Γιατί ν΄ανακυκλώσω; Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Παύλος Ραβάνης μας λύνει κάθε απορία

08.11.2016
Πρόσφατα μάθαμε για το διαγωνισμό ανταποδοτικής ανακύκλωσης για τους μαθητές σε Δήμους όλης της χώρας, μια δράση με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής και της σημασίας της ανακύκλωσης, ώστε ακόμα περισσότεροι δημότες και μαθητές να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που όλοι κερδίζουν!

Τι είναι όμως "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" και γιατί να πάρεις κι εσύ μέρος στο διαγωνισμό; Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ανταποδοτικής ανακύκλωσης Παύλο Ραβάνη και μας λύνει όλες τις απορίες.

Τι ακριβώς είναι η "Ανταποδοτική ανακύκλωση";

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση αποτελεί εγκεκριμένο φορέα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την οργάνωση και λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση έχει ως σκοπό την οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία, σε πανελλαδική βάση, του Συλλογικού Συστήματός της, με βάση το Νόμο 2939/2001 «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων - Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων και άλλες διατάξεις» και των σε εκτέλεσή του υπουργικών αποφάσεων και σχετικών διατάξεων.

Ο εθνικός φορέας Ανταποδοτική Ανακύκλωση αναπτύσσεται με την τοποθέτηση και λειτουργία των Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Δήμους όλης της χώρας, που αποτελούνται από εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη “Διαλογή στην Πηγή” των άδειων συσκευασιών σε 4 χωριστά ρεύματα: πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί από 1.1.2015. Παράλληλα, το Συλλογικό Σύστημα εφαρμόζει ειδικές δράσεις για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασιών.

Τι είναι το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης;

Το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι ένα υψηλής τεχνολογίας αξιόπιστο σύστημα συλλογής , επεξεργασίας, αποθήκευσης συσκευασιών από μέταλλο, πλαστικό, γυαλί και χαρτί, σε ένα μόνο στάδιο, με την διαλογή στην πηγή.

Για τις επιστρεφόμενες γυάλινες, πλαστικές και μεταλλικές (αλουμινένιες ή λευκοσιδηρές) συσκευασίες, που επιστρέφονται για ανακύκλωση στα αυτόματα μηχανήματα του κάθε Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προσφέρεται ανταποδοτικό κίνητρο στους ανακυκλωτές.

Ο καταναλωτής όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης:

  • Είτε πατά το κουμπί πράσινου χρώματος επί του κάθε μηχανήματος, οπότε αυτόματα παραλαμβάνει μία απόδειξη με το σύνολο της αξίας του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, την οποία τη χρησιμοποιεί για δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένα σούπερ μάρκετ.

  • Είτε πατά το κουμπί κίτρινου χρώματος επί του κάθε μηχανήματος, οπότε αυτόματα παραλαμβάνει ένα κουπόνι με το σύνολο της αξίας του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, που το έχει δωρίσει αυτόματα υπέρ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για σχολεία: Θα μας πείτε λίγα λόγια για το διαγωνισμό Ανταποδοτικής ανακύκλωσης για τους μαθητές;

Στις «Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές» συμμετέχουν περισσότερα από 1.500 σχολικά τμήματα σε 17 Δήμους σε όλη τη χώρα, υπό την Αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την “Αποστολή”. Οι μαθητές ανακυκλώνουν στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του κάθε Δήμου έως 10 Δεκεμβρίου 2016 και διεκδικούν τα έπαθλα του Διαγωνισμού!

Ποιά προϊόντα ανακυκλώνονται & σε ποιούς Δήμους "τρέχει" το πρόγραμμα;

Οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα ανακυκλώσουν πλαστικά μπουκάλια (από νερό, χυμούς, γάλα, αναψυκτικά κ.ά), μεταλλικά κουτιά (από αναψυκτικά, μπύρες, γάλα εβαπορέ κ.ά.) και γυάλινα μπουκάλια (από νερό, χυμούς, μπύρες, ποτά κ.ά.) στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που βρίσκονται στους εξής Δήμους: Αθηναίων, Πειραιά, Ιωαννιτών, Ρόδου, Τήνου, Ύδρας, Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Καλλιθέας, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Αιγάλεω, Παπάγου-Χολαργού, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ζωγράφου και Ιλίου.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Οι συσκευασίες που ανακυκλώνουμε πρέπει να είναι άδειες, καθαρές και να μην είναι συμπιεσμένες. Επίσης, ανακυκλώνουμε μόνο συσκευασίες από πόσιμα υγρά, αποφεύγοντας ό,τι θα μπορούσε να περιέχει χημικά, όπως π.χ. συσκευασίες από απορρυπαντικά, σαμπουάν κλπ.

Μια ερώτηση παιδική: Γιατί ν΄ανακυκλώσω;

Ανακυκλώνοντας τα παραπάνω υλικά, επιτυγχάνουμε εξαιρετικά σημαντικά Περιβαλλοντικά Οφέλη! Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι κάθε πλαστικό μπουκάλι που δεν ανακυκλώνεται χρειάζεται 500 χρόνια για να αποσυντεθεί! Με την ανακύκλωση γυαλιού προστατεύουμε την άμμο των υδροβιοτόπων, που είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή του, ενώ με την ηλεκτρική ενέργεια που εξοικονομούμε από την ανακύκλωση ενός (1) κουτιού αλουμίνιου μπορούμε να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες, να ανάψουμε μία λάμπα 60 watt για 5 ώρες ή να λειτουργήσει ένα ψυγείο για 4 ώρες!!! Τέλος, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού, δεν κόβονται 17 δέντρα! Γι’ αυτό σας καλούμε να μάθουμε για την ανακύκλωση και να παίξουμε, γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.

Υπάρχουν "βραβεία" και ποιά είναι αυτά;

Σε κάθε Δήμο, τα σχολικά τμήματα που θα επιστρέψουν τις περισσότερες συσκευασίες, θα κερδίσουν (για όλους τους μαθητές): Tablet, Action Camera & MP3 player. Επίσης, το 1ο σχολικό τμήμα, πανελλαδικά, που θα ανακυκλώσει τις περισσότερες συσκευασίες θα κερδίσει επιπλέον ένα ταξίδι 4 ημερών στην Αράχωβα.

Οι χαμένοι του διαγωνισμού κερδίζουν κάτι;

Δεν υπάρχουν χαμένοι του διαγωνισμού! Όλοι οι μαθητές λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής σε πάπυρο και κερδίζουν την εμπειρία της ανακύκλωσης σε 4 ρεύματα, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση και ανακύκλωνοντας, συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος!

Έχουμε ακούσει για κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης: Πού βρίσκονται αυτά;

Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης μπορείτε να βρείτε στην πλατεία Δαβάκη και στην Είσοδο Ναυάρχου Βότση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα, στην πλατεία Καρύλλου (κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης) στην Νέα Σμύρνη, στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Καματερό, στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και αλλού.

Πώς μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τα προγράμματα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από το www.antapodotiki.gr ή να καλείτε τη γραμμή ανακύκλωσης 801 11 67890.

Επιμέλεια συνέντευξης:

Δήμητρα Γκούντρα