Πώς θα το προστατέψετε από τις «αρρώστιες» των θρανίων

27.10.2016
Πώς μπορείτε να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τις μικρές ή μεγαλύτερες «παγίδες» που απειλούν τους μικρούς μαθητές;

Προλάβετε τις ιώσεις

Με τις πρώτες μέρες στο σχολείο, αρχίζουν και οι πρώτες λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά. Οι λοιμώξεις αυτές δεν είναι άλλες από τη γρίπη, τον πονόλαιμο και γενικώς τα κρυολογήματα, που οι ιοί τους δρουν από τη μύτη μέχρι και το ρινοφάρυγγα και η μετάδοση γίνεται μέσω της αφής, με τα τετράδια, τα βιβλία, τα παιχνίδια, αλλά και μέσω του αέρα με το βήχα, το φτέρνισμα κ.λπ.

Θυμηθείτε:

*Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι περισσότερο μεταδοτικές 24 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τις πρώτες πέντε ημέρες, αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα.

*Η γρίπη, τα κρυολογήματα και οι διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικό για να θεραπευτούν. Οι ιοί που τις προκαλούν δεν επηρεάζονται από τα αντιβιοτικά, που σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν τον παιδικό οργανισμό με άχρηστες χημικές ουσίες.

* Η αντιβίωση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που οι ιώσεις ακολουθούνται από μικροβιακές λοιμώξεις. Αυτό όμως θα το κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα υποδείξει και το είδος της θεραπείας.

Μην παραγεμίζετε την τσάντα

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες σχολικές τσάντες που μεταφέρουν καθημερινά οι μικροί μαθητές είναι ασήκωτες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παρουσιάζουν και τα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα, με συνηθέστερες παθήσεις την σκολίωση και την κύφωση.

Θυμηθείτε:

*Το βάρος μιας σχολικής τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού.

* Να προτιμάτε σχολικές τσάντες πλάτης με μεγάλους ιμάντες και βάτες για την πλάτη.

* Βεβαιωθείτε ότι το παιδί φορά τους δύο ιμάντες και στους δύο ώμους.

* Μοιράστε τα σχολικά είδη σε όλες τις θήκες, βάζοντας τα πιο βαριά στο κέντρο.

Το νου σας και στις... ψείρες

Οι ψείρες είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή του μαθητόκοσμου, καθώς με το που ανοίγουν τα σχολεία, τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα δεν χάνουν ευκαιρία να «εγκατασταθούν» στα παιδικά κεφάλια. H μετάδοσή τους συνήθως γίνεται από παιδί σε παιδί με την άμεση επαφή των κεφαλιών.


ΑΠΟ TH ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 122
Update: Οκτώβριος 2016