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα ο χρόνος που θέλουν να βρίσκονται μέσα σ΄ έναν μάρσιππο μειώνεται. Τελικά, μπορείς να «φοράς» το μωρό σου για όσο διάστημα το επιθυμείτε και οι δύο.

Τι να προσέχεις

Το μωρό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όπου κι αν βρίσκεται. Το ίδιο και σ΄ έναν «μάρσιππο αγκαλιάς». Έχε το νου σου:

Για την κατάλληλη θερμοκρασία. Στις ζεστές μέρες να φροντίζεις να ελέγχεις για τυχόν υπερθέρμανση του μωρού μέσα στον μάρσιππο, καθώς η θερμοκρασία του σώματός σου σε συνδυασμό με το ύφασμα που το καλύπτει μπορεί να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του. Αντίθετα, τις κρύες ημέρες πρέπει να φροντίζεις να καλύπτεις καλά το κεφάλι και τα πόδια για να μην κρυώσει.

Για τη σωστή ώρα φαγητού. Μέσα στον μάρσιππο το μωρό ηρεμεί και κοιμάται περισσότερο, έτσι μπορεί να μην διαμαρτυρηθεί έγκαιρα για φαγητό.

Για την ασφάλειά του. Το γεγονός ότι έχεις ελεύθερα τα χέρια να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν σημαίνει ότι μπορείς να επιδίδεσαι σε επικίνδυνες δραστηριότητες έχοντας το μωρό πάνω σου. Πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα πώς κάνεις ορισμένες δουλειές, ώστε να μην βάλεις το μωρό σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, μην οδηγείς αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ποδήλατο, μην σκύβεις με σπάσιμο της μέσης αλλά λυγίζοντας τα γόνατα, μην το πλησιάζεις κοντά σε φωτιά κλπ. Εννοείται ότι πρέπει πάντα να ελέγχεις συχνά αν ο μάρσιππος βρίσκεται στη σωστή θέση και αν το μωρό δεν πιέζεται ή δεν ενοχλείται από λάθος στάση. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο «μάρσιππος αγκαλιάς» είναι καλύτερος από τον κάθετο που αφήνει τα πόδια του παιδιού έκθετα να κρέμονται προς τα κάτω. Ο πρώτος μιμείται τη φυσική στάση που έχει το μωρό όταν το παίρνεις αγκαλιά μπροστά το στήθος σου ή στο πλάι με τα πόδια του ανοιχτά, ενώ ο δεύτερος ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε μωρό μικρότερο του 1 μηνός. Επίσης, είναι πιο δύσχρηστος με τα λουριά, τις αγκράφες και τα κουμπιά που διαθέτει.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όταν τα μωρά είναι δύο

Μπορείς να κρατήσεις πάνω σου και τα δύο μωρά, εφόσον το επιθυμείς και σου είναι ευχάριστο. Πάντως ο χρόνος που θα τα «φοράς» εξαρτάται από την καλή σωματική σου κατάσταση, τις αντοχές και τη διάθεσή σου. Εάν το συνολικό βάρος των παιδιών ξεπερνά τα 15 κιλά, τότε δεν θα μπορείς να το κάνεις για πολλή ώρα.

Αν είσαι έγκυος

Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, τους πρώτους μήνες μπορείς να «φοράς» το μωρό σου, αλλά οπωσδήποτε για μικρότερο χρονικό διάστημα και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ βαρύ. Κάποιες μαμάδες δηλώνουν ότι ένιωθαν ανακούφιση όταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης τους «φορούσαν» το μωρό τους στην πλάτη γιατί λειτουργούσε σαν αντίβαρο στην βαριά κοιλιά τους.

Αν το μωρό είναι πρόωρο

Όχι μόνο μην φοβάσαι να το «φορέσεις», αλλά να το επιδιώκεις κιόλας. Γιατί έτσι θα το βοηθήσεις να αναπτυχθεί πιο γρήγορα και να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο εκτός μήτρας περιβάλλον. Μάλιστα, σχετικές επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα πρόωρα μωρά που έρχονται τουλάχιστον για 3 ώρες την ημέρα σε άμεση επαφή με τη μητέρα τους, σταθεροποιούν πιο γρήγορα τους παλμούς της καρδιάς τους και την αναπνοή τους και νιώθουν πιο ήρεμα. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις είναι να το τοποθετείς σωστά μέσα στο μάρσιππο αγκαλιάς ώστε να μην καλύπτεται το πρόσωπό του με ύφασμα και παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή.

Πότε το babywearing αντενδείκνυται

Για τις μητέρες: Όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, όπως επιληψία κλπ.

Για τα μωρά: Δεν υπάρχει σαφής αντένδειξη. Ίσως να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ιατρική συμβουλή για μωρά με υποτονία που δεν μπορούν να στηρίξουν καλά το σώμα τους, όπως και για μωρά με κινητικά προβλήματα.

Ιδιαίτερη φροντίδα

Πρόσφατα, σε κάποιες μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών στη Αμερική και τον Καναδά, άρχισε να λειτουργεί το σύστημα «kangaroo care». Οι νοσοκόμες έχουν στις στολές τους μεγάλες τσέπες στις οποίες τοποθετούν τα πρόωρα βρέφη που βρίσκονται όμως σε καλή κατάσταση για να έρχονται σε επαφή με τη ζεστασιά του ανθρωπίνου σώματος και να αναπτύσσονται γρηγορότερα.


AΠΟ ΤΗ ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 95

Update: Απρίλιος 2016.