Σε ποια ηλικία να το βάλω να κάτσει στο "γιο-γιο";

07.02.2017
Πότε πρέπει να ξεκινήσεις την εκπαίδευση με το καθικάκι; Είναι η ερώτηση που δικαιολογημένα έχει κάθε νέα μανούλα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση καθώς κάθε μωράκι είναι ειδική περίπτωση. Ο βασικός κανόνας θέλει την εκπαίδευση με το γιο-γιο να έρχεται σε ηλικία περίπου δύο ετών και πάντα μόλις το παιδάκι έχει αρχίσει να έχει τον έλεγχο των σφικτήρων.

Πώς θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο να κόψει την πάνα;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, το παιδί για να κόψει την πάνα πρέπει να είναι έτοιμο να το κάνει γι΄αυτό μην επιμένεις υπερβολικά και πάώ απ΄όλα μη το μαλώνεις ή μη το τιμωρείς αν βλέπεις πως δεν κάθεται εκεί ή σηκώνεται κατευθείαν.

Σε γενικές γραμμές ένα παιδάκι είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας όταν αρχίζει να μπορεί να συγκεντρώνεται (πχ να παίζει χωρίς να αποσπίεται για τουλάχιστον 5 λεπτά), ν. ακούει και να ακολουθεί οδηγίες και φυσικά να μιμείται! Από την άλλη οι σταθερές κενώσεις του και η ποσότητα των ούρων είναι ακόμη μια ένδειξη.

Κι αν μεγάλωσε και δεν κόβει την πάνα;

Ο στόχος είναι να μη φοράει πάνα τουλάχιστον σε ηλικία που θα πάει στο προνήπιο αλλά ακόμη κι αν επιμένει να τα κάνει πάνω του σε αυτή ητν ηλικία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ένα παιδί που φοράει ακόμα πάνα την πρώτη μέρα στο προνήπιο, όταν επιστρέψει στο σπίτι, θα θέλει από μόνο του να αρχίσει να κάθεται στο καθικάκι του αφού θα διαπιστώσει ότι το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα παιδάκια.

Θυμήσου χρήσιμες συμβουλές και τρικ για να του βγάλεις την πάνα σε παλαιότερο αναλυτικό μας άρθρο εδώ.